'Çiftçimiz yüzü bizimle gülecek'

CHP Afyonkarahisar altıncı sıra Milletvekili Adayı Yüksek Mimar Anıl Halis Akar, AK Parti iktidarında çiftçilerin, borcunu borçla karşıladığını söyleyerek, CHP iktidarında bu borçların faizlerini hemen sileceklerini belirtti   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar altıncı sıra Milletvekili Adayı Yüksek Mimar Anıl Halis Akar, seçim çalışmalarına Sinanpaşa İlçesi'ni ziyaret ederek sürdürdü. Sinanpaşa İlçesi'nde CHP Sinanpaşa İlçe Başkanı [&hellip]

CHP Afyonkarahisar altıncı sıra Milletvekili Adayı Yüksek Mimar Anıl Halis Akar, AK Parti iktidarında çiftçilerin, borcunu borçla karşıladığını söyleyerek, CHP iktidarında bu borçların faizlerini hemen sileceklerini belirtti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar altıncı sıra Milletvekili Adayı Yüksek Mimar Anıl Halis Akar, seçim çalışmalarına Sinanpaşa İlçesi’ni ziyaret ederek sürdürdü. Sinanpaşa İlçesi’nde CHP Sinanpaşa İlçe Başkanı Ahmet Demir ve partililer ile birlikte çiftçiler ile bir araya gelen Akar, vatandaşın meyve ve sebze fiyatlarındaki pahalılığa güç yetiremediğini, ürünleri üreten çiftçinin ise borç batağında olduğunu söyledi.

“FİYATLARIN DÜŞMESİNİN TEK YOLU, AKILCI POLİTİKALARDIR”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, çiftçilerin bankalara olan kredi borcunun 2022 Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33,2 oranında artarak 186.9 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Akar, “Yani çiftçimiz üretim giderlerini karşılamak adına borcu borçla kapatır halde. Takipteki kredilerini bankalardan çektikleri diğer krediler ile kapatmaya çalışan, bu yüzden de borçlanmadığı banka kalmayan çiftçinin halini biliyoruz. Çiftçinin borçluluğunda etkili olan nedenlerden biri de, tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetlerindeki durdurulamayan artışlar. Çiftçi, üretime devam edebilmek için gerekli girdiyi de çoğunlukla borçlanarak ediniyor. Maliyetlerdeki en yüksek artış, yüzde 138,11 ile gübrede, yüzde 121,77 ile de enerjide. Peki, böylesine borçla üretilen ürün artıyor mu? Yok artmıyor.O zaman borç üstüne borç yapılıyor.İktidarımızda borçların faizlerini hemen sileceğiz.Üretim için derhal çiftçiye destek vereceğiz.Fiyatların düşmesin, makul seviyeye gelmesi ve ülkede fiyatlarda istikrarın olmasının tek yolu, akılcı politikalardır. İnşallah iktidar olduğumuzda hiçbir çiftçinin üretim araçları asla ama asla borcu ne olursa olsun, haczedilmeyecek.” dedi.

“ÇİFTÇİNİN MAZOTUNDA ÖTV’Yİ KALDIRACAĞIZ”

“Yata mazotu hangi fiyattan veriyorsan, çiftçinin traktörüne de mazotu aynı fiyattan vereceğiz.” diyen Akar, “AK Parti İktidarı üretenden, garibandan, çiftçiden yana değil. Bakın yatta katta KDV yok. İş çiftçiye üreticiye gelince mazotta KDV ve ÖTV var. Elektrikte KDV var. Hiç ortası yok bunun. ‘Kardeşim öbürü tatile gidiyor, eğleniyor vesaire.’  Çiftçi de tarlaya gidiyor, ekiyor biçiyor. ÖTV’yi kaldıracağız. Bu konuda da kararlıyız. Bunun da gereğini yapacağız. Ayrıca Afyonumuza tarımın merkezi üssü yaparak üretim planlamasını sağlayacağız. Bazı ürünlerin maliyeti karşılamadığından dolayı nakliye ödememek adına tarlada kalmasına veya çöpe gitmesine de engel olacağız. Bu üretim planlamasıyla çiftçi üreteceği malın ne kadar olacağını tarlasına tohum saçarken bilecek. Öyle birilerinin 2 dudağı arasında taban fiyat olmaz.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme