• Haberler
  • Siyaset
  • CHP Milletvekili Baydar'dan AKÜ ve Rektör Solak'a ağır suçlamalar

CHP Milletvekili Baydar'dan AKÜ ve Rektör Solak'a ağır suçlamalar

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 1999-2000 yılları arasında yaklaşık bir yıl başhekimlik yaptıktan sonra Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Rektörlük yapan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfü Baydar, Milli Eğitim Bakanlığı Plan Bütçe görüşmeleri sırasında üniversitelerin bütçelerinin görüşüldüğü oturumda konuştu. Yaklaşık 10 dakika süren konuşmasının büyük bölümünü Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne ayıran Milletvekili [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 1999-2000 yılları arasında yaklaşık bir yıl başhekimlik yaptıktan sonra Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Rektörlük yapan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfü Baydar, Milli Eğitim Bakanlığı Plan Bütçe görüşmeleri sırasında üniversitelerin bütçelerinin görüşüldüğü oturumda konuştu. Yaklaşık 10 dakika süren konuşmasının büyük bölümünü Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne ayıran Milletvekili Baydar, ilk olarak FETÖ’nün üniversitelerinde nasıl yapılandığını anlattı. Peki çok rektörün MİT’in güvenlik soruşturması olmadan atandığını iddia eden Baydar, “15 Temmuz’dan sonra paradigma değişti. Paradigma esas olarak vatan sevgisi ve yurtseverlik üzerine olmaya başladı. Vatanseverlik ve yurtseverlik ön planda olmaya başladığı andan itibaren farklı görüşler ve çatışmaların birbirimizi koruma ve geliştirme anlamında olduğunu belirtmek istiyorum. Sayın Bakanım, Milli Eğitim Bakanı olarak bu ilk bütçeniz, hayırlı olsun diyorum. Samimiyetinize ve iyi niyetinize güvendiğim için özellikle FETÖ yapılanmasıyla ilgili bazı uygulama eksikliklerini lütfen göz önünde almanızı rica ederek ifade etmek istiyorum. YÖK’teki FETÖ yapılanmasını doğru değerlendirmemiz için 2011 yılından sonrasına bakmamız lazım. Sizin döneminizde 2011 yılından sonra atanan rektörlerden 14 tanesi ya görevden alındı, ihraç edildi; eski rektörler de var bunların içinde ya da tutuklandı. Böyle bir yapı varsa bunları atayan grubu da değerlendirmek gerektiğini göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. Neden böyle oldu? Yusuf Ziya Özcan zamanına kadar rektörler ve dekanlar mutlaka MİT’in güvenlik soruşturması sonrası atanırdı. Ve o kaldırıldı. Ondan sonra bütün rektör ve dekan atamaların güvenlik soruşturması olmadan bu FETÖ yapılanmasıyla birlikte atandı. Sayın YÖK Başkanı da kendisiyle yaptığımız görüşmelerde bunun yanlış olduğunu kabul etti ve tekrar güvenlik soruşturmasını getireceğini ifade etti. Devletin bazı kendini koruyan mekanizmaları var, bunlar yıllar içinde gelişiyor. Siz Milli Savunma Bakanlığı yaptınız, bunları bilirsiniz. Lütfen bunların temel koruma mekanizmalarının korunması konusunda gereken titizliği göstereceğinizi, liyakatı ön planda tutacağınızı umut ediyorum.”  şeklinde konuştu.
BAYDAR’DAN SOLAK’A AĞIR SUÇLAMALAR
Selçuk Üniversitesi’nde bir kadın araştırma görevlisinin soyadı benzerliği nedeniyle YÖK tarafından görevinden uzaklaştırıldığını belirten CHP Milletvekili Metin Lütfi Baydar, YÖK’ün bu uygulamalarına karşın FETÖ ile ilişkili olduğunu iddia ettiği bazı rektörleri koruduğu iddiasında bulundu. Afyon Kocatepe ve Katip Çelebi Üniversitesiyle ilgili pek çok iddia bulunduğu vurgulayan Milletvekili Baydar, “YÖK bazı uygulamalarda FETÖ’cülüğü kesinleşmiş bazı rektörleri ne yazık ki korumaya devam ediyor. İsim veriyorum ve dosyasını da size takdim edeceğim. Adı Mustafa Solak. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü. Mustafa Solak, FETÖ ile ilişkilerimi 17/25 Aralık kestim dese de bu tarihten sonraki icraatları onu yalanlamaktadır. Örneğin üniversitenin tıp fakültesi genetik bölümüne, kendisi bu bölümde çalışıyor, 3 milyon Lira değerinde yeterli ekip ve ekipman bulunmasına rağmen Rektör Ankara’da bulunan İntergen isimli genetik laboratuar firmasıyla hizmet alımı anlaşması imzalıyor. İşe bakın ki bu İntergen firmasının sahiplerinden biri 15 Temmuz sonrası GATA’dan ihraç edilen ve tutuklanan Prof. Dr. Davut Gül. Ayrıca bu firmanın sahipleri arasında olan pek çok isim Kocatepe Üniversitesindeki pek çok etkinliğe davet edilmişlerdir ve gelmişlerdir. Bu firma ile rektör arasındaki ilişki hem duygusal hem sosyal hem de akademiktir. Üniversite en son 1 Temmuz 2016 tarihinde yani 15 Temmuzdan 2 hafta önce bu firmayla bir kez daha hizmet alımı anlaşması yapmıştır. Üniversite bünyesinde yapılacak genetik tahliller adı geçen bu özel merkeze gönderilerek kamu zararı oluşmuştur, sahibi FETÖ’cü bir firmayla yapılan ticari ilişki neticesinde FETÖ’ye finans sağlanmıştır. FETÖ’cü akademisyenler sayesinde şaibeli yüksek lisans ve doktora sınavları yapılmıştır. 2011-2016 Yılları arasında Mustafa Solak döneminde FETÖ’cü olduğu bilinen akademisyenlerin hepsine idari görev verilmiştir. FETÖ’cü olmayan ve kadro bekleyenler bilinçli olarak bekletilmişlerdir.” dedi.
BELGEYİ SİZE TAKDİM EDECEĞİM
AKÜ’de himmet toplandığının “Profesörlüğe geçişi bekleyen doçentlerden FETÖ’ye himmet yardımı adı altında 25 bin lira para istenmiş, kayıtlı ve belgesi var” sözleriyle iddia eden CHP Milletvekili Metin Lütfi Baydar’a, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise elinde belgenin olup olmadığını sordu. Belgenin kendisinde olduğunu kaydeden Baydar sözlerini şöyle sürdürdü, “Takdim edeceğim size. Ve bu parayı profesörlük maaş artışı sayesinde bir yılda çıkarırsın zaten denilmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklanan FETÖ’nün hastanedeki kurs, himmet, kurban ve gazete aboneliği yetkisi Adnan Filya’ya hastaneye taşeron alımlarının sorumluluğu verilmiştir. Üniversitede oldukça yüksek ek ders ücreti ödenen bölüm ve müdürlüklere daha sonra tutuklanacak veya açığa alınacak FETÖ’cüler yerleştirilmiştir. 2011’de Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanan bu arkadaş ilk iş olarak şu an FETÖ’den tutuklu olan Süleyman Taşgetiren’i rektör yardımcısı olarak yanına almıştır. Bu görevi 17-25 Aralık’tan sonra da sürdür-müştür. Ve emekli olduktan sonra da haftada bir gün derslere devam etmiştir. Liste uzadıkça uzuyor Sayın Bakanım. Örneğin Mustafa Solak tarafından üniversiteye alınan bütün akademik ve idari personelin hepsi şu anda FETÖ’den dolayı ihraç edilmiş ve büyük bölümü tutukludur Sayın Bakan. Benim sormak istediğim Sayın Sakan bu adamı kim korumaktadır. Sizin korumadığınızı biliyorum. Yusuf Ziya Özcan sonrası YÖK denetleme kurulu başkanı olarak YÖK’teki FETÖ organizasyonlarının tetikçiliğini yapan bu şahsı en iyi tanıyan kişilerden birinin de Sayın YÖK Başkanı olduğunu biliyorum. O nedenle bu kişiyi Sayın YÖK Başkanının da korumadığını biliyorum. Peki bu kişiyi kim korumaktadır? Sayın Cumhurbaşkanının FETÖ ile mücadelede bu kadar hassas olduğu bir dönemde bu kişiyi kim korumaktadır.”  (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme