'Çiftçinin kullandığı mazot 2 LİRAYA İNDİRİLMELİ'
DP Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, çiftçinin üretimde kullandığı mazotun litre fiyatının derhal 2 liraya indirilmesi gerektiğini söyledi   Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, hükümete tarımda alınan tedbirlerin ne olduğunu sorarak, önerilerde bulundu. 'DESTEK PAKETİNDE TARIMLA İLGİLİ HÜKÜM YOK' DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, korona virüs salgını her [&hellip]
DP Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, çiftçinin üretimde kullandığı mazotun litre fiyatının derhal 2 liraya indirilmesi gerektiğini söyledi
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, hükümete tarımda alınan tedbirlerin ne olduğunu sorarak, önerilerde bulundu.
“DESTEK PAKETİNDE
TARIMLA İLGİLİ
HÜKÜM YOK”
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, korona virüs salgını her geçen gün tüm ülkeleri yeni ve daha sert tedbirler almaya zorlarken, hükümete tarımda alınan tedbirlerin ne olduğunu sorarak, önerilerde bulundu. Uysal, açıklanan 21 maddelik ekonomik tedbirler ve 100 milyar lira tutarındaki destek paketinde tarım ile ilgili hiçbir hüküm yer almadığına dikkat çekti.
Uysal, “Hükümetin korona virüs salgınından gerekli dersleri çıkartarak, tarım sektörüne gereken önem ve önceliği vermesini bekliyoruz. Korona virüs (Covid 19) salgını, tarımın ve gıda sektörünün hayati derecede stratejik bir sektör olduğunu tüm dünyaya acı bir şekilde göstermiştir.
Bu virüs musibeti bizlere gösterdi ki, dünya bu tür tehditlerle belki de gelecekte daha fazla muhatap olacak. Bu musibetlere karşı dimdik, güçlü bir şekilde mücadele edebilmek, devlet ve millet olarak ayakta kalabilmek için insanların beslenebilmesi gereklidir. Açıklanan destek paketinde tarım ile ilgili hiçbir hüküm yer almamakta olup, bu tarım ve hayvancılık ile iştigal eden halkımızda büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Anlaşılan tarım, paketi hazırlayanların aklına bile gelmemiş. Oysaki korona virüs salgını ile mücadele sürecinde ülkeler aldıkları tedbirler kapsamında seyahatleri kısıtlıyor, karantinalar başlatıyor, sınırları kapatıyor, aralarındaki ticareti duruyor ve netice olarak insanlar ve ülkeler gitgide içine kapanıyor.” dedi.
“ÖNCEDEN TÜRKİYE KENDİNE YETEN 7 ÜLKEDEN BİRİYDİ”
İnsanların paniğe kapılıp marketlere, özellikle temel gıdalara hücum ettiğini ifade eden Uysal, “Peki, ülkemiz bu türden salgınlar, ekonomik krizler, afetler ve savaşlar karşısında gıda garantisine sahip mi?
Halkımız dün tanzim satış kuyruğunda iken, bugün korona virüs salgını sonrası market market makarna arar hale gelmiştir. Yarın ABD’den pirinç, Kanada’dan mercimek, Meksika’dan kuru fasulye, Rusya’dan buğday gelmezse ne yapacağız? AKP iktidarına kadar gıda konusunda dünyanın kendi kendine yetebilen 7 ülkesinden biriydik. Ancak AKP iktidarı döneminde işler değişmeye başladı. Cumhuriyet döneminde milletin dişinden tırnağından artırarak meydana getirdiği iktisadi tarım işletmeleri, araştırma ve geliştirmeye dayalı enstitüler, fabrikalar ve devlet kurumları özelleştirme adı altında ya eşe dosta peşkeş çekilmiş ya da kapatılmıştır. Bunun sonucudur ki Türk tarımı ve hayvancılığı bugün tasfiye edilmiş durumdadır.” ifadelerine yer verdi.
“TARIM VE ÇİFTÇİ YERİNE İTHALAT DESTEKLENDİ”
AK Parti iktidarının göreve geldiği 2002’den bu yana ülkenin her sektöründeki üretim kapasitelerini sakatlayıp, uyguladığı sıcak para politikası ile bir ithalat ekonomi sistemi kurduğunu dile getiren Uysal şu ifadeleri kullandı: “Örneğin; Türkiye 2003 – 2018 döneminde tarım desteğine ayırdığı paranın 5 katını tarım ürünleri ithalatına savurmuştur. 2002 yılında tarımın gayrisafi millî hâsıladaki payı yüzde 12 iken, bu oran 2018’de yüzde 7’ye gerilemiştir. Tarıma destek azaldıkça, yerli üretici çok uluslu büyük firmalar karşısında güvencesiz kalmış, girdi maliyetleri arttıkça çiftçi dayanamaz hâle gelmiştir. Tarımla uğraşan kesim sürekli zarar ederek emeğinin karşılığını alamayarak üretimden el çektirilmiştir. Bütün bu yanlışların sürdürülebilir bir durum olmadığını söylemek isterim. Ülkemiz kendi tarımsal tüketimini mutlaka ve mutlaka kendisi üretmek zorundadır. Üretirken ise ne ürettiğini bilmek ve ürettiğinden katma değer elde etmek zorundadır. ‘Bir musibet bin nasihatten evladır’ atasözümüzü hatırlattıktan sonra kuruluşundan itibaren adı çiftçimize ve köylümüze destekle bütünleşmiş DP olarak hükümete çok önemli bir tavsiyede bulunuyoruz: Korona virüs salgınından gerekli dersleri çıkartarak, tarım, gıda ve hayvancılık konusunda bugüne kadar izlediğiniz hatalı yoldan bir an önce dönün. Tarım sektörüne gereken önem ve önceliği acilen verin.”
“ZİRAAT BANKASI KURULUŞ AMACINA DÖNMELİ”
Çok geç olmadan daha evvel de yapmış olduğumuz bir uyarıyı tekrarladığını dile getiren Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ziraat Bankası esas kuruluş amacına bir an evvel dönmelidir. Ziraat Bankası’nın yeniden çiftçimize, uygun koşullardan tarımsal kredi açmasını, tarımsal üretimin artırılmasına katkıda bulunmasını sağlamalıyız. Ham petrol fiyatları Haziran 2018’de 76 dolarken mazot 4.42 TL’ye satılıyordu çiftçimize. Bugün petrol 26 dolarken mazotun satış fiyatı 5.40 TL. Petrol fiyatları Haziran 2018’den bu yana yüzde 235 ucuzlamasına rağmen mazot fiyatları artmıştır. Oysaki bu hesaba göre mazottun bugünkü satış fiyatı 1.90 – 2.00 TL aralığında olmalıdır. Tarım konusunda bugüne kadar izlediğiniz hatalı yoldan bir an önce dönün! Tarım sektörüne gereken önem ve önceliği acilen verin! Derhal ve acilen çiftçimizin üretimde kullandığı mazotun litresini 2 Liraya düşürün.”