• Haberler
  • Genel
  • Çikolataya yüzde yüz doğal rakip Haşhaşella

Çikolataya yüzde yüz doğal rakip Haşhaşella

Afyonkarahisar'da haşhaştan gıda maddeleri üretimi yapan bir firma sürülebilir haşhaş kreması üretti. Tamamen doğal maddelerden üretilen haşhaş kreması Haşhaşella, çikolataya rakip oldu. İçinde hiçbir katkı maddesi, renklendirici, doğayla özdeş aroma ve DGO'lu madde barındırmayan Haşhaşella'da kullanılan yağ da haşhaştan üretiliyor Yenilebilir haşhaş tohumu satışı ile tohumundan üretilen haşhaş ezmesi ve haşhaş yağı üretimi yapan Aşpa [&hellip]

Çikolataya yüzde yüz doğal rakip Haşhaşella

Afyonkarahisar’da haşhaştan gıda maddeleri üretimi yapan bir firma sürülebilir haşhaş kreması üretti. Tamamen doğal maddelerden üretilen haşhaş kreması Haşhaşella, çikolataya rakip oldu. İçinde hiçbir katkı maddesi, renklendirici, doğayla özdeş aroma ve DGO’lu madde barındırmayan Haşhaşella’da kullanılan yağ da haşhaştan üretiliyor

Yenilebilir haşhaş tohumu satışı ile tohumundan üretilen haşhaş ezmesi ve haşhaş yağı üretimi yapan Aşpa Ticaret’in olarak haşhaştan üretilen ürün yelpazesini geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını anlatan Şirket Müdürü Ahmet Aşgın, Türkiye’de insanların haşhaşı uyuşturucu olarak bilme yanılgısına düştüklerini belirtti. Haşhaştan elde edilen afyon maddesinin haşhaşın kapsülünde olduğunu, tohum kısmının hiç bir şekilde uyuşturucu içermediğini ifade eden Ahmet Aşkın, haşhaşın tamamen gıda amaçlı kullanılan doğal bir madde olduğunu söyledi.
Haşhaşın içerdiği en ince yapılı yağın kalp ve damar rahatsızlığında kullanıldığını belirten Müdür Aşgın, insanların İç Anadolu Bölgesi’nde geçmişte ayçiçek yağı yerine haşhaş yağı kullanıldığını anlattı. Haşhaş yağı nedeniyle kalp damar hastalıklarının bölgede çok az görüldüğünü vurgulayan Aşgın, haşhaş üretiminin sınırlandırılmasıyla haşhaş yağı üretiminin de azaldığını söyledi. Firma olarak haşhaş yağı ürettiklerini ifade eden Aşgın, hem haşhaşı hem de yağını kullanarak farklı ve ihraç maddesi olabilecek ürün araştırmasının sonucunda haşhaş kremasının ortaya çıktığını belirtti.
Haşhaşella’yı kakao kullanılmadan yüzde 47 haşhaş kullanarak ürettiklerini belirten Ahmet Aşgın, içerikte hiçbir katkı maddesi ve doğayla özdeş ürünü de kullanmadıklarını söyledi. Katkı maddesi olarak peynir altı suyu, tatlandırıcı olarak ise pancar şekeri kullandıklarını anlatan Aşgın, “Dünyada kakaodan üretilen çikolata ve fındık kremasının alternatif doğal tek ürün haşhaş kremasıdır. Dünyada ve ülkemizde çikolata ve bir çok hazır gıdada raf ömrünü uzatmak için kimyasal katkılar, tat vermek için doğala özdeş aroma adı altında kimyasal ürünler, kimyasal renklendirici boyalar ile GDO’lu veya gluten içeren ürünler kullanılıyor. Biz hiçbir kimyasal katkı ve aroma, renklendirici, tatlandırıcı, boya, GDO’lu ürünü kullanmıyoruz. Haşhaşellayı yüzde yüz doğal ürünlerden üretiyoruz” dedi.
Marketlerde 2-3 TL’ye 400 gramlık krem çikolatalar satıldığını gördüğünü anlatan Müdür Ahmet Aşgın, aileleri krem çikolatalar konusunda uyardı. Kakao ve kakao yağının pahalı olması nedeniyle çikolata ya da kakaolu fındık kreması adı altında satılan bazı ürünlerde kakao olmadığına değinen Aşgın, “Kahverengi vermek için fındık kabuğu kullanan, kimyasal aromalarla çikolata ve kakao tadı veren, sertleştirilmiş yağlarla da bu ürünü çikolata görünümü ve tadına getiren firmaların varlığını biliyoruz. Bu nedenle biz Haşhaşella’yı marketlere dağılmışken, geri çektik. Marketlerde bu tür katkılı, çikolata sınıfı ürünlerle aynı rafta olmayı istemedik. Doğal ürünlerle aynı rafta, aynı sınıfta olmayı tercih ediyoruz. Çünkü haşhaş kremasında tamamen doğal ürünleri kullanıyoruz. Örneğin hazır gıdaların yüzde 90’ı tatlandırıcı olarak glikoz kullanıyor. Biz glikoz yerine insan vücudunun kabul ettiği şeker pancarından üretilen kristal toz şekeri kullanıyoruz.” diye konuştu.
Afyonkarahisar’da anlaşmalı işletmeler ile internetten perakende satışı yapılan Haşhaşella’nın termal turizm merkezi Gazlıgöl’de de bir tadım ve satış ofisi olduğunu söyleyen Aşgın, dünya çapında patentini aldıkları haşhaş kremasını herkesin güvenle yiyebileceğini söyledi. Haşhaşella, cam kavanoz ve plastik kaselerde 200, 340, 450 gramlık ve 10 kilogramlık olarak satılıyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme