Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CHP, YENİ BEYAZ BİR SAYFA AÇABİLECEK Mİ?

Ana Muhalefet Partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 37. olağan kurultayı 25-26 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Tüm dünyada iktidar alternatifi olan siyasi partilerin kongreleri önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu partisi olan CHP’nin kurultayı da çok önemli. ATATÜRK 1935 yılındaki 4. Kurultay’ın açılışında yaptığı konuşmada “Kurultayın, yeniden alacağı ilerleme ve yükselme tedbirleriyle; vatanın yüksek yönetimini erdemli ellerinde tutan Partimizin şerefli tarihini zenginleştireceğine, şüphe yoktur.” demektedir. CHP Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyetlerinin birleşmesiyle 9 Eylül 1923 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan, Ulu Önder’in çizdiği 6 ok prensiplerini yaşama geçiren bir parti. Cumhuriyetin kuruluş yılları ve ardından gelişen 2. Dünya savaşı sırasındaki Tek parti döneminin ardından 1950 sonrası ülkemizde çok partili rejime geçilmesine katkı sunarak demokrasimizin gelişmesine en büyük katkıyı yapan, ardından çağın gerekleri ile birlikte 6 Ok’u sosyal demokrat ilkelerle birleştirerek siyasi hayatını devam ettiren köklü bir siyasi parti. Yorumlarımıza başlamadan önce yakın siyasi tarihimizi, özellikle çok partili dönemi CHP açısından hatırlayalım. CHP’nin siyasi geçmişini rakamlarla inceleyelim.
Çok partili hayata geçtiğimiz 1946 yılından bu yana 20 genel seçim yapıldı. 1946 yılında hazırlıksız yapılan ilk seçimi ve darbe nedeniyle kapatılan CHP’nin giremediği 3 seçimi saymazsak CHP bugüne kadar 4 genel başkanla 16 seçime girdi. CHP tarihinde, 36 olağan, 14 olağanüstü Kurultay gerçekleştirildi.
Türkiye’nin çok partili döneminde CHP’den yana kullanılan oylar toplam geçerli oyların yaklaşık % 24’üne denk geliyor. CHP, Türkiye’nin 1950’den bu yana (kısa aralar dışında) devam eden 70 yıllık çok partili demokrasi deneyiminde, yaklaşık 6 yıl iktidar olabildi. Son kez 1946 yılında tek başına iktidar olan CHP o dönemden bu yana bir daha tek başına iktidar olma şansını yakalayamadı. İktidarda kaldığı 6 yıllık sürenin 4 yıl 9 ayı koalisyon hükümetleri içinde, 14-15 ayı da azınlık hükümeti içinde geçti. Yani CHP çok partili hayatta geçen sürenin ancak % 8,5’inde iktidar oldu. Bu gerçek hem yazımızın devamında tartışacağımız CHP’yi bu ülkedeki siyasi icraatların hangilerinden sorumlu tutabiliriz? sorusuna, hem de Cumhuriyeti kuran kadrolar bugün niye iktidara gelemiyor? Başarısızlığın nedenleri nelerdir? sorularına baz teşkil edecektir.
CHP tüm siyasi yaşamı boyunca % 25 bandında seyretmiş bir parti değil elbette. CHP 1957 seçimlerinde %41.1, 1973 seçimlerinde %36.3, Bülent Ecevit’in Karaoğlan olduğu 1977 seçimlerinde %41.3 oy alırken,1999 seçimlerinde Deniz Baykal’ın Genel Başkanlığında %8,1 oy oranı ile baraj altında kaldı. Bülent Ecevit’in başbakan olduğu 42.TC hükümeti (5 Ocak 1978 – 12 Kasım 1979) sonrası Türk halkı CHP’li bir Başbakan göremedi. Özetle, CHP son 41 yıldır hükümet yüzü göremiyor. Yani bir nesil CHP iktidarını göremeden büyüdü. Bu, bir insan ömrünün hemen hemen yarısı kadar bir süre. Diğer yandan bu kadar yıl iktidar yüzü görmeyen kadroların, hala ana Muhalefet Partisi olarak siyasi iddiasını sürdürebilmesi ise ayrı bir başarı hikayesi. CHP son kez hükümet ettiği dönemde 43 milyon olan ülke nüfusu bugün 82 milyon haline geldi.
Peki CHP’nin 1977 seçimlerinde bozguna uğrattığı rakipleri bu geçen süre zarfında neler yaptı? 1980 Askeri Darbesi en büyük darbeyi CHP’ye vurdu. CHP ve sol siyaset, darbe sonrası uzun süre toparlanmakta güçlük çekti. Bu dönemde isimleri değişmekle birlikte muhafazakar sağ geleneğin temsilcilerinin egemen olduğu bir Türkiye’ye tanık olduk. “4 eğilimi birleştirdik” diye yola çıkan Turgut Özal’lı Anavatan Partisi, ardından Demokrat Parti geleneğinin devamı Tansu Çiller-Mesut Yılmaz Hükümetleri ve nihayet 2002 sonrası “Milli Görüş gömleğini çıkarttık” diyerek halktan oy isteyen muhafazakar sağ ağırlıklı AKP ile Türkiye’nin son 40 yılını doldurduk.
Peki hafta sonu yapılacak olan CHP kurultayı neleri değiştirecek? Ya da değiştirebilecek mi? Ülkede yeni beyaz bir sayfa açabilmek için yapılması gerekenler neler? İzninizle bu konudaki düşüncelerimizi de yarın paylaşalım.
Son Söz: “Türk ulusu kendisine hizmet edenleri, sürel bir surette, değerlemiş ve onlara ünvermiştir.” Mustafa Kemal Atatürk

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER