• Haberler
  • Genel
  • CHP'li Başkanlar sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı

CHP'li Başkanlar sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı

CHP Merkez İlçe Başkanı Ömer Akyıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın'a göreve geldiği günden itibaren eğitimde Afyon'u nereden nereye taşıdığını sordu. CHP Çay İlçe Başkanı Ali Selvi de Afyonkarahisar'ın merkezden ibaret olmadığını söyleyerek ilçelere medyanın ilgi göstermesini istedi   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Ömer Akyıldız ile CHP Çay İlçe Başkanı [&hellip]

CHP Merkez İlçe Başkanı Ömer Akyıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın’a göreve geldiği günden itibaren eğitimde Afyon’u nereden nereye taşıdığını sordu. CHP Çay İlçe Başkanı Ali Selvi de Afyonkarahisar’ın merkezden ibaret olmadığını söyleyerek ilçelere medyanın ilgi göstermesini istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Ömer Akyıldız ile CHP Çay İlçe Başkanı Ali Selvi dün öğleden sonra partide basın toplantısı düzenledi. Selvi, ilçesinin sorunlarını anlatırken, Akyıldız esnafla eğitimin durumu hakkında görüşlerini açıkladı.
“EN BÜYÜK SORUN
GEÇİM SIKINTISI”
CHP Çay İlçe Başkanı Ali Selvi pandemi döneminde AK Parti iktidarının küçük ilçelerde ve beldelerde oluşturduğunu iddia ettiği sıkıntıları dile getirmek istediğini belirtti. Ali Selvi, zaman zaman bazı konularda özellikle Eber Gölü’nde çıkan yangınla ilgili ulusal düzeyde yayın yapan basında ve görsel basında programlara katılmalarına rağmen halen gölle ilgili bir tedbir alınmadığını söyledi. Selvi, “Öncelikle Gara’da katledilen 13 şehidimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Terörü ve terör sevicilerini sonuna kadar lanetliyoruz. Özellikle terör örgütü PKK sevicilerini lanetliyor, soyları kurusun diyoruz. Yurdumun genelinde olduğu gibi benim ilçem Çay’da da en büyük sorun geçim sıkıntısıdır. Bu Türkiyemizin gerçek sorunudur. Küçük esnaf, çiftçi, emekli, hayvancılık sektörü özellikle genç işsizler olmak üzere toplumun yüzde 70’i çok büyük sıkıntıdadır.” dedi.
“ESNAF VE ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ”
Hibe desteklerinin tam anlamıyla ödenmediğini kaydeden Selvi, “Destek olmadığını görüyoruz. Medya da her ne kadar her gün küçük esnafın yanında olduğunu söyleselerde hala daha 500 lira kira yardımı ve bin lira hibe alamamış çok esnafımız vardır. Kahvehaneler, kafeteryalar kapalıdır. Pandemi sürecinde gereken dikkat gösterilmezse hastalığın yayılması çok büyük sıkıntı oluşturacaktır. Ancak esnafın, çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Halen daha 2020 yılı destekleri alınmadı. 2019 yılı desteklerinin ödenmediğini geçtiğimiz günlerde Bakan bizzat açıkladı.” diye konuştu.
“ÇAY BARAJI SÖZDE BİTTİ
HER SENE AÇILIŞI YAPILIYOR”
Afyonkarahisar yerel medyasının tüm ilçelere yönelmesi gerektiğini Afyonkarahisar’ın sadece merkezden ibaret olmadığını söyleyen Selvi, “Yerel basından ricam ilçelere ağırlık ve önem verilmesidir. Çünkü Afyon sadece merkezden ibaret değildir. 17 ilçemiz bulunuyor. Bizim beş beldemiz vardı bire düştü. Sorunlarımız büyük. Bitirilmesi yılan hikâyesine dönen her sene açılış yapılan çay barajı var. Kamuoyunca da bilinen ülkenin en büyük barajı olacağı söylenilen Çay Barajı’nda su tutmaya başladılar. Her sene sözde bitirildi baraj açılışı yaptılar. Ama maaleseef halen daha su kaçağı olduğunu düşünüyoruz. Suyun tamamını toparlayamadılar.” ifadelerini kullandı.
“ÇAY DA EKİNLERE
VERİLECEK CAN SUYU YOK”
Damlama sulama yapılacağı açıklamalarını yorumlayan Selvi şunları kaydetti: “Afyon’da yaklaşık 90 bin hektar sulanabilir arazimiz var. Çay da sulama serbestliğine alışılmış. Sözde bu işi müteahhite verdiler. Damlama sulama işinde ana arterler döşendi. Ama sonumuzun ne olacağı belli değil. Su tutuluyor ama şimdi bir damla su yok. Tarlalara, ekinlere verilebilecek can suyumuz yok. İçme suyu temini projesinde de Çay ilçesi girişine yaptıkları arıtma tesisi atıl ve yarım şekilde duruyor. Çay barajının bitirilmesi gerçekten bir yılan hikâyesine dönüştü. Sonucunun da ne olacağı belli değil. Maalesef yer altı sularımız baraj nedeniyle mühürlendi, kapatılmak üzeredir.”
“EBER GÖLÜNE ÇEVREYE VE YEŞİLE SAHİP ÇIKILMALI”
Eber Gölü’nün kurtarılması ve korunması için çok çalışma yaptıklarını ancak halen daha gerekli tedbirlerin alınmadığını kaydeden Selvi şunları söyledi: “Eber gölü için gerekli tedbirler alınmadı. Hala gölümüz yakılıyor. Her hafta bir gün Çay ilçesinde ki evimden Eber Gölünde çıkarılan yangını görebiliyorum. Gölün çok değerli bir toprağı var. AKÜ de bu konuda bir çalışma yaptı. Burası Türkiye’nin 20 yıllık gübre ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır. Çıkardıkları torfun şu anda metreküp fiyatı 80 ile 120 dolar civarındadır. Ama maaleseef biz ne gölümüze sahip çıkabildik ne çevremize sahip çıkabildik ne de atalarımızın bizlere bıraktığı cennet Yeşil Çay’ı tamamen kuru bir şekilde evlatlarımıza teslim etme azabını yaşıyoruz. Ne olur yerel basın bize bu konuda bize biraz daha yardımcı olsun.”
“SULAMA CEZALARINDA
İNSANLAR PERİŞAN OLDU”
2017 yılında çıkarılan imar affı kapsamında “küçük dam” olarak tanımladıkları çiftçi tarlalarında araç gereçlerin konulacağı küçük yapıların yapılmasına izin verildiğini anlatan Selvi şöyle konuştu: “Belediyeler bunlara göz yumdu ve ruhsat verildi. Elektrik su bağlantıları yapıldı. Çıkan cezaları vatandaş ödedi. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen yazılarla bağlanan elektrikler, su ve ruhsatlar iptal edildi. Bu küçük yapılara yıkım kararı çıkarıldı ve en küçük rakamlı ceza şu anda 5 bin TL’dir. Vatandaş perişan durumdadır. Bizde bir Selevir Sulama Birliği var. Yer altı ve yer üstü servetlerin tamamı devletimizindir. Çay çok yeşillik bir yerdi. İlçemizde yaklaşık sayısı 22’ye yakın deremiz var. Bu derelerimizden 33 metrede bizim tarlalarımıza rahat su çıkıyordu. Şimdi 300-500 bin metreye ulaşmak durumundayız. Çakma borularla çıkarılan suya sayaç bağlayıp cezalar yazıldı. Geçmişte kaç sene kullanıldıysa ödeme yapılması için Selevir Sulama Birliği şu anda kayyum elindedir. İnsanlara eziyet çektiriyorlar, resmen işkence yapıyorlar. Bunun da dile getirilmesi lazımdır.”
“ON AYDIR SİFTAH YAPILMIYOR”
Çay İlçesi’nin Çayıryazı, Göçen ve Kılıçyazı köylerinde arazi toplulaştırması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşanıldığını belirten Selvi, “İş taşeron firmalara verilmiş. Elde ne doğru dürüst bir yasa var ne de doğru dürüst bir ilana çıkılmış. Kafalarına göre iş yapıyorlar. İşte AK Parti’ye kimler yakınsa onların tarlalarını 20 dönüm bir yere, 30 dönüm bir yere sulak alanlara toplamışlar. 180 adet imza toplanarak CİMER’e başvurduk. Tüm bunların yasaya uygun şekilde yapılması gerekir. Çay’da SEKA’nın kapatılmasıyla sıkıntılar yaşanmasına neden oldu. Bizim sanayimiz yoktur. Sanayinin olmadığı yerde iş yok. Küçük sanayi dediğimiz yerde inanın 9-10 aydır siftah yapabilen bir esnafımız yok. Küçük Sanayi Siteleri buralar bizim gözbebeğimizdir. İmalathanelerde çok güzel şeyler yapılıyordu ama 10 aydır kesildi. Bu işsizliğin çığlığına duyarlı kalan basına çok teşekkür ediyorum.”
AKYILDIZ ESNAFIN
YOK SAYILMASINI
ŞİDDETLE KINADI
CHP Merkez İlçe Başkanı Ömer Akyıldız, pandemi sürecinde yaşanılan ekonomik sıkıntıların herkesçe bilindiğini söyledi. Esnafların son derece sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini dile getiren Akyıldız, “Gerçekten esnaflarımız sıkıntılı bir süreçte geçiyorlar. 15 gün önce CHP olarak biz Afyon’un her yerini karış karış dolaşmıştık. Bizim bu çalışmamızdan sonra MHP Milletvekili Mehmet Taytak, işyeri kapalı hiçbir esnaf olmadığını söyledi. Bu açıklamayı gerçekten şiddetle kınıyoruz. Hangi caddeye çıkarsanız çıkın Ambaryoluna, Kurtuluş Caddelerine çıkın. 2. Dumlupınar Caddesine çıkın ya da Sarraflar Çarşısına çıkın mutlaka işyeri kapalı bir esnaf görürsünüz. Gerçekten esnaflar bu kadar zor koşullarda yaşarken birde onları bu şekilde yok saymayı gerçekten şiddetle kınıyoruz.” dedi.
“SORUNLARI CHP
İKTİDARI ÇÖZECEK”
Sorunların işin muhataplarıyla çözüleceğini belirten Akyıldız, “Afyon yerelinde de Belediye’nin de bu konuda bir adım atmadığını görüyoruz. Biz tüm odaları, dernekleri dolaştık. Belediye’nin odalarla sorunların muhataplarıyla hiç konuşmadıklarını gördük. CHP’li Belediyelerde işin muhataplarıyla sorunlar konuşulur ne yapılması gerekiyorsa azami en üst seviyede yapılmaya çalışılır. Afyon’da da bu sorunların yerinde konuşalarak çözülmesi gerekir. Biz yönetime geldiğimiz andan itibaren gerçekten Afyon’u karış karış geziyoruz. İlde ki tüm köy ve mahallere giderek bire bir konuşup sorunlarını yerinde öğreniyoruz. Afyon’da da umudun hikâyesini il yönetimiyle birlikte yazacağız. Gerçekten bu sorunların çözümlerini de biliyoruz. Çözümleri CHP’yi yerelde de iktidara taşıdığımız zaman Belediye’yi aldığımızda neler yapacağımızı kalem kalem halkımızla paylaşacağız.” diye konuştu.
“MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ AFYON’U NEREDEN NEREYE TAŞIDI?”
Eğitimle ilgili Eğitim-İş Sendikası anket çalışmasından birkaç veri paylaşan Akyıldız, “Bu ankette Afyon’un eğitimin içinde bulunduğu koşullar çok somut şekilde ortadadır. 400 öğretmenin katıldığı bir ankette sınıflardan yüzde birinin tam derse katıldığını öğreniyoruz. Derse katılamama nedenlerinin başında öğrencilerin yüzde 78’nin internete ulaşamadıkları görülüyor. Uzaktan eğitimde başarıyı yakalamak için önce koşullar yerine getirilmesi gerekir. Öğrencilerin internete ulaşımını sağlamak gerekir. Öğrencilerin evinde zaten internet yok. İnternet ücretsiz olmalıdır. Adalet ve eşitlik ilkesi de mutlaka burada sağlanması gerekir. Bu ankette öğretmenlerin yüzde 98’i adalet ve eşitlik ilkesinin olmadığını söylemiştir. Bu koşullar sağlanmadan adalet ve eşitlik ilkesi de sağlanamaz. Çevre illere göre eğitimde en geri il Afyon’dur. Bunu da yani bu başarısızlığın nedenini işin başında ki İl Milli Eğitim Müdüründen sormak en doğal hakkımızdır. Çünkü Afyon’da 8 yıldır yönetici olarak bulunmaktadır. Bu başarısızlığın nedenini İl Milli Eğitim Müdürüne soruyoruz. Göreve geldiği günden itibaren Afyon’u nereden nereye taşımıştır? Bunu açıklamasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Bakmadan Geçme