Çin-Afyon ilişkileri çok yönlü konuşuldu
Afyonkarahisar 3. KOBİ Zirvesi'nin ikinci paneli 'Turizm, Doğa, Kültür, Spor ve Sağlık' başlığında gerçekleşti. İkinci oturumun Moderatörlüğünü 20. Dönem Denizli Milletvekili Dünya Gazetesi Yazarı Hilmi Develi yaptı. İkinci oturumun panelistleri TÜÇİAD Genel Başkanı Kemal Koçak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Yunus Tortop, Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Müdürü Emel Yıldız [&hellip]
Afyonkarahisar 3. KOBİ Zirvesi’nin ikinci paneli “Turizm, Doğa, Kültür, Spor ve Sağlık” başlığında gerçekleşti. İkinci oturumun Moderatörlüğünü 20. Dönem Denizli Milletvekili Dünya Gazetesi Yazarı Hilmi Develi yaptı. İkinci oturumun panelistleri; TÜÇİAD Genel Başkanı Kemal Koçak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Yunus Tortop, Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Müdürü Emel Yıldız oldu.
BEŞER’E FAHRİ KONSOLOSLUK VERİLSİN ÖNERİSİ
Her iki paneli de sabırla izlediğini vurguladığı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na teşekkür eden “Turizm, Doğa, Kültür, Spor ve Sağlık” başlıklı ikinci oturumun ikinci oturumun Moderatörü Hilmi Develi, Eroğlu’na teşekkür etti. Develi, Bakan Eroğlu’na, Afyonkarahisar-Çin arasında ticari ilişkilerin gelişmesi için ciddi, özverili, olağanüstü çabalarından dolayı TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’e “Fahri Konsolosluk” unvanı verilmesini önerdi.
TIBBİ AROMATİK
BİTKİLER ELE ALINDI
Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Müdürü Emel Yıldız ikinci oturumun ilk sunumunu yaptı. Türkiye coğrafyasında 12 bine yakın bitki türünün yayılış gösterdiğini belirten Emel Yıldız, bunların 500’e yakınının tıbbi ve aromatik değer taşıdığına değinen Yıldız, bu nedenle bu bitkilerin kullanımlarının yaygın olarak bilindiğini dile getirdi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin ticaretinin dünya üzerinde ki payının 115 milyar dolar civarında bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, “Ülkemizin böyle bir potansiyeli varken bizim bu pazardaki payımız sadece 600 milyon dolar civarındadır. Oysaki floramızın zenginliği bir kıtaya bedel olmakla beraber pazardan payımıza düşeni alamadığımızı düşünmekteyiz. Bakanlığımızın 2012 yılı revize çalışmalarında Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde de yapılanmaya giderek Alım Dışı Hizmetler ve Ürünler Dairesi Başkanlığı adı altında ormanlarımızdan ve doğamızdan odun hammaddesi dışında ki kullanımlarla ilgili geleneksel olarak bilinen kullanımların artık ekonomiye de katkı sağlaması ile tıbbi ve aromatik bitkilerde ele alınmıştır” dedi.
“KENDİLİĞİNİZDEN
TİCARETE GİRMEYE KALKMAYIN”
Türkiye- Çin Halk Cumhuriyeti İş Adamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) Genel Başkanı Kemal Koçak, iki ülkenin güzel insanlarını bir araya getiren güzel organizasyon katılımcılarına teşekkür etti. Dünya piyasasında birlikte kazanılması için birçok faaliyetler yapıldığını aktaran Koçak, “Çin-Türk ilişkileri ile ilgili yaklaşık 15 tane dernek vakıf var. Zafer Karadağ ve İhsan Beşer gibi illerde güvenilir dostlarla temsilcilikler oluşturduk. Birçok dostumuz Çin’le ilgili birçok şey söyledi. Daha fazla vakit almak istemiyorum. Kısaca şunu söylemek istiyorum; Çin’de iş yapmak isteyenler için Çin yasalarında yapılacak işle ilgili ayrı bir kural olduğunu bilerek, etik değerler çerçevesinde, iki ülkenin menfaatleri göz önüne alınarak sağlıklı ilişkiler kurulması için çalışıyoruz. Sakın ola kendiliğinizden bir ticarete girmeye kalkmayın. İçinde olduğumuz için biliyoruz. Birçok kişinin başına olumsuz şeyler geliyor” diye konuştu.
SATIŞ İÇİN BİR HİKÂYE ŞART
İkinci oturumun üçüncü konuşmacısı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Yunus Tortop, göreve başlayalı yaklaşık 2 yıl, 3 ay olduğunu Afyonkarahisar’ın bir spor kenti olduğunu kaydetti. Tortop sunumu ile Afyonkarahisar’da ki spor turizmine yönelik bilgiler verdi. TUÇİAD-Şangay Temsilcisi Zafer Karadağ oturumun son konuşmacısı oldu. Çin’de 14 yıldır yaşadığını, ticari bir şirkete sahip olduğunu söyleyen Karadağ şöyle konuştu: “Derneğin Şangay Temsilcisiyim. Türkiye ile Çin arasında ki ilişkilerin gelişmesi için naçizane çabalar içerisindeyim. Konu başlığı turizm. Afyon turizmden hak ettiği payı alamıyor. Şangay’dan Afyon’a bakınca özellikle Çin’e ne satarsanız satın öncelikle mutlaka bir hikâyenizin olması gerekiyor. Kirazı satarken de hikâyeye ihtiyacımız var.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi