Çiftçinin umudu “küçük kırmızı ikizler”
Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde, ihracata yönelik Ziraat-900 cinsi kirazdan beklediğini alamayan çiftçiler, umutlarını bağladıkları vişnede alım fiyatının 2 lira olmasını istiyor Sultandağı Ziraat Odası Başkanı Hasan Dinç, ilçenin kiraz ve vişne üretiminde önde gelen bölgelerden olduğunu söyledi.Bundan dolayı Sultandağı’na “kiraz ve vişne diyarı” denildiğini belirten Dinç, ülke üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan bölgede yetiştirilen vişnelerin, sahip [&hellip]
Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde, ihracata yönelik Ziraat-900 cinsi kirazdan beklediğini alamayan çiftçiler, umutlarını bağladıkları vişnede alım fiyatının 2 lira olmasını istiyor
Sultandağı Ziraat Odası Başkanı Hasan Dinç, ilçenin kiraz ve vişne üretiminde önde gelen bölgelerden olduğunu söyledi.
Bundan dolayı Sultandağı’na “kiraz ve vişne diyarı” denildiğini belirten Dinç, ülke üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan bölgede yetiştirilen vişnelerin, sahip olduğu aroması ve lezzetiyle ilgi gördüğünü vurguladı.
Sultandağı vişnesinin meyve suyu firmalarınca adeta kapışıldığını dile getiren Dinç, “Bölgede çiftçiler önceden üretimlerinin bir bölümü kuruttuktan sonra sonbahar ve kış aylarında satardı. Bu meyveyle ilgili yurtdışında yapılan araştırmalar vişnenin, kalp ve damar hastalıkları ve kansere karşı iyi geldiğini ortaya koydu. Vişnenin sağlık açısından stratejik bir ürün olması ve ilgi görmesi üzerine hem bölgemizde üretimi arttı hem de kurutanlar çok azaldı. Şimdi neredeyse dalında alıcı buluyor. Dünyada ‘küçük kırmızı ikizler’ olarak nitelendirilen bu meyveler, bir dönem çiftçisini üzdü ancak son yıllarda fiyatlar çok kötü oluşmuyor” diye konuştu.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle bu sene üretimi çok düşen kirazdan beklediğini alamayan çiftçinin umudunu vişneye bağladığını anlatan Dinç, bu meyvenin fabrika ve pazarcılar tarafından 1,5-1,6 liradan alınmaya başlandığını aktardı.
Dinç, ilçede geçen yıl 15-16 bin ton vişne üretildiği bilgisini vererek, “Don ve aşırı yağışlar bu yıl vişnede yaklaşık yüzde 30’luk kayba yol açtı. Hasadına başlanan bu üründe 10 bin tonluk rekolte beklentimiz var. Çiftçiden alım fiyatı şu anda beklentilerimizin altında. Zaten ürün az. Kilogram alım fiyatının en az 2 lira olmasını istiyoruz. Bu rakamları göreceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yurtdışına da gönderilen vişnenin özellikle kaliteli yetiştirildiği Sultandağı’nda hak ettiği değeri bulmasını istediklerini ifade eden Dinç, çiftçinin vişnede de beklediği fiyatı alamaması durumunda bu sezonu zararla kapatacağını kaydetti. (AA)