• Haberler
  • Genel
  • Çimento Fabrikası'na 'şartlı' evet – Kocatepe Gazetesi

Çimento Fabrikası'na 'şartlı' evet – Kocatepe Gazetesi

Afyon Çimento Fabrikası'nın Halımoru'na taşınma kararına karşılık, Halımorulular 'protokol şartı' öne sürdü. Halımorulular, 'Fabrika yöneticileri, Salar, Nuribey ve Halımoru halkıyla oluşacak zararların temini protokolü yapsın' dediler. ÇİMSA bünyesindeki Afyon Çimento Fabrikası'nın şehir merkezinden Halımoru Köyü'ndeki Hazine arazisine taşınmasıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirme toplantısı, Halımoru Köy Muhtarlığı'nda yapıldı. Yetkili kurumların temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, 'Afyon Çimento [&hellip]

Çimento Fabrikası’na “şartlı” evet

Afyon Çimento Fabrikası’nın Halımoru’na taşınma kararına karşılık, Halımorulular “protokol şartı” öne sürdü. Halımorulular, “Fabrika yöneticileri, Salar, Nuribey ve Halımoru halkıyla oluşacak zararların temini protokolü yapsın” dediler.

ÇİMSA bünyesindeki Afyon Çimento Fabrikası’nın şehir merkezinden Halımoru Köyü’ndeki Hazine arazisine taşınmasıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirme toplantısı, Halımoru Köy Muhtarlığı’nda yapıldı. Yetkili kurumların temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, “Afyon Çimento Fabrikası Taşınması ve Modernizasyonu Projesi”ni ÇİMSA adına yürüten Selin İnşaat sorumlusu Orkun Gümüştekin bir sunum yaptı.
MERA ALANLARINA GEÇİŞ NE OLACAK?
Yaklaşık 40 dakika süren sunumun ardından toplantıya katılan ve Çimento Fabrikası’na ilişkin kaygıları olan vatandaşlar söz aldı. Nuribey Belediye Başkanı Hazım Kaya, “Fabrikanın yapılacağı söylenen alan, bizim hayvanlarımızın geçtiği alan. Fabrika kurulduktan sonra, eski taş ocağı olarak bilinen bölgeden biz nasıl hayvanlarımızı geçireceğiz?” diye sordu. Halımorlu Köyü’nden Ömer Aydoğmuş, “Eski taş ocağının alt tarafları, hayvanlarımızın mera olarak kullandığı alan. Bu alandan vazgeçilmesi hâlinde zararımız ne olacak?” dedi.
AFYON’U KURTARALIM DERKEN…
Afyonkarahisar Belediyesi’nde çalıştığı dönemde Çimento Fabrikası’ndan doğan sıkıntıları yaşadıklarını anlatan Ali Aydoğmuş ise şöyle konuştu:
“Biz 25 yıldır Afyonkarahisar’daki Çimento Fabrikası’nın şehir dışına taşınması için mücadele verdik. Şimdi Afyon’u kurtaralım derken, Halımoru’nu mu kaybedeceğiz? Fabrika’dan çıkan tozlar bizim ekin alanlarımızı nasıl etkileyecek. Biz Fabrika’ya karşı değiliz ama, zarar görelim istemiyoruz. Son teknoloji deniliyor, ama bir bakıyorsunuz elektrik kesilmiş, başka aksaklıklar olmuş; sistem çalışmıyor.”
VATANDAŞLA PROTOKOL İMZALANSIN
Toplantıda, Ali Aydoğmuş’la benzer bir konuşmayı İhsan Aydoğmuş da yaptı. İhsan Aydoğmuş, Fabrika yöneticileri ile bölge halkı arasında bir protokol yapılmasını istedi. Aydoğmuş, “Fabrikanın kurulmasına karşı değiliz. Ülkemiz sanayileşmeli. Ama bu sanayileşmede bizi de düşünmeniz gerekiyor. İşletme kurulduktan sonra yeteri kadar denetim yapılacak mı? Denetim yapılsa bile, kesilen ceza devlete kalıyor. Çevreye zarar vermeye başladığı anda, bizim zararlarımız nasıl karşılanacak? Ben, Fabrika’dan etkilenecek olan Nuribey, Salar ve Halımoru halkıyla Fabrika arasında bir protokol imzalanmasını talep ediyorum. Vatandaşın içi rahat olsun” dedi.
MAHKEMEYE GİDİLSE SONUÇ ALINMAZ
Salar Belediye Başkanı Battal Coşkun ise “Vatandaşın muhtemel zararları tespit edilip mahkemeye gidilse, bir sonuç alınamaz. 5-6 yıl süren davaların olduğunu biliyoruz. Bu konuya bir çözüm getirilmeli” ifadelerini kullandı.
150 KİŞİDEN KAÇI HALIMORLU OLACAK?
Bir Halımorlu vatandaş, “Fabrika buraya gelsin. Ama Afyon’da Fabrika’nın boşalttığı alandan köyümüze hane başına daire verilsin, bir de her haneye aylık bağlansın” önerisinde bulundu. Başka bir vatandaş ise, “Fabrika’da 150 işçi çalışacak. Bu işçilerden kaç tanesi Halımoru’ndan alınıp kadroya geçecek. Çocuklarımız asgari ücretle çalışmak istemiyor” diye konuştu.

Çevre temizliği için son teknoloji kullanılacak

Selin İnşaat Sorumlusu Orkun Gümüştekin, Afyon Çimento’nun Halımoru’nda kurulması planlanan fabrikasının, çevreye duyarlı
son teknoloji ile donatılacağını belirtti

“Afyon Çimento Fabrikası Taşınması ve Modernizasyonu Projesi”ni ÇİMSA adına yürüten Selin İnşaat sorumlusu Orkun Gümüştekin, Afyon Çimento Fabrikası’nın Halımoru’ndaki eski taş ocağının hemen yanında kurulacağını söyledi. 2014 yılının ortalarında inşaatın başlayacağını, yaklaşık iki yılda Fabrika’nın kurulmuş olacağını belirten Gümüştekin, “Çevre duyarlılığı konusunda içiniz rahat olsun” mesajı verdi.
İNŞAATTA 500 KİŞİ ÇALIŞACAK
Fabrikanın inşaat aşamasında 500 kişinin çalışacağını, fabrika kurulduktan sonra da 150 işçinin istihdam edileceğini belirten Gümüştekin, “İnşaat aşamasında 500 kişilik, işletme aşamasında 150 kişilik paket atıksu arıtma tesisi kurulacak. Bu sular arıtıldıktan sonra İnboz Deresi’ne bırakılacak. İnşaat sırasında kullanılacak kalker, fabrikada kullanılacak. Diğer atıklar da belirlenmiş kurumlar tarafından toplanacak ve değerlendirilecek” dedi.
AB MEVZUATINA UYGUN OLACAK
Çimento Fabrikaları’nın bacasından çıkan “toz”un sorun oluşturduğunu hatırlatan Gümüştekin, “Avrupa Birliği, Türkiye ile çevre faslında müzakereler sürdürüyor. Bu çerçevede birçok yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Halımoru’nda kurulacak fabrika, tüm bu mevzuata uygun hâlde olacak. Fabrikanın bağlı bulunduğu ÇİMSA, geçen yıl sektörde çevre ödülüne layık görüldü. Torbalı ve elektro filtreler, modern teknoloji ile donatılmış olacak” diye konuştu.
“GÖRÜŞLERİNİZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ”
Gümüştekin, şöyle devam etti: “Kurulması planlanan fabrika, meskûn konutlara 100 ila 850 metre arasında uzaklıkta olacak. Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Milli Parklar bakımından da bir sakıncası bulunmuyor. Ama biz bu toplantıyı, sizin görüşlerinizi almak ve değerlendirmek üzere yaptık. Görüşleriniz, endişeleriniz mutlaka dikkate alınacak.”

150 milyon dolarlık fabrika

‘Afyon Çimento Fabrikası Taşınması ve Modernizasyonu’ Projesi kapsamında şehir dışında yeni ve modern bir fabrika kurmak üzere yatırım planlarını tamamladıklarını belirten Afyon Çimento Genel Müdürü Mutlu Doğruöz, “Yönetim Kurulumuz, Afyon Çimento Fabrikamızı modern teknolojilerle donatmak ve üretimimizi daha verimli hale getirmek amacıyla, fabrikamızı Halımoru Köyü’nde kuracağımız modern bir üretim tesisine taşıma kararı aldı” dedi.1957 tarihinde işletmeye açılan, zaman içinde kapasite artırımı ve modernizasyon yatırımlarıyla yıllık 450.000 ton klinker, 550.000 ton’luk öğütme kapasitesine ulaşan tesisin, müşterilerin artan ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olduğunu dile getiren Doğruöz, yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırım bedeliyle kurulacak olan yeni fabrikanın 2016 yılı başında devreye girmesinin planlandığını söyledi.

Orkun Gümüştekin, vatandaşların fabrikayla alakalı her türlü şikayeti ilgili birimlere yapabileceğini söyledi. Gümüştekin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevre hassasiyeti olan bir kurum. Vatandaşlarımızdan özellikle şunu rica ediyorum: Fabrikayla alakalı en ufak bir memnuniyetsizlikleri olduğunda hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne hem de Bakanlık’a şikayet etsinler” dedi.
MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme