• Haberler
  • Ekonomi
  • “CİDDİ DURGUNLUK VAR. PANDEMİDE BİLE MERMER SEKTÖRÜ BU KADAR YAVAŞLAMAMIŞTI”

“CİDDİ DURGUNLUK VAR. PANDEMİDE BİLE MERMER SEKTÖRÜ BU KADAR YAVAŞLAMAMIŞTI”

2022 YILININ KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi'nin 2022 yılının Kasım ayı olağan toplantısı, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten'in idaresinde ATSO Meclis Salonu'nda düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, 'Meclisimiz'deki öğretmenlerin ve tüm Türkiyemiz'deki öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum. Aramızdan ayrılan Sayın Ömer [&hellip]

Haber

Haber

2022 YILININ KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin 2022 yılının Kasım ayı olağan toplantısı, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten’in idaresinde ATSO Meclis Salonu’nda düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, “Meclisimiz’deki öğretmenlerin ve tüm Türkiyemiz’deki öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Aramızdan ayrılan Sayın Ömer Yarşi’ye rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun. Afyonumuz’un değerlerinden birisiydi. En son yaklaşık bir ay önce kendisiyle bir görüşmemiz olmuştu. Kendisini biraz halsiz görmüştüm. Allah rahmet eylesin” dedi. Çelikten, ikramları için Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Altınay ve Meclis Üyesi Atilla Efe’ye teşekkür etti.
Toplantının ikinci gündem maddesinde 2022 yılı Ekim ayı Meclis Toplantısı’nın karar özetleri görüşüldü. ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol’un Meclis Üyeleri’ni bilgilendirmesinin ardından karar özetleri oybirliğiyle onaylandı.
Toplantının üçüncü gündem maddesinde 2022 yılı Ekim ayı Hesap Hülasası görüşüldü. ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol’un Meclis Üyeleri’ni bilgilendirmesinin ardından Hesap Hülasası oybirliğiyle tasdik edildi.
Toplantının dördüncü gündem maddesinde Eksper, Hakem ve Bilirkişi Listeleri görüşüldü. ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol’un Meclis Üyeleri’ni bilgilendirmesinin ardından gündem maddesi oybirliğiyle kabul edildi.
Toplantının beşinci gündem maddesinde ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yücel Albay, Yönetim Kurulu’nun Ekim-Kasım 2022 faaliyetleri hakkında sunum yaptı. Albay’ın ardından ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Toplantının son gündem maddesi olan “Dilek ve Temenniler” kısmında Meclis Üyesi Ali İhsan Çiloğlu, Meclis Üyesi ve TOBB Delegesi Mehmet Özer, Meclis Üyesi Mehmet Burak Ertürk söz aldı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, yöneltilen soruları yanıtladı.
Dilek ve Temenniler kısmında ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, gıda sorunu, Türkiye’nin konumu ve avantajlarına ilişkin bir sunum yaptı. Sunumun ardından Meclis Üyeleri Mesut Tabak ve Süleyman Kırlıoğlu söz alarak görüşlerini dile getirdi.
ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, katılan Meclis Üyeleri’ne teşekkür ederek toplantıyı kapattı.
SERTESER, GÜNCEL GELİŞMELER HAKKINDA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2022 yılı Kasım ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.
Serteser şu ifadeleri kullandı:
Değerli Meclis Üyeleri;
Bugün Merkez Bankası faiz kararını açıkladı ve politika faizini 1,5 puan indirdi. Böylece politika faizi yüzde 9’a düştü. Bu kararın piyasalara uzun vadede olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Çünkü karar metninde faiz indirim döngüsünün sona erdiği vurgusu yapıldı. Karar metninde, Aralık ayında 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metniyle birlikte yeni uygulamaların açıklanacağı da duyuruldu, böylece piyasaların dikkati bu açıklamaya çevrildi.
Sayın Meclis Üyeleri;
Ülkemiz, uzun süredir yüksek enflasyon-yüksek döviz kuru sarmalı ile mücadele ediyor. Hammadde fiyatlarının yüksek olması, aynı zamanda tedarik zincirinin yavaşlaması üretimi zorlaştırıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık Tüketici Fiyat Endeksi
yüzde 85,51; Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 157,69 olarak kaydedildi. TÜFE ile ÜFE arasındaki makasın her ay daha da açıldığını görüyoruz. Her ne kadar ülkemiz, yüksek enflasyon yaşayan ülkeler arasında yer alsa da, bu sorunun küresel bir konu hâline geldiğini de vurgulamak gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nden İngiltere’ye, Almanya’dan, Fransa’ya gelişmiş ülkeler de çift haneli enflasyonla mücadele etmeye çalışıyorlar.
Bu durum, küresel durgunluk kavramını da gündeme getiriyor. Nitekim, 2022 yılında Uluslararası Para Fonu IMF tarafından yayınlanan ‘Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2022 yılında küresel ekonomik büyümede yüzde 3,2 daralma beklendiği belirtiliyor.
Özellikle Kovid 19 salgınının devam etmesi, Ukrayna–Rusya savaşı ve küresel ekonomik bozulma dikkate alındığında bu büyüme rakamları 2001’den bugüne en düşük büyüme tahminlerini yansıtıyor.
Bununla bağlantılı olarak Dünya Bankası, 2023’te uzmanların ‘resesyon’ olarak tanımladığı durgunluğun yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Bildiğiniz gibi resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az iki çeyrek dilimde (6 ay) gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi anlamına geliyor.
Dünya Bankası’nın bu öngörüsüne karşılık Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ise 2023 yılında durgunluktan değil, görece bir yavaşlamadan bahsediyor.
Durgunluk da yaşansa, yavaşlama da hissedilse; ekonomilerin toparlanma aşamasına girmesi gerektiği açıktır.
Benim müşahede ettiğim bilhassa mermer sektöründe bu durgunluk ciddi bir şekilde hissediliyor. İhracatın düştüğü, siparişlerin azaldığı, hatta iptal ettiği bir ortama girmiş durumdayız ki bu da tespitlerin doğruluğunu gösteriyor. Pandemi döneminde bile mermer sektöründeki siparişler bu derece yavaşlamamıştı.
Bununla birlikte IMF’nin Ekim 2022’de açıkladığı ve güncellenmiş verilerin yer aldığı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, ülkemiz, 2022’yi dünyanın en büyük 20’nci ekonomisi olarak bitirecek. 2024 yılında ise 19’uncu sırada yer alacak.
İnanıyorum ki, ülkemiz için çalışmayı sürdürdükçe dünyanın ilk 10 ekonomisine gireceğiz.
Kıymetli Meclis Üyelerimiz;
Afyonkarahisar ekonomimiz ve şehrimiz her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Ancak her zaman daha iyiye ulaşmayı amaçlamamız gerekiyor.
İlimizin SGK çalışan verileri tablosuna baktığımızda yüzde 27,74 ile en büyük oranın ‘nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar’ grubuna ait olduğunu görüyoruz.
Bu sorunun kısa vadede çözülemeyeceğini biliyoruz. Ancak çocuklarımız ve gençlerimiz için doğru bir eğitim ve kariyer planlamasının yapılmasına ihtiyaç olduğunun anlaşılması açısından bu oranın önemli olduğunu görüyorum.
Malumunuz olduğu üzere özellikle son 1 yıllık süreçte artan enflasyon oranları ve emtia fiyatları, toplumumuz ve gençlerimiz üzerinde önemli olumsuz bir atmosfer oluşturuyor.
Bu noktada üreticilerimiz ve hizmet sağlayıcılarımız, maliyetlerin tüketiciye yansıtılmaması için büyük fedakârlıklar yapıyor.
Ancak bir taraftan da tüketiciyi koruyan tedbirlerin de alınması gerekliliğini hatırlatmak isterim.
TÜİK verilerine göre ülkemizde sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı. İlimizin önde gelen sektörleri arasında yer alan madencilik ve taş ocakçılığındaki üretim ise yüzde 16,5 oranında geriledi. Bu sektör ilimizdeki toplam ihracatın yüzde 60’ına yakınını gerçekleştiriyor. Ekonomik gelişmelerden ilimizin olumsuz etkilenmemesini umuyoruz.
Üretim ve üretmek, ilimiz için her zaman önemlidir. Özellikle katma değeri yüksek üretim gücümüzün oluşturulması, genç girişimcilerimiz ve kurumsal firmalarımızın yatırımlarıyla mümkün olabilecektir.
TR33 bölgesi illeri (Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak) içerisinde ilimizin değişimini ve gelişimini de ancak bu şekilde sağlayabiliriz.
İlimiz adına sevindirici bir gelişmeyi sizinle paylaşmak isterim:
2010-2021 yılları arasında TR33 bölgesinde kadın istihdamı konusunda oransal olarak en yüksek artış gösteren il, yüzde 144 oranı ile Afyonkarahisar olmuştur. Benzer örneklerin artmasını diliyorum.
Kıymetli Meclis Üyelerimiz;
Sözlerimin sonunda bir konuyu vurgulamak istiyorum:
Malumunuz olduğu üzere, organ ve Meclis seçimlerimizin hemen ardından Meslek Komitelerimiz de seçimli toplantılarını yaptılar. Meslek Komitelerimiz’in çalışmalarının etkin bir şekilde sürdürülmesi, tabanda yaşanan sorunların tavana iletilmesi ve çözüm için takibinin yapılması, özellikle yaşadığımız dönemde elzemdir.
Benden hemen önce Yönetim Kurulu Faaliyetleri sunumunu yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Yücel Albay’ın aktardığı gibi, geçen Meclis toplantımızdan bu yana pek çok lobi faaliyetine imza attık. Bu lobi faaliyetlerimiz, Meslek Komiteleri’nde konuşulan, Meclis toplantımızda dile getirilen sorunların ilgili makam ve mercilere iletilmesi ile gerçekleşti.
Siz değerli Meclis Üyelerimiz’den ve Meslek Komiteleri Üyelerimiz’den, Meslek Komiteleri’ni çalıştırmanızı; toplantıları düzenli bir şekilde yapmanızı özellikle istirham ediyorum.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde en çok lobi faaliyeti yapan Oda olduğumuzu tarafımıza bildirdiler. Ancak tabii ki lobi faaliyetinin oranı kadar, talep edilen çözüm önerileninin uygulanması da çok mühim.
‘Lobi faaliyeti yapıp üst makamlara yazı gönderiyoruz, sonra ne oluyor’ diye düşünülebilir.
Bu yılın Ağustos ayında KOSGEB tarafından yurtdışı iş gezileri için sağlanan destek üst limitinin 20 bin Türk Lirası’ndan 100 bin Türk Lirası’na çıkarılmasını ilk talep eden Oda olduk.
KOSGEB’in yaptığı güncelleme ile bu rakam 90 bin Türk Lirası’na çıkarıldı.
Yine, vergilerini kredi kartı ile ödemek isteyen vergi mükelleflerinin ödeme üst limitinin 100 bin Türk Lirası’ndan 300 bin Türk Lirası’na çıkarılmasını talep etmiştik. Bu rakam, tam istediğimiz gibi olmasa da 150 bin Türk Lirası’na çıktı.
Verona’da yapılan Marmomacc Uluslararası Mermer, Taş ve Teknolojileri Fuarı’nın tekrar destek kapsamına alınması talebimiz sonucunda Fuar, Bireysel ve Milli Katılım Fuarlar kapsamına alındı.
Tamamlanma oranı yüzde 50’nin altında kalıp gerek finansal gerek teknik açıdan devam ettirilmesi mümkün olmayan kamuya ait inşaat işleri için koşulsuz ve cezasız “Tasfiye Hakkı” talep etmiştik. 7394 Sayılı Kanun ile inşaat yapımı yüzde 15’i aşmamış işlerde fesih hakkı tanınmıştır. Tabii ki bu da yeterli değil ama, en azından böyle bir çözüme ulaşılmış oldu.
Bunlar bir anda sayabileceklerimiz. Meslek Komitelerimiz, üyelerimizin sorunlarını ne kadar bizim gündemimize getirirse, biz de sorunların çözümü için o kadar çalışacağız ve inanıyorum ki büyük oranda hep birlikte başarılı olacağız.
Değerli Meclis Üyeleri;
Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Gençlerimizi geleceğe hazırlayan öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyor; Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aramızdan ayrılan tüm öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum; yaşayan öğretmen büyüklerimizin de ellerinden öpüyorum.
Meclisimiz’de bulunan tüm öğretmenlerin de Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Meclis toplantımızda ikramda bulunan Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Ömer Altınay ve Meclis Üyemiz Sayın Atilla Efe’ye de teşekkür ediyorum. Sizleri tekrar sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Bakmadan Geçme