• Haberler
  • Genel
  • 'CHP, Afyon'u Afyonlular'la birlikte yönetecek'

'CHP, Afyon'u Afyonlular'la birlikte yönetecek'

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, parti olarak Afyonkarahisar ve Türkiye'de başarı hedeflediklerini söyledi. Toptaş, 'Afyonlular bize yönetim fırsatı versin' dedi. Toptaş, rant peşinde koşmayan, şehrin olumsuz imajının sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile değişeceğine dikkat çekti Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, yerel ve genel seçimlerde başarıyı yakalamak için önemli bir çalışma yapacaklarını [&hellip]

“CHP, Afyon’u Afyonlular’la birlikte yönetecek”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, parti olarak Afyonkarahisar ve Türkiye’de başarı hedeflediklerini söyledi. Toptaş, “Afyonlular bize yönetim fırsatı versin” dedi. Toptaş, rant peşinde koşmayan, şehrin olumsuz imajının sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile değişeceğine dikkat çekti

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, yerel ve genel seçimlerde başarıyı yakalamak için önemli bir çalışma yapacaklarını belirtti. Toptaş, gazeteniz Kocatepe’ye yaptığı değerlendirmede Afyonkarahisarlıların CHP’ye şans vereceğine inandığını söyledi. İşte Toptaş’ın söyledikleri:
Kocatepe: Son dönemde CHP’de bir hareketlenme var. Bu hareketlenmenin sebebi nedir?
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş: Cumhuriyet Halk Partisi’nde uzun süre atalet yaşandı. Örgütlerin bir ağırlığı yoktu, parti politikalarında bir ağırlığı yoktu. Demokratik bir ortamı yeteri kadar yaratamamıştık. Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun da seçilmesiyle parti daha demokratik hale geldi. Tüzük değişikliğine göre bundan sonra milletvekili adayları önseçimle belirlenecek. Bu herkese eşit koşullarda çalışma imkanı verdi. Bu partideki ideallerini harekete geçirmek isteyen herkes partide yer aldı. Geldiğimiz noktada ülkemiz bölünme ya da birliğini koruma mücadelesine girdi. CHP, Türkiye’nin birliği ve Cumhuriyet’in değerleri konusunda en duyarlı tabana sahiptir. Taban Türkiye’nin üzerinde oynanan bölünme oyununu gördü. Taban örgütü çalıştırmaya başladı. Bütün örgütler samimi olarak yerine getirmek ve kendi ideallerini yerine getirmek için çalışıyor. Halk arasında da müthiş bir sempati var. Halk CHP’yi tanımıyordu. Yanlış tanıyordu. Duyarlılıklarını halkla paylaşmaya başladığında halk gördü ki aynı duyguları taşıyor. Aramızda bir fark ayrılık olmadığını gördü halk. Müthiş bir sempati ile karşılaşıyoruz.
CHP’ye duyulan sempati, seçimlere de yansıyacak mı?
Biz o zamankinden daha çok sahadayız. Dolayısıyla bu koşullarda partinin Afyon ve Türkiye’de sıçrama yapmasını bekliyoruz. Yerel seçimlerde iddialıyız. Rant peşinde değiliz, imar rantları paylaşma peşinde değiliz. Halkın zenginliğini halka verecek bir anlayışın temsilcisiyiz. Halkın hakça paylaşmasına açacağız. Niye talibiz? Belediyeler sadece yol kanalizasyon yapan kurumlar değildir. Bunu tüm görüşlerden belediyeler yapmak zorundadır. Vatandaş, çalışıp yoruluyorsa, öğrencisi yoruluyorsa, ev ve iş-okul arasındaki gidiş geliş, insanı bitiren bir süreçtir. Çevreye çok değer verilir. Parklar yaratırlar, sanat alanları yaratırlar.
CHP, Afyonkarahisar Belediyesi’ni yönetmeye başlarsa ilk yapacağınız hareket nedir?
Afyon’u bir masaya yatıracağız. Altyapı eksiklikleri ne ise onu ortaya koyacağız ve gidermek için planlama yapacağız. Çarpık kentleşme Afyonkarahisar’ın önemli bir derdidir. Trafik konusu önemli bir derdidir. Bunu çözecek 50-60 yıllık planlar yapacağız. İnsanları dinlendiren şey nedir? Rahatça nefes alabileceği yerlerdir. Afyon’da bu yok.
Zafer Kent Ormanı ve Akarçay var ama…
İnsanların yaptıkları şeyi yok saymak doğru değil. Ama birçok iddia var Akarçay’la ilgili. Bunları da masaya yatıracağız. Yeni alanlar yaratılabilir. Kaç aile Zafer Ormanı’na gidiyor? Afyon’da tiyatro alanları var mı? Tiyatro sosyal ve siyasi konuların tartışıldığı bir yerdir. Sosyal paylaşım alanlarıdır. Kültür alanları var mı? Sosyal demokrat belediye, yaşam koşullarını iyileştiren belediyedir. Rant alanları yaratmak için doğayı da yeşil alanı da tahrip etmezler.
Kentsel dönüşüme nasıl bakıyorsunuz?
Kentsel dönüşümde rant iddiaları var. Önümüzde oynanan oyunları görüyoruiz. Kimlerin kentsel teşvik ettiğini kimlerin talip olduğuna bakın. Kentsel dönüşüm yaparken bir yerdeki binaları yıkarken yaşam alanları m�� açıyorsunuz, yeni sıkışık ve altyapısı yeterli olmayan binaları mı dikiyorsunuz? Afyonlu’nun nefes alacak mekanlara ihtiyacı var. Para kazanma alanları olarak bunu kabul edersek. Rant alanları yaratırsak, nefes alma alanlarını kapatırız. Ben olsam otogar taşınacaksa onun yerine mutlaka yaşam alanı oluştururum. Sosyal demokrat belediyeler kentin yapısını bozarak rant alanı oluşturmazlar. Bizim farkımız bu. Afyon 3-5 kişinin yağma alanı olamaz.
Nasıl bir yönetim tarzı benimseyeceksiniz?
Biz fırsat verildiğinde Afyon’u Afyonlularla birlikte kuracağız. O kötü imajla sunduğu şehir imajını sileceğiz. Afyon halkının daha rahat yaşayabileceği, düşünce hayatını geliştirecek, kendisinin daha sağlıklı olmasını sağlayacak alanlar yaratacağız. Kararları alırken sadece Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi’nin kararından ibaret olmayacaktır. Birlikte karar vereceğiz. Bir semtte belediye çalışma yapacaksa, mahallelilinin de görüşünü alacağız. Önce mahalleliyle konuşacağız. Mahallelinin de kararlara katılmasını sağlayacağız. Afyon halkı bizi şans vermeli. Bunu anlatacağız. Afyon halkının partilere körükörüne inanan bir halk olmadığını biliyoruz. Afyon’un her yanında bulunacağız.
Genel politika da yereli etkiler mi?
Bunlar halkın gözünden her şeyi kaçırıyorlar diyorlar. Halkın güveni kalmamış, şüpheyle karşılıyor. Halk, sürecin barış ve kardeşlik getirmeyeceğini biliyor. Köydeki vatandaş da bunu biliyor. Oyun çeviriyorlar Türkiye’nin başına çorap örecekler diyor. Halk cahil değil, görüyor her şeyi. Ermeni Soykırımı tanınsın diyenler, Akil İnsan listesinde yer alıyor. Halk tezgahı görür hale geldi. AKP halk nezdinde sorgulanır hale geldi. Ordunun generalleri içeride tatbikat yapamıyoruz. AKP’den yarısı Öcalan’la paylaşıma karşı. CHP bu sürece katılmazsa silinir diyor. Sizin için daha iyi değil mi? İsrail ve Amerika böyle istiyor. Türkiye’nin aleyhine, bölecek projelere uyacak hiçbir kişi barınamaz. Bünyeye uymaz. Anayasa’nın değişmez ilkelerini değişmeyeceğini söyledik. Demokratik yollarla her türlü karşı çıkacağız. Meclisi biz kurduk istifayı düşünmeyiz. Şüpheler gerçekleşmeden gereğini yapması gerekir. (Kocatepe)

ALİ ÇETİNKAYA’YA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Ali Çetinkaya’nın mezarı ile ilgili açıklamalar yapmıştınız…
Herhangi bir ilin Ali Çetinkaya gibi bir kahramanı olsa, o ildeki durum çok farklı olurdu. İstanbul’un emrine rağmen silahlarını teslim etmeyip Yunan işgal kuvvetlerine kurşun sıkan bir komutan. Ali Çetinkaya’nın mezarı bir anıtmezar olurdu. Kimliği daha çok bilinir hale gelirdi. Afyon’da Ali Çetinkaya’yı sorsanız, bizim çıkardığımız tartışmalardan sonra belki Yunan’a ilk kurşunu atan kişi olduğunu söylerler, ama bir kısmı bilmez, bir kısmı da Başbakan’ın ağzıyla konuşarak katil ya da cellât der. Biz birçok yerde devasa kahramanlıklarla anılan, asılmış, bir daha asılmış denilen tarihi kişilikleri görüyoruz. Hakiki kahraman, gerçek kahraman, burada bizim bağrımızda yatıyor, bundan haberimiz yok. Sanal yaratılan bazı kişilikler ne kahramanlıklar düzülüyor. Yalan hikâyelerle kahramanlaştırılıyor. Başından beri Cumhuriyet karşıtları, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana karşı çıkanlar, Ali Çetinkaya’ya, Fevzi Çakmak’a karşı, Atatürk’e karşı. Cumhuriyet’e karşı çıkan nesillerin devamı olarak bugün de Cumhuriyet’e karşılar. Cumhuriyetin olanaklarından yararlanarak okumuşlar, mevki sahibi olmuşlar. Ali Çetinkaya, Afyon’un ve Türkiye’nin Ali Çetinkayası. Afyonlu, Ali Çetinkaya’yı tanıtmalı ve ne yaptığını anlattı.
Kimdir Ali Çetinkaya, Afyon’a ne yarar sağlamıştır?
Çetinkaya’nın mezarını bilmeyen kişi, bekli burayı çeşmeden ibaret sayacak. Ali Çetinkaya’nın kim olduğunu anlatan bir yazı da yok. Ulaştırma Bakanlığı sırasında Ali Çetintaya, 1200 kilometre demiryolu döşemiş. 4 bin kilometre demiryolunu Fransız ve Almanlar’dan geri almış. Ali Çetinkaya, Türk Demiryolu tarihinde özel bir simgedir. Birinci Meclis’te Anayasa’nın yazıldığı kağıtlar, karalama kağıtlarından daha az kaliteli kağıtlar. Zabıt tutulacak kağıt bulunamazken demiryolu yapmak, demiryolunu millileştirmek olağanüstü bir girişim. Afyon Garı bir abidedir. Şehir planlanması da Ali Çetinkaya döneminde olmuştur. Planlı bir şehirleşme sürecine girmiştir. Afyonkarahisar’ın batıda yolların kesiştiği yerlerden biri olmasının sebebi de Ali Çetinkaya’dır. Demiryolu, ülkenin kan damarlarıydı. Daha sonra sağ iktidarlar ‘komünist işi’ diyerek bir metre ray döşemedi. Bize bunu böyle söyleyenler, lastik tekerlekli araçları Türkiye’ye saldılar. Taşımacılığımızı, demiryollarımızı önemseseydik, milyarlarca dolar döviz boşa gitmeyecekti. Türkiye’ye hayal yayılıyor. Demiryolu ile esas yükü taşımaktır. Yüzlerce kamyonu bir kamyon taşıyor.
Uzun vadeli planlar yapılmış…
Ali Çetinkaya ve Cumhuriyet’i kuranlar çok uzun vadeli düşünmüşler. Ankara’nın planlanması da böyleydi. Cumhuriyet kadrolarının planladığı gibi olsaydı, son derece gelişmiş bir kent olacaktı Ankara, gecekonduları görmeyecektik. O dönem Türkiye’nin her yerinde yatırım var. Türkiye’yi topyekün ayağa kaldırmak için bir çaba görüyoruz. O dönemde. Kent olarak Ali Çetinkaya’ya sahip çıkmalıyız.

DEPO BURADAN TAŞINMALI

Sizin gündeme getirdiğiniz, gündemde tuttuğunuz bir konu da 5 Eylül 2012’de Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki patlama. Patlama ile ilgili şüpheler var mı?
Başından beri bu konuyla yakından ilgileniyorum. Patlama olduğunda Viyana’daydım, olduğu haberini alır almaz döndüm aynı gün. Olayın burada ölenlerin henüz kimlikleri tespit edilmemişti. Yakınları buradaydı, içeriye komutlarla görüşmeye girdiğimiz askerlerin durumunu gördüm, cephaneliğin durumunu gördüm hatta gazeteci arkadaşlar da gördüler. El bombalarının tarlalara yayıldığını gördük. İlk geldiğim gün vardığım kanaat şuydu: Burada bir el bombası patlaması olamaz, burada mutlaka ya bir sabotaj ya da kasıt yapılmış eylem olduğunu düşündüm. Ben aynı zamanda kimyacıyım, bir el bombasının düşünce patlamayacağını bilirim. Bu konunun uzmanı olan askerlerin generallerin yaptığı açıklamalarda el bombasının öyle düşerek patlayarak bir cephaneyi patlamayacağını söylediler. İlk gün daha yangın yerinin ateşi sönmeden bizim Bakan arkadaşımız ‘askerlerin biri el bombasını düşürmüş, patlamış’ dedi. Soruşturmasının sonu ne oldu bir el bombasını düşürmüş patlamış oldu. Sanki Bakanımız o açıklamayı yaparken oradaydı gördü ve açıkladı.
Mahallenin ve köyün içinde kalan bir mühimmat deposu, saldırıya açık mıdır?
Yol geçiyor yanından cephaneliğin. Cephanelik evlerin arasında, kentin içinde kalmış. Bir tarafı mahalle. Bu taraf cephaneliğin olduğu yer, arkası Kışlacık Köyü. Kışlacık Köyü’ne giden yolun hemen 25 metre ilerisinde cephanelikler. Bu yoldan giden birisi bu cephaneliğin kapağı açıkken bir silahla ateş etse koca cephaneliği patlatabilir. Dolayısıyla bu kadar açık risk altında cephanelik ve bizim kaygımız bu cephanelikten güney sınırlarına, söyleyeyim Suriye cephanelik gönderildiği iddiaları var. Siz bir tıra cephanelik yükleyeceksiniz, bunu kimse görmeyecek ve 25 metre açıklıktaki cephaneliğe kimsenin ateş etme ihtimali olmayacak. Böyle bir şey düşünmemek mümkün değil. Bu hiçbir konuda bir terör, bir sabotaj, bir saldırı olarak araştırılmadı. Antalya Özel Yetkili Mahkemesi’nden bir şahıs ne bu konuyla ilgili yazışma yaptı ne de gelip araştırdı. Burayı kim araştırdı? Askeri savcılık.
Araştırma yapılsaydı, farklı bir bulguya rastlanır mıydı?
Bir kazanın araştırması başkadır, özel yetkili mahkemenin terör olayı araştırması başkadır. Soruşturma yöntemi başkadır, araştırma yöntemi başkadır. Başkadır, ama ne yazık ki bu konu sanki el birliğiyle araştırılmasın diye kararlaştırılmış gibi. Ne özel yetkili mahkemenin ne özel yetkili savcının gündemine girmedi. En azından benim iddialarım var, sabotaj ihtimalini öne sürüyorum. Benim Genel Başkanım, ‘yüzde doksanın üzerinde bir ihtimalle sabotajdır’ dedi. Cumhuriyet Savcısı koltuğundan kalkıp penceresinden dışarı bakıp bu ülkede Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı bile sabotajdan bahsediyor, 25 vatandaşımız şehit oldu, bir kent büyük tehlike atlattı.
Bu cephanelik burada kalmalı mı peki?
Benim önerim bu cephanelik burada kalmamalı. Bu Afyon için risktir, tehlikelidir. Bu yerleşim yerlerinden uzakta yapılmalıdır, evet bir cephanelik bize gereklidir; ordunun cephane ihtiyacının karşılaması için güvenli bir yerde cephanelik gerektirir. Ama Afyon ilini, tehdit eden bir yerde cephanelik gerekmemektedir. Arka tarafta dağlar tepeler boş. Onların eteklerin arkalarını önleri… Devlet yol da yapar da yer de yapar. Derhal taşınmalı ve o günden beri söylüyorum.

Bakmadan Geçme