CHP, AFJET'i yargıya taşıyacak – Kocatepe Gazetesi
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Afyon Jeotermal Turizm A.Ş. ile ilgili yeni sorular sordu. Görgöz, elindeki belgelerle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını belirtti Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, CHP İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Afyon Jeotermal Turizm A.Ş. hakkında yeni iddiaları gündeme getirdi. Görgöz, daha önce sorduğu soruların hiçbirine tatminkâr bir [&hellip]
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Afyon Jeotermal Turizm A.Ş. ile ilgili yeni sorular sordu. Görgöz, elindeki belgelerle Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını belirtti
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, CHP İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Afyon Jeotermal Turizm A.Ş. hakkında yeni iddiaları gündeme getirdi. Görgöz, daha önce sorduğu soruların hiçbirine tatminkâr bir cevap alamadığını belirterek, elde ettiği yeni belgelerle birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
“HALKIMIZI AYDINLATMAK İSTİYORUZ”
Afyonkarahisar’da jeotermal ile ısınmayı yaygınlaştırmayı kendi partilerinin de hedeflediğini, amaçlarının AFJET’i karalamak olmadığını belirten Görgöz, “Ülkemizde bulunan yer üstü, yer altı madenlerimiz ve tüm kaynaklarımız bizim için çok değerli ve önemlidir. Bu çerçevede ilimiz de çok değerli kaynaklara sahiptir. Biz AFJET‘in yürütmeye çalıştığı sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kapsamında değerini biliyoruz. Biz AFJET‘e yönelttiğimiz sorularla, AFJET‘in potansiyel marka değerini, kurumsal vitrini ya da ekonomiye kattığı değerlerini hedef almadık. Bizim aydınlanmak istediğimiz sorular; birileri kurumsal potansiyeli, bu yüksek değerli lokomotif şirketi kullanıp şahsi çıkarlar sağladı mı? Meselemiz bize iletilen iddialar doğrultusunda, halkımızı aydınlatmak, eğer uygulamalarda hata varsa ortaya çıkarmak ve yapanlardan da hesap sormaktır” dedi.
“52 MİLYONLUK İHALE NEREDE?”
AFJET’in ihale usülüyle ilgili kamuoyunun tam olarak aydınlatılamadığını söyleyen Görgöz, soru işaretlerinin mutlaka giderilmesi gerektiğini söyledi. Görgöz, şöyle konuştu:
“AFJET‘in son dönemdeki yatırımlarının ne kadara mal olduğunu ve bunların ne kadarının ihale edilerek sonuçlandırıldığını sormuştum. Biliyorsunuz İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, 19 Ocak’ta yapmış olduğu açıklamada AFJET’te 66 milyonluk yatırım gerçekleştirdiklerinden bahsetmişti. Biz araştırırken öğrendik ki Kamu İhale Kurumu yıl yıl tutar tutar ihale bilgilerini gösteriyormuş, tek tek AFJET’in son 3 yılda gerçekleştirdiği istisna ihaleleri dahil tüm ihalelerinin sonuç bilgilerine ulaştık. Bu bilgilere isteyen herhangi bir vatandaş da bakabiliyor Kamu İhale Kurumu’nun internet sayfasından. Ve gelelim sonuca; açıklamalarda geçen 66 milyon yatırımın sadece 13 milyon 821 bin 87 lira 79 kuruşu ihale edilerek, Kamu İhale Kurumu’na bildirilerek gerçekleşmiş. Kalan 52 milyon küsür için ihale yok, teklif yok, sözleşme yok.”
“İSTİSNAİ DURUMLAR”A YENİ AÇIKLAMA
AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk’ün “İhaleleri Kamu İhale Kurumu’nun istisnai durumlar maddesine göre yapıyoruz” demecine de karşı çıkan Yalçın Görgöz, “Tüm yapılan açıklamalarda özellikle AFJET ‘in Kamu İhale Kurumu’ndan istisna belgesi olduğu ve çoğu alımlarını bu kapsamda yaptıklarından bahsedildi. Onlara göre bu istisna belgesi ile istedikleri gibi alım yapma hakkı veriyorlarmış, hatta Genel Müdür ‘6 milyona kadar istediğim gibi alabilirim’ dedi. Biz de araştırdık nedir bu istisna, kuralı kaidesi var mıdır diye. Araştırmalarımız sonucunda istisna alımların şirketler veya kurumlar tarafından kafalarına göre yapılamayacağı, bu alımların da ihale yoluyla yapılması gerektiğinin, ihaleyi kazanacak firmaların yasaklılık sorgulamalarının ve sözleşme bilgilerinin kuruma bildirilmesi gerektiği kuralına ulaştık. Yani siz hiçbir alımınızı ‘doğrudan temin hariç’ kuruma bildirmeden yapamazsınız. Zaten Kanun’da net bir ifade var. Kanun 3’üncü maddesinde diyor ki; Ceza ve Yasaklılık Hükümleri hariçtir. Ayrıca hem Kamu İhale Kanunu hem de Sayıştay Kanunu gereği idareler temel ilkeler gereği alımlarda şeffaflığı, rekabeti sağlamak zorunda. Ayrıca not olarak söyleyeyim bizim soru ve açıklamalarımızdan sonra tüm alımlarınızı Kamu İhale Kurumundan yapmaya başladınız. Bundan dolayı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)
CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, AFJET’le ilgili yeni sorular da yöneltti. Görgöz’ün soruları şöyle:
“AFJET harcamaları arasında yüksek tutarlarla 2011 ve 2012 yıllarında ödenen Klasik Müzik Festivali gibi harcamalar var mıdır? Var ise abonelerin paraları ile Klasik Müzik Festivalleri mi yapılıyor? AFJET festival fonu için kurulmuş bir şirket mi? AFJET’in Isıtma Sistemi içerisinde yer alan ve çok yüksek tutarlarla alımı yapılan Kalorimetre Sistemi’nin hem teçhizat alımları hem de okuma hizmetleri ile ilgili ihale yapılmış mı? Yapılmış ise kimler katılmış? Bu işler ile ilgili ülkemizde 10’un üzerinde firma var iken neden bu firma tercih edildi? AFJET’de görevli Genel Müdür ve mühendislere görevleri arasında yer alan asli mühendislik hizmetlerini yürütürken maaşlarının haricinde 3’er 5’er maaş ayrıca ikramiye olarak ödenmiş mi? Aylık olarak ödeniyor zaten maaşları. Ekstra 3’er 5’er maaş ne anlama geliyor? Bu nasıl bir saltanat? AFJET 2012 yılında il Genel Meclis Başkanı‘na 116 bin tutarında araç alınıp hibe edildi mi? Ayrı bir kurum niteliğinde olan İl Genel Meclis‘ine AFJET‘in belirli yerden belirli bir marka ve model araç alımı uygun mu? Sayın Salih SEL 31 Ocak’taki programda kanunen 65 bin liranın üzerindeki bedelle bir araç alımını İl Meclisi üzerinden alamayacaklarını bundan dolayı AFJET kanalıyla alımın yapıldığından bahsetti. Şimdi soruyoruz 65 binlik araç neyinize yetmiyor, pahalı araçları almak için AFJET’i kullanmak doğru mu? AFJET’in geçtiğimiz Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Afyonkarahisar‘da yerleşik bir firmadan yüksek tutarlarda demir alımı oldu mu? Neden bu firmadan alındı? İhale yapıldı mı? AFJET‘te geçtiğimiz yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında, normal çalışan personelinin haricinde yaklaşık 15 kişinin çalıştığı doğru mudur?”
Yalçın Görgöz: “Bir faturaya ekli onaylı bir teklif var oraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Genel Müdürün imzaladığı teklifte Genel Müdür’ün bir yazısı var: ‘Sayın TEKNOM A.Ş. Yetkilisi Şirketimiz kamusal kaynaklı bir şirkettir. Firmanızdan 2 adet aynı özellikte arıtma ünitesi almıştır. Garantisi henüz dolmamış bir ürünün mineral tankının çatlaması olağan bir durum değildir. Yönetim Kurulumuz başkanı ile yapılan toplantıda bu problemi sineye çekerek son kez 4.000 dolar teklif edilip arıtma ünitesinin faal hale getirilmesine karar verildi. Bu kabul edilmez ise bilirkişi vasıtası ile tüketici hakları ile yasal yollardan gerekli işlemler yapılacaktır.”
Yalçın Görgöz: “AFJET Genel Müdürü açıklamaları arasında ‘Alkollü içki vb. giderlerin şirketimiz tarafından karşılandığına dair iddia kelimenin tam anlamı ile rezilce bir iftiradan ibarettir’ dedi. AFJET Genel Müdürü’nün basına bildirmiş olduğu fatura tamamen şaşırtmaca bir fatura olup vermiş olduğu fatura tarihi 24 Nisan 2013 ve kendi şahsının ödemiş olduğu fatura olduğunu göstermiştir, hem de AFJET’e fatura edilmiş olmasına rağmen. Fakat bizim kastettiğimiz fatura şaşırtmaca değil ve belgesiyle birlikte Anemon Otel’in 29 Haziran 2012 tarihli faturasıdır. Tüm belgeleriyle konaklayan kişinin tüm içki bedelleri AFJET’e fatura edilmiş bunun neresi iftira, bu nasıl kandırmaca bu nasıl yalanlama.”