• Haberler
  • Genel
  • CHP’liler kadının seçme ve seçilme hakkını kutladı

CHP’liler kadının seçme ve seçilme hakkını kutladı

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Serap Besne, partide düzenlediği basın toplantısında Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 72. yılı kutladı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları Başkanı Serap Besne ve partili kadınlar, düzenledikleri basın toplantısında Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 72. yılını kutladılar.Kadın oyunu iradesiyle kullanamıyor CHP İl Kadın [&hellip]

CHP'liler kadının seçme ve seçilme hakkını kutladı

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Serap Besne, partide düzenlediği basın toplantısında Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 72. yılı kutladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları Başkanı Serap Besne ve partili kadınlar, düzenledikleri basın toplantısında Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 72. yılını kutladılar.
Kadın oyunu
iradesiyle kullanamıyor
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Serap Besne, 5 Aralık tarihinin Türk kadınının seçme ve seçilme hakkının kabulünün 72. yıl dönümü olduğunu kaydetti. Serap Besne, kadına çok değer veren Atatürk’ün Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakkını elde etmeleri için 1930 yılından itibaren bir dizi yasa çıkarılmasına öncülük ettiğine dikkat çekti.
Besne; “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Atatürk her konuda kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedef-lemiştir. 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. O tarihte bugün girebilmek için bir çok ödün verdiğimiz AB ülkelerinden Fransa 1944’de, İtalya 1948’de ve İsviçre’de 1972 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Türkiye de 1980 sonrası iktidarların kadını geri plana atma çabalan hız kazanmıştır. Türk kadını 1934 yılından daha da gerilere götürülmeye çalışılmaktadır. Kadınlarımız siyasete atılması ataerkil bir aile yapısı olduğu için engellenmekte ve oy kullanırken kendi irâdesini kullanamamaktadır.” dedi.
Ata kadın haklarında da öncü
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Serap Besne, Türk kadınının özgür iradesiyle seçme ve seçilme hakkını kullanamadığını bugünkü TBMM’de yüzde 4 olan kadın milletvekili oranından açıkça görüldüğünü vurguladı. 72 yıl önce Atatürk’ün kadınlara vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkının büyük ölçüde kağıt üzerinde kaldığını belirten Serap Besne, kadınların aile reisinin seçtiğini seçtiklerine temas etti. CHP İl Kadın Kolları Başkanı Serap Besne şöyle konuştu: “Bağımsızlık mücadelesi yapan ülkeler nasıl Atatürk’ü örnek bir lider almışlarsa kadın hakları uğruna uğraş ve savaş verenlerde onu bir devrimci olarak aynı şekilde örnek almışlardır. Çünkü bütün insanlık tarihi boyunca tarihin hiçbir döneminde hiçbir lider kadın hakları konusunda Atatürk kadar önsezili ve ön görüşlü olmamış onun kadar uğraş ve savaş vermemiştir. Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına. Ne mutlu O’na sahip olan Türk milletine. Seçme ve seçilme hakkımızı elde etmenin 72.yılı bütün kadınlarımıza kutlu olsun.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme