CHP heyeti esnaf başkanlarını dinledi

CHP Ekonomi Masası üyeleri ESOB'ta bir araya gelen esnaf odalarının başkanlarınca dile getirilen sorunları ve çözüm önerilerini dinledi   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak öncülüğündeki milletvekilleri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nde (ESOB) dün öğleden sonra düzenlenen toplantıda Esnaf Odalarının Başkanlarıyla biraraya gelerek sorunları dinledi. Ziyarette Afyonkarahisar Milletvekili [&hellip]

CHP Ekonomi Masası üyeleri ESOB’ta bir araya gelen esnaf odalarının başkanlarınca dile getirilen sorunları ve çözüm önerilerini dinledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak öncülüğündeki milletvekilleri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde (ESOB) dün öğleden sonra düzenlenen toplantıda Esnaf Odalarının Başkanlarıyla biraraya gelerek sorunları dinledi. Ziyarette; Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, 24. Dönem İzmir Milletvekili Aşkın Turgut, İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İzmir Milletvekili Bedri Serter hazır bulundu.
YÖRÜK: SUCUKTA KELLE ETİNE İZİN VERİLSİN ÜRETİCİ DESTEKLENSİN
Toplantıda ilk olarak Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük söz aldı. Afyonkarahisar’da sucuk imalatında kelle eti kullanılmasına izin verilmesi talebini CHP Milletvekili Burcu Köksal’a ilettiklerini belirten Yörük, Köksal’ın konuyu TBMM’de dile getirdiğini kaydetti. Besicinin hammadde sorunu yaşadığını aktaran Yörük, üretici ve besiciye hammadde konusunda destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın “Afyon’un kaymağına ne olacak?” sorusu üzerine Yörük, “Afyon’da dombeyde kalmadı.” cevabını verdi.
KARNIBÜYÜK: ESNAFIN VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ
Afyonkarahisar Hazır Giyim Eşyaları Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, esnafın sorunlarının büyük olduğunu söyledi. Hükümetin esnafa yönelik borç yapılandırmasında kamu kurumları ile ilgili kısımda Belediye’nin kira gelirleriyle ilgili bir yapılandırma yapılmadığını kaydeden Karnıbüyük, “Esnaf olarak işyeri kirasının yanında stopajda ödüyoruz. Bu durum esnafa yük getiriyor. Çalışanımızın maaş ve sigortasının yanı sıra sigortalı işçi çalıştırdığımız için yüzde 20 ona vergi ödüyoruz. Esnaf ve sanatkârı kurtarabilmek için bunların kaldırılması lazımdır. Bunlar hükümet nezdin de çözülecek olaylardır. Ama muhalefet partisi milletvekillerininde bunları Mecliste gündeme getirmeniz gerekiyor.” dedi.
KARNIBÜYÜK: SİCİL
AFFI ŞART SANAL ALIŞVERİŞE ÇÖZÜM BULUNMALI
Esnaf ve sanatkârın 20 yıldır sicil affı beklediğini vurgulayan Karnıbüyük, “Sicil affını hükümet defalarca çıkarmasına rağmen ne yazık ki BDK’nın önüne geçemiyor. Sicil affı gerekiyor. Çünkü mevcut esnaf ve sanatkârın yüzde 90’nı sicil bozukluğundan dolayı kredilere ulaşamıyor. Bunu hükümetin yapması gerekiyor ama muhalefetinde tam destek vermesi gerekiyor. İnternette sanal âlemde yapılan alışveriş küçük esnaf ve sanatkârı çok olumsuz etkiliyor. Sanal alışveriş Türkiye’de ticaretin yüzde 65’ni kapsıyor. İnternetten yapılan satışların çoğu vergiye dâhil değildir. Bu alışverişlerde KDV alınmıyor. Bu ticaret hem 2 milyon esnaf ve sanatkârı hemde devleti olumsuz etkiliyor. Sanal ticaret yapanların büyük çoğunluğunun vergi ve oda kaydı yoktur. Türkiye’de ekonomi şu anda bozuktur. Bozuk gitmeyide sürdürür. Çünkü geçmişten gelen hataların şu anda faturaları ödeniyor. Ekonominin tabana yayılması gerekiyor.” diye konuştu.
