- Haberler
- Siyaset
- CHP Grup Başkanvekili Köksal: Şiddet Mağduru Kadınlara Meşru Müdafaa Hakkı Tanınsın
CHP Grup Başkanvekili Köksal: Şiddet Mağduru Kadınlara Meşru Müdafaa Hakkı Tanınsın
CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' öncesinde TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde, sistematik şiddete maruz kalan kadınlar için 'Örselenmiş kadın sendromu' tanımının TCK’ya eklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Şiddet mağduru kadınlara meşru müdafaa hakkı tanınmasını” istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, “Örselenmiş Kadın Sendromu” tanımının Türk Ceza Kanunu’na eklenerek sistematik şiddete maruz kalan kadınların şiddeti uygulayanlara karşı işledikleri suçlarla ilgili ceza almamasına ilişkin kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu.
CHP Grup Başkanvekili Köksal, sunduğu teklifte psikolojik, duygusal ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların tanımlandığı “örselenmiş kadın sendromu” yaşayan kişilerin adli psikiyatri ve adli tıp raporları ile tespit edilerek Türk Ceza Kanunu’nda değişikliğe gidilmesini istedi.
ÖRSELENMİŞ KADIN SENDROMU TANIMI TCK’YA GİRMELİ
Köksal, hazırladığı teklif ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Kadına yönelik şiddetin artarak sürdüğü bir dönemde şiddetin önlenmesi amacı ile gerekli düzenlemelerin yapılması ivedilik gerektiren bir konudur. 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddet İle Mücadele Günü’nde ülkemizde artan şiddet olayları sebebi ile uluslararası arenada da şiddetin en yaygın olduğu ülke sıralamalarında ne yazık ki en üst sıralardayız. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve 6284’ün uygulanmaması gibi durumların yanı sıra cezaların caydırıcılığı yeterli olmamakla birlikte, şiddet artışını da tetiklemektedir. Şiddet olaylarındaki artışla, fiziksel ve psikolojik şiddet esnasında kendini korumaya çalışan kadınların şiddetten kaçma veya kurtulma çabaları da suç unsuru olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda sürekli sistematik olarak şiddete maruz kalan kadınların bu şiddeti uygulayanlara karşı işledikleri suçlar meşru müdafaa hükmü kapsamında değerlendirilmelidir. Örselenmiş kadın sendromunda o an saldırı bitmiş bile olsa geçmişten gelen ve devam edecek olan düzenli ve sistematik bir şiddet söz konusudur. Kadının psikolojik durumunun belirlenmesi ve adli tıp raporlarıyla örselenmiş kadın sendromu tespit edilir.”
KADINA YÖNELİK ŞİDDET ESNASINDA MEŞRU MÜDAFAA SUÇ SAYILMAYACAK
Örselenmiş kadın sendromunun sürekli fiziksel, duygusal ve cinsel şiddet gören kadınların psikolojik durumlarını anlatan bir kavram olduğunu kaydeden Köksal, “Mağdurlar sürekli şiddete maruz kalma hatta öldürülme ihtimali ile yaşıyor. Sürekli olarak sistematik şiddete maruz kalan kadınların bu şiddete karşı kendilerini savunmak için işlemiş oldukları suçlar hakkında Türk Ceza Kanununda meşru müdafaanın geniş yorumlanması gerekir. Kanun teklifimiz, Türk Ceza Kanununa örselenmiş kadın sendromu tanımını 6.maddeye ekleyerek ve bu sendromu yaşadığı tespit edilerek kadınların maruz kaldıkları şiddet karşısında işlemiş oldukları suçların TCK’nın 25. Maddesi olan Meşru Müdafaa ve Zorunluluk Hali kapsamında değerlendirilmesini, şiddet altındayken suç unsuru teşkil eden savunma için ceza almamalarını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.