Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

“Çılgın” isim önerilerim var – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 4 Ekim 2010 Pazartesi 03:00:00
  Caddelere, sokaklara “yeni” ve farklı isimleri konulması tartışılıyor. İlk olarak Halit Çakır Caddesi’nin ismi değişti, Reşat Çiğiltepe oldu. Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde Reşat Çiğiltepe’nin Karaman Merkezi önündeki caddeye isminin verilmesine kimsenin itirazı olmadı.
Ekim ayındaki Belediye Meclisi toplantısında ise Sezen Aksu-Adnan Şenses isimlerinin sokaklara verilmesi konusunda Meclis’te tartışma yaşandı.
İsim tartışması nedeniyle Afyonkarahisar için “çılgın” isim projeleri düşünmeye başladım.
Mesela bir sokağın ismi Fatmagül’ün Suçu Ne sokağı olabilir. Artık suçlu-suçsuz orada ayırdedilir.
Yaprak Dökümü Caddesi olarak değiştirilebilir Yeşilyol Caddesi’nin adı. Bir gerekçe üretiliyor ya isim vermek için, “Efendim bu caddemizde çok ağacımız var. Sonbahar geldiğinde her tarafta sarı yaprakları görüyoruz. O nedenle bu caddemizin adını Yaprak Dökümü Caddesi olarak değiştirmeyi teklif ediyoruz” denebilir.
Kurtlar Vadisi Pusu Mahallesi olabilir, asayiş olaylarının sıkça rastlandığı mahallelerden bir tanesinin adı. Hatta Kurtlar Vadisi Pusu Mahallesi ile Deliyürek ve Adanalı Mahalleleri arasında bir futbol turnuvası düzenlenebilir.
E, tabii ki güzel bir sokağımızın isminin de “Bihter” şeklinde değişmesi gerek. Olmazsa olmaz.
Adnan Şenses’in isminin verilmesi teklif edildiğine göre Kibariye Caddemiz de olabilir. Sezen Aksu’ya karşılık da Nihat Doğan Sokağı’nı öneriyorum.
Türkan dizisi de tutulmaya başladı. Türkan isminin cadde ya da sokağa verilmesi de güzel bir haber olur. Ama durun bir dakika… Türkan ismi olmaz, siz Erkenkonducu musunuz yoksa? Erkenkonduculaştıramadıklarımızdan mısınız ya da?
O zaman Türkan olarak değiştirilmesini teklif ettiğiniz caddenin adını Kollama olarak değiştirelim. Kollama Caddesi… Ne güzel bakın, güven veriyor.
Hem malum, isimler sadece cadde ve sokaklara verilmez. Karaman İş Merkezi’nin de isminden tedirgin olanlar vardır belki. Hatta bu tedirginlik nedeniyle bir gazeteci de çıkıp “Genç Afyonlular tedirgin” biçiminde bir haber yapabilir. Dolayısıyla Karaman İş Merkezi’nin isminin Ak Towers olmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir. Memleketimize hayırlı ve uğurlu, hatta kademli olsun.
Yeni müze yapılacak bildiğim kadarıyla. Bu müzenin İzmir Karayolu’ndaki oteller ve alışveriş-merkezleri civarında olacağı belirtiliyor. Müzenin adı için öyle anket yapmaya falan gerek yok. Öyle Bir Geçer Zaman Ki Müzesi, ziyaretçilere her daim açık olsun.
Spor Kompleksi ihalesi başarı ile sonuçlanırsa kompleksin bitiminin ardından Afyonkarahisar, ciddi bir spor merkezine sahip olmuş olacak. İsim aramakla ömrümüzü geçirmeyelim. Hakan Şükür, Emre Belözoğlu, Hidayet Türkoğlu Spor Kompleksi adı uygundur bence. Böylece spor ile siyaset de birbirine karışmamış olur canım, fena mı?
Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nün de ismini değiştirmek lazım. Afyon Kocatepe Üniversitesi Barack Obama Kampüsü uygundur efendim. Çünkü ne de olsa Barack Obama’nın ilimize faydaları saymakla bitmez.
Ali Çetinkaya Garı’nın adını da İzmir-Ankara Arasında Yapılması Planlanan Ancak İhale Takvimine Göre 2018’den Önce Bitirilmesi Mümkün Görünmeyen Hızlı Tren Projesi olarak değiştirmeliyiz. Projenin bitirilmesinin ardından yeni isim buluruz, dert mi?
Kent Ormanı’na ismi anketle bulduk. Sırada Birinci Kent Meydanı ve İkinci Kent Meydanı projeleri var. Birinci Kent Meydanı’nın ismi muhtemelen Cumhuriyet olacak. Duruma göre Başkanlık Kent Meydanı bile olabilir.
İkinci Kent Meydanı’nın adı için de üşenme-dim, düşündüm ne olur diye. Ve buldum: Esasen-Hakikaten-Muhteşem Kent Meydanı olsun. Kelimeler arasındaki uyum, kulağımızın pasını siler.
Gerçekleşmesi hâlinde uğrak yerim olacağını tahmin ettiğim Akarçay Projesi’nin de adını koymak lazım. Mahzun kalmasın o da. Hımmm.. Buldum! Tarkan Tevetoğlu Mesire Alanı nasıl? Hem Tarkan’ın çevreci çıkışları yankı bulmuş olur, hem de soyada dikkat: “Evet”li bir soyadı.
Bütün bu isimleri önerdiğim için çok dua edeceksiniz bana çok…
Aslında bu tür isimleri bulmak için bir enstitü de kursam fena olmaz. Artık bu enstitüyü kurmak için başvururum bir kaç “hibe” veren derneğe, kuruma. Kendi enstitüme de isim bulayım: Afyonkarahisar İsim Değiştirme, Önerme, Yaşatma, Koruma, Canlandırma, Yazıp-Çizme Enstitüsü. Bu ensitütü adına dilekçe falan yazacak olursam iyi bir kâğıt stoğuna sahip olmalıyım. Zira düşünsenize şöyle bir dilekçeyi:
“Afyonkarahisar İsim Değiştirme, Önerme, Yaşatma, Koruma, Canlandırma, Yazıp-Çizme Enstitüsü adına…” bir satır bitti bile.
Şaka bir tarafa da…
İsimler neden konur, neden değiştirilir. Şimdi konulan bir isim, başka gerekçelerle ileride neden farklılaşır?
Ya da daha basit bir soru sorayım:
Afyonkarahisar’da cadde ve sokaklara isim verilecekse neden Sultan Divani, Asım Kocabıyık, Ömer Yarşi, Kubat, Şükrü Koçoğlu gibi adlar aklımıza gelmez. Hatta Karahisar Kalesi türküsünü gençlere sevdiren Kahramanmaraşlı Tufan Kıraç’ın ismi bile verilebilir.
Bırakalım da referandum artık geride kalsın…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti