• Haberler
  • Genel
  • Çiftçinin hakkımızı alamıyoruz isyanı – Kocatepe Gazetesi

Çiftçinin hakkımızı alamıyoruz isyanı – Kocatepe Gazetesi

Bolvadin İlçesi’nde Doğrudan Gelir Destekleri (DGD) ile ilgili hasat sonu yapılması gereken murakabe toplantısının, hasattan önce yapılması nedeniyle almaları gerekenden çok daha az destek aldıklarını belirten Bolvadinli çiftçiler, İlçe Tarım Müdürlüğü’nün masa başında iş yaparak haklarını gasp ettiğini iddia ettiler Çiftçi ile ilçe tarım müdürlüğünü karşı karşıya getiren olaylar 2011 yılında başladı. Bolvadin’de arpa, mısır [&hellip]

Çiftçinin hakkımızı alamıyoruz isyanı

Bolvadin İlçesi’nde Doğrudan Gelir Destekleri (DGD) ile ilgili hasat sonu yapılması gereken murakabe toplantısının, hasattan önce yapılması nedeniyle almaları gerekenden çok daha az destek aldıklarını belirten Bolvadinli çiftçiler, İlçe Tarım Müdürlüğü’nün masa başında iş yaparak haklarını gasp ettiğini iddia ettiler

Çiftçi ile ilçe tarım müdürlüğünü karşı karşıya getiren olaylar 2011 yılında başladı. Bolvadin’de arpa, mısır ve hayvan yemi gibi ürünlerin zirai üretimini yapan çiftçi Mevlüt Soydan, 2011 yılında 670 dekar alanda ekim dikim faaliyetleri yaptı. Çiftçinin alacağı DGD’nin belirlendiği toplantının bu tarihte hasattan aylar önce, masa başında yapıldığını iddia eden Mevlüt Soydan, “Masa başında yapılan toplantı nedeniyle tüm çiftçilere taban üzerinden ödeme yapıldı. İlçe tarım müdürlüğü yetkilileri ziraat odası, köy muhtarları, belediye başkanları ile görüşmeden böyle bir işlemi gerçekleştirdi. Böylece biz dorudan gelir desteğinden hakkımız olandan mahrum kaldık. Alacağımızdan çok daha az aldık.” dedi.
TOPLANTILAR HASATTAN
ÖNCE YAPILIYOR
Hasat döneminin her yıl 25 Haziran ile 10 Temmuz arasında yapıldığını, doğrudan gelir desteklerine konu olan kimin ne kadar hak sahibi olacağıyla ilgili toplantının da bu hasattan sonra yapılması gerektiğini vurgulayan Soydan, “Örneğin 2011’de 29 Nisan’da yapılmış. Yani hasattan yaklaşık iki ay önce. Bu uygulama 2012 ve 2013’te de devam etti. Ben 2012 ve 2013’te bu toplantıların hangi tarihte yapıldığını öğrenmek için şu ana kadar 4 kez dilekçe ile başvurdum. Bana hep farklı konularla ilgili cevaplar verdiler. Konuyu İlçe Tarım Müdürü’ne ilettim ancak kendisi talimat vermesine rağmen görevliler yine de ‘bu bizim görevimiz değil’ diyerek dilekçemizi cevapsız bıraktılar. Bunun üzerine konuyu Bolvadin Kaymakamımız’a ilettik. Kendisi de İlçe Tarım Müdürlüğü ile görüştü ancak bir çözüm bulamadı” diye konuştu.
BALKANLIOĞLU VE ARAP’TAN
YARDIM BEKLİYORUZ
3 yıldır mağdur olduklarını ifade eden çiftçi Mevlüt Soydan, sadece kendisinin değil tüm Bolvadin çiftçisinin mağdur durumda olduğunu söyledi. Bolvadin’de mağduriyetlerine çözüm bulamadıklarını Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap ile Vali İrfan Baykanlıoğlu’ndan yardım beklediklerini vurgulayan Soydan sözlerini şöyle sürdürdü, “Ben art niyet olduğunu sanmıyorum. Ancak işi kolay yapma, masa başında iş halletme geleneğinden kaynaklanıyor. Bu görevi ihmaldir. Bırakın yetkililer Türkiye’nin tarımla ilgili en başarılı profesörleri gelse, hasattan önce ne kadar ürün alınacağını belirleyemez. Bizim de hasattan önce alacağımız miktarı kim neye göre hasattan önce belirliyor, anlamış değiliz. Ancak bu durumdan çok mağduruz”
Afyonkarahisar ve Bolvadin çiftçisinin neden mağdur edildiğini anlayamadığını belirten Mevlüt Soydan, yetkililerden konunun takipçisi olmalarını istedi. Konuyu idare mahkemesine de taşıdığını vurgulayan Soydan, Afyonkarahisarlı yetkililerden Bolvadin çiftçisinin mağduriyetinin bitirilmesini istedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme