Çin Kestanesi Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Sağlığı tehdit ettiği yönündeki iddialarla gündeme gelen Çin kestanesi nedir? Nasıl anlaşılır? İşte yanıtlar.

Kestane mevsimi geldi. Havalar soğurken Türkiye’nin dört bir yanında tezgahlarda satılmaya başlanan kestaneler, keyifle yenilmek üzere yoğun ilgi görüyor ve evlere giriyor. Bununla birlikte kimi kestane tezgahlarında ve pazarlarda farklı görünüme sahip bir çeşidi ile karşılaşılıyor. Çin kestanesi olarak ifade edilen bu ilginç tür, ilk bakışta bildiğimiz kestanelere benzerken düşük fiyatlarla satılıyor ve biraz detaylı incelendiğinde belirgin farkları göze çarpıyor. Peki sağlığı tehdit ettiği yönündeki iddialarla gündeme gelen Çin kestanesi nedir? Nasıl anlaşılır? İşte yanıtlar.

ÇİN KESTANESİ NEDİR? NASIL ANLAŞILIR?

Çin kestanesi nedir? Nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtları merak ediliyor. Zira bu farklı kestane türü ile ilgili birçok iddia var. Peki bu iddialarda gerçeklik payı nedir, Çin kestanesi zararlı mı?

Tezgahlarda görülebilen Çin kestanesi, Aydın kestanesi olarak vatandaşlara satılıyor. Normal boyutlarda ve şekilde değil, zira bildiğimiz kestanelere göre belirgin ayrım noktaları mevcut. Bildiğimiz kestanelere göre neredeyse yarı fiyata satılıyor olması ise vatandaşlara cazip geliyor ve denemek isteyebiliyorlar. Ancak bu büyük bir hata.

Çin kestanesi nedir sorusunun yanıtı Castanea mollissima latince isme sahip Fagaceae ailesinin bir üyesi olduğu yönünde. Kendine has bir görünümü bulunuyor ve Uzak Doğu’da hayvan yemi olarak kullanıldığı kaydediliyor. İnsanların tüketmesi için uygun olmadığı belirtilen Çin kestanesi, alışılagelen kestaneden çok daha düşük fiyatlarla tezgahlarda boy gösteriyor ve tehlike saçıyor. Peki Çin kestanesi nasıl anlaşılır?

BUNLARA DİKKAT!

Çin kestanesi nasıl anlaşılır konusu oldukça önemli. Çünkü söz konusu kestane çeşidi insan hayatını tehdit ediyor. Neyse ki dikkatli gözlerden kaçması pek de mümkün olmayan şekil ve ebat özellikleri taşıyor. Normal kestaneden çok daha iri olan Çin kestanesi, ayrıca geniş ve büyük topuzları ile dikkat çekiyor. Çok iri olduğu belirtilen bu kestanelerde özellikle topuz bölgesi, yani kahverengi kısmının üzerindeki daha açık renkli bölge daha geniş.

Ek olarak pişirildiğinde köpük olarak sulanması en çok ayırt edici özellik. Bu durum, normal kestanede olmuyor. Ayrıca yine pişirilirken kötü koktuğunu da belirtelim. Sokak, cadde, cami çıkışları gibi noktalarda açılan tezgahlarda da dikkatle incelenmesi gerektiği belirtiliyor.

ZARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Çin kestanesi zararları saymakla bitmiyor. Çiğ yenmesi halinde içerisindeki maddeler nedeniyle sağlığa zararlı. İçerisindeki hemaglutinin isimli madde, sağlık üzerinde olumsuz etki ediyor. Toksik özelliğe sahip olan hemaglutinin, kanın pıhtılaşmasına engel oluyor. Ayrıca baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabildiği rapor edildi.

Çin kestanesinin pazarlarda yer alıyor olmasının nedeni olarak normal kestane tarafında mahsulün az olması gösterildi. Yurt dışından Türkiye’ye gelmesi ise burada hayvan yemi olarak ticaretinin yapılıyor olması ile ilgili olarak mümkün. Ancak bazı kimseler bu zararlı ürünleri insanlara satmaktan geri durmuyor.

Bakmadan Geçme