KARAGÖZ: ARA ELAMAN ŞART
Afyonkarahisar Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Mehmet Karagöz, hiçbir meslekte çırak bulunamaz hale geldiğinin altını çizdi. Karagöz, “Şu anda odamda mesleki yeterlilik sınavları yapıyorum. Sınavlara gelenlerin haline bakıyorum. Şu anda kötü durumdalar. Hüseyin Karnıbüyük Başkanımızın da ifade ettiği üzere herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil. Herkes avukat, doktor ve mühendis olmaz. Ara elaman şart. Lise’den sonra bize gelen çocukların yetiştirilmesi anlamında yaş kemale ermiş oluyor. Herkesin ortak beklentisi takım elbiseli masa başında iştir. Odamızda ki sınava gelen çocuğa ne iş yaptığını sorduğumda ‘Başkanım ben mesleki yeterlilik belgesi almak için sınava geldim. Ama bir yerde garsonluk yapıyorum.’ diyor. Hâlbuki bu çocuk mesleği biliyor. Birde laf olsun diye kurulmuş bir teşkilatı. Çünkü esnafı etkileyebilecek durumları önleme yetkimiz yok. Bizleri denetleyende yok. Mesleki açıdan muhasebemiz denetleniyor. Ama iş sadece muhasebeden ibaret değildir. Biz mesleki açıdan odamıza ne verdik gelin birde onu denetleyin. Biz Milletvekili Burcu Köksal’dan memnunuz. Ben MHP’nin bir önceki İl Başkanıyım. CHP heyeti bizim arkadaşlarımızdan çok çok fazla çalışıyor. Bunlarıda görüyor tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.
DİLEK: BURCU KÖKSAL AFYON’DA ESNAFIN KALESİDİR
Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı ve Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası başkan adayı Hakan Dilek, küçük esnafın büyük sorunları olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Dilek şu ifadeleri kullandı: “Yerel esnafın desteklenmesi önemlidir. İnşaat yapıyoruz. Modern Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanıyım. Hammadde bulmakta güçlük çekiyoruz. Paramızın geçmediği zamandayız. Bir günde demire üç kere zam geliyor. İsim vererek söylüyorum Şişecam Fabrikasının Türkiye genelinde toplam 8 fabrikası var. Hammadde temin edemiyoruz çünkü üç fabrikasını tamir ve bakıma aldı. Bu süreç bir yılı kapsıyor. Hal böyle olunca ister istemez iç piyasayı öldürüyorlar. Bunların öne gelmesi lazımdır. Bunların muhalefetinde dile getirip hükümetle birlikte çalışırsanız daha iyi olacağını düşünüyorum. Bizde Burcu Köksal Milletvekilimize teşekkür ediyoruz. Afyonkarahisar’da esnafın kalesidir.”
YEŞİLYURT: NİYE TÜRKİYE’DE BİR ESNAF BAKANLIĞI YOK?
2. Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Yeşilyurt, 36 yıllık esnaf olarak Türkiye’de ekonominin ana can damarının tartışılmaz şekilde esnaf ve sanatkâr olduğunu söyledi. Yeşilyurt, “Esnaf olmadan ekonomi olmaz. Niye Türkiye’de bir esnaf bakanlığı yoktur? Bugüne kadar niye kurulmadı? Bende MHP İl eski Başkan Yardımcısı olarak bunu kendi milletvekillerimizede, muhalefet partilerinin temsilcilerine devamlı söylüyorum.” ifadelerini kullandı. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, CHP projeleri arasında Esnaf Bakanlığı’nın bulunduğunu dile getirdi.
KOÇAK: KÜÇÜK SANAYİCİ DESTEKLENMİYOR
2. Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Bekir Koçak, 3. dönem göreve seçildiğini ifade etti. Koçak, “2000 yılından itibaren yeni sanayi sitemizin içerisindeyim. Esnafımız çok zor şartlar altında bugünlere taşındı. Organize denilen sanayi sitemizede ancak küçük sanayide büyüyenler geçerek Türkiye’nin üretimine katkıda bulunuyorlar. Son dönemlerde gözle görülür bir biçimde küçük sanayicinin desteklenmediğini, yapı kooperatiflerinin hükümetten bu konuda hiçbir destek almadığını, kooperatiflerin kaderlerine terk edildikleri bir ortamdayız. Üye aidatlarıyla ayakta kalmaya çalışan ekonomik sıkıntılarla birlikte ancak bu şekilde yerinde sayabilmişlerdir. 2021 yılında mevcut sanayi sitemizde para kazanmak için yeni faaliyetler için girişimlerde bulunduk. Sitemizin genişlemesi için hükümetimizin çalışıp muhalefetimizinde bu konuda katkı sağlamasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÖZTÜRK: DEVLET HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇMELİ
2. Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Öztürk, sanayide çalışan bir usta olarak 3 TL’ye yaptığı bir işi kaçak çalışanların 1 TL’ye yaparak haksız rekabet oluşturduklarını söyledi. Öztürk, sigortasız ve vergi ödemeden çalışanlarla ilgili devletin bunların önüne geçmesi ve sigorta, Bağ-Kur bedellerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.
DİLER: MOBİLYA
SEKTÖRÜNE GELEN ZAMLAR OLUMSUZ ETKİLEDİ
Afyonkarahisar Ağaç İşleri Esnaf Odası Başkanı Suat Diler, mobilya sektöründe gelen zamların kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Para ile malzeme bulamamaktan yakınan Diler, MDF sıkıntısı yaşandığını kaydetti.
KOCABAŞ: KREDİ
FAİZLERİNİN SİLİNMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ
Afyonkarahisar Kahveciler ve Çay Ocakları Esnaf Odası Başkanı Atila Kocabaş, Kovid-19 küresel salgınından en çok zarar gören sektörlerin başında çay ve kahve ocaklarının geldiğini söyledi. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal’ın sesleri olduğunu belirterek kendisine teşekkür eden Kocabaş, “Bizim sorunumuz bellidir. Biz 17 ay evine ekmek götüremeyen bir sektörün temsilcisiyim. Bu sektörde 10 TL borcu olan kişinin borcu yüz TL’ye çıktı. Ben böyle bir esnaf grubunun temsilcisiyim. Devletimizden talebimiz pandemi sürecinde kapalı kaldığımız süredeki sosyal güvenlik primlerimizin çalışmayan işyerlerimizden alınmaması yönündedir. Birde bize destek olarak verdikleri kredilerin faizlerinin silinmesini temenni ediyoruz.” dedi.
ÖZTRAK: ŞİŞİRİLEN EKONOMİNİN SIKINTISINI
ŞİMDİ ÇEKİYORUZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye’nin üç krizi birarada yaşadığını ve AK Parti’nin ekonomi modelinin iflas ettiğini dile getirdi. Öztrak şöyle konuştu: “Borçlan, ekonomiyi şişir, büyütüyormuş gibi yap, borcuda götür betona yatır. Şimdi onun sıkıntısını çekiyoruz. Biz asfalta, tünele maşallah AVM’lere para yatırarak borçlandık. Şu anda Türkiye 2002’de AK Parti iş başına geldiğinde hepimizin toplam borcu GSMH’nın yüzde 95 idi. Bugün yüzde 150’ni geçti. Yani gelirimiz borcumuzu karşılamıyor. Borcu ödemek için yeniden borç almak zorundayız. Tüm dünya esnafına pandemide kredi falan vermedi. Halkına doğrudan para verdi. Al kardeşim dedi sen çalışmıyorsun dedi. Sen para kazanmıyorsun ben sana bakmak zorundayım. Benim bildiğim bir tek ABD kredi verdi. Onun dışında diğerleri para verdi. Bu durum yönetim biçimidir yani yoğurt yeme şeklinin tercihidir. Bu yönetimin kafasında her derdin krediyle çözülmesi var. Sen bu millete gelir vermedin. Gelir verirsen zengin olursa sana kafa tutar. Borç ver borçlandır ki sana mahkûm olsun. Zihniyet budur.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme