Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Lokman Özkul

Çift Başlı Kartal

Çift Başlı Kartal simgesini biz Selçuklular’dan biliyoruz. İktidar sembollerinden biri olan çift başlı kartal İslam öncesinde kullanılsa da İslam sonrasında dini geleneklere bağlı olarak yeni anlamlar kazanmıştır. İslam’dan sonra ise çift başlı kartal anlamı, kudret ve güçle beraber şansı da ifade etmiştir.
Bazı araştırmacılar çift başlı kartalın zıt güçleri ve değerlerin eşit dengesini ifade ettiğini, birçok tarihçi ise bütün medeniyetlerde diğer kuşlardan daha güçlü ve hızlı olduğu için çift başlı kartal anlamı itibari ile hükümdarı ifade ettiğini hükümdarın simgesi olduğunu söyler.
Hatta Ömer Hayyam da Nevruzname eserinde kartalla ilgili şöyle der: “Kartalın büyüklüğü, asalet ve temizliği, hal ve hareketleri padişahlara benzer”. Kartal, en eski zamanlardan beri gücün ve kudretin, asaletin simgesi, hakimiyetin alameti olmuştur. Türk topluluklarında ise çift başlı kartal dengeyi, gece ve gündüz, yer ve gök, yaz ve kış, doğu ve batı gibi zıtlıkları ifade eder.
Selçuklu çift başlı kartalı ise diğerlerinden farklılık teşkil etmektedir. Şöyle ki diğer motiflerden farklı olarak Selçuklularda rastlanan çift başlı kartala kulak eklenmiştir. Bu ise gece görme duyusundan yoksun olduğu için yırtıcı kuşlardan olan puhu kuşunun duyma yeteneğinin kartala eklenmesi gibi açıklanmıştır. Ayrıca mimaride kullanılan çift başlı kartal anlamı da kullanım yerine göre değişmektedir. Örneğin kalelerin üzerindeki çift başlı kartal şehrin koruyucusu olurken sarayda asaletin sembolüydü.
Neden çift başlı kartalı aldık, girizgahtan sonra gelelim asıl konumuza. 200-250 yıllık tarihi olanlar (ABD) bize tarihi ve çift başlı kartalı öğretme cüretinde bulunuyorlar. Biz de onlara tarih dersi verelim bu şekilde:
Amerika’ da yapılan gösteri uçuşundan sonra televizyon spikeri hanım; Türk yıldızları gösteri pilotumuz Evren Ayna’ya muzipçe gülerek ve tepeden bakarak sorar. – “Uçaklarınızın altındaki kartal figürünü Thunder Bird’s (ABD gösteri filosu) lerden mi aldınız.”
Evren Ayna’nın cevabı aynen şöyledir. – ”Uçaklarımızın altındaki çift başlı kartal figürü tarihteki büyük Türk imparatorluklarından biri olan Selçuklular’dan gelmektedir, aynı zamanda hava kuvvetlerimizin de sembolüdür, doğunun ve batının hakimi olmayı betimler ve bizim kültürümüzde 1000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Biz bu nedenle kullanıyoruz. Ama Thunder Bird’s bu figürü nereden aldı, hangi tarihsel geçmişe dayanarak kullanıyor bilmiyorum isterseniz onlara sorun, nereden bulduklarını belki anlatırlar.”
Emperyalizme özgü tepeden bakan, size o konumu ve başarıyı yakıştıramayan insanlara en güzel cevabı vermiş değerli pilotumuz Evren Ayna.
Dünyanın kendi etrafında döndüğünü zanneden, bütün olayların merkezinde kendileri varmış gibi hissedenlerin Türk tarihini anlamalarını ve bilmelerini beklemek zaten saf dillik olur bizim açımızdan da. Emperyalist ve kapitalist duygularla dünyaya hükmetmeye çalışanların dünyayı getirdiği durum ortada. Oysa bizim atalarımız, adaletle hakkaniyetle yönettiler, onların zamanında dünyada adalet vardı eşitlik vardı. Şimdi ise dünya yaşanılmaz halde. Her tarafta zulüm, kan, gözyaşı, soykırım, bebek ve çocuk katliamları var, en büyük destekçileri de dünyaya nizam vermeye çalışanlar oluyor, hatta failleri. Çift başlı kartalın temsilcisi Türkler bir bekleme dönemine girdi, dünya sahnesinde asıl fonksiyonunu aldığında görecekler Türklerin gücünü de, adaletini de..

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER