Cezaevi üretim merkezi – Kocatepe Gazetesi

Günlük hayattaki tüketime yönelik hemen her türlü üretimin yapıldığı Açık Cezaevi Atölyeleri üretim merkezi gibi hizmet veriyor. Kurumu ziyaret edenler 'Cezaevi Üretim Merkezi gibi çalışıyor' sözünde hem fikir kalıyor Süre en veremli şekilde değerlendiriliyor Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, hiçbir vatandaşın cezaevine düşmesini istenmediğini, hayatlarının belirli bir döneminde cezaevine yolu düşen vatandaşlara ceza sürelerini en [&hellip]

Cezaevi üretim merkezi

Günlük hayattaki tüketime yönelik hemen her türlü üretimin yapıldığı Açık Cezaevi Atölyeleri üretim merkezi gibi hizmet veriyor. Kurumu ziyaret edenler “Cezaevi Üretim Merkezi gibi çalışıyor” sözünde hem fikir kalıyor

Süre en veremli şekilde değerlendiriliyor
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, hiçbir vatandaşın cezaevine düşmesini istenmediğini, hayatlarının belirli bir döneminde cezaevine yolu düşen vatandaşlara ceza sürelerini en verimli şekilde geçirebilmelerinin uğraşı içerisinde olduklarını söyledi. Okuma yazma kursları bilmeyenlere okuma-yazma kursları açıldığını, ilköğretime dışarıdan devam edenlere bu imkanın cezaevinde de sağlandığını belirten Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol;
“Açık liseye devam edenlere lise diploması almalarını sağlı-yoruz. Açık öğretim fakültelerine devam edenler var. Üniversite sınavına hazırlananlar var. Bunların okullarını, eğitimlerini takip ediyoruz. Aynı zamanda iş edindirme kursları sayesinde onlara meslek edindirmenin çabası içerisindeyiz. Yaklaşık 20’ye yakın branşta kurs düzenliyoruz. Açık Cezaevlerimiz de İş Yurtları faaliyetleri çerçevesinde üretim yaptığımız iş dalları da var. Mobilya, demir atölyelerimiz var. Fidan üretim yerimiz var. bu faaliyetlerde gönüllülük esasıyla çalışmak isteyen mahkumlara hem yömyelerini hem de sigortalarını ödüyoruz. Cezaevinde kalan bir insan bu faaliyetlere katıldıysa hem yömyesini alıyor hem de o süreyi herhangi bir iş kurumunda çalışmış gibi primlerini de yatırıyoruz. Bu da onlar için ileriki hayatlarında emekliliğe hak kazanmak için çok önemli bir yarar sağlıyor” dedi.
Eski hükümlüler takip ediliyor
Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü’nün cezasını doldurup cezaevinden ayrılan mahkumları takip ettiğini hatırlatan Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, tahliye olan mahkumların iş kurma talepleri varsa Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı ile irtibat sağlayarak onların projelerini hazırlayıp vakıftan kredi gönderilmesini sağlayarak isteyenlere iş yeri açıldığını dile getirdi. Bir kokoreç salonu bir manav açıldığını ifade eden Başsavcı Erol, bu tür çalışmaların önümüzdeki dönemde devam edeceğini söyledi. Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü’nün eski bir hükümlü için kasap dükkanı projesi üzerinde çalıştığını anlatan Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, sosyal devlet yükümlülükleri kapsamında vatandaşına iş imkanı sağlayarak, gerektiğinde sağlık şartlarını iyileştirerek bu görevini yerine getirmiş olduğunu ifade etti. Başsavcı Nihat Erol, söz konusu faaliyetleri bu kapsamda değerlendirmek istediklerini, çalışmalarda başarı sağlandığını, başvuru da bulunan eski hükümlülerin Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü ve Cezaevlerinin taleplerini yerine getirmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Cezaevi 36 bin 48 metrekare
alanda hizmet veriyor
Afyonkarahisar Açık Cezaevi (Açık Ceza İnfaz Kurumu) 1 Ocak 1968 yılında kuruldu. Daha önce Kapalı-Açık Ceza İnfaz Kurumu iken, 1987 yılında Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan ayrılarak Açık Ceza İnfaz Kurumu olarak kurulan kurumun etrafı ihata duvarları ile çevrili toplan alanı 36 bin 48 metrekare. Kurumda yeşil alanlarda olduğundan söz eden Açık Cezaevi Müdürü Sedat Karaca, binalar ve yerleşim alanları hakkında bilgi aktardı. Nizamiye, İdare Binası, Hizmet Birimleri Binası, Muhasebe Bürosu, DSS Ambar Bürosu, Personel Yemekhanesi, Terzihane, A Blok Koğuş, B Blok Koğuş’tan oluşan açık cezaevinde çok çeşitli birimler olduğunu kaydeden Cezaevi Müdürü Karaca; “Marangoz Atölyesi, Baş memurluk, boyama atölyesi, teşhir salonu, inşaat atölyesi, sıhhi tesisat atölyesi, elektrik atöl-yesi, hamam, demir atölyesi, fırın atölyesi, mutfak, sebzecilik üretim bahçesi, Yed-i emin araçların muhafazası için ayrılan alan, çim saha ve spor kompleksidir. Kurumumuz kapasitesi 192 kişiliktir. Şu anda toplam mevcut 286’dır. Cezaevimiz iki bloktan oluşmakta olup, her blokta 12 oda mevcuttur. Odalar 8 kişiliktir” diye konuştu.
Her ihtiyaç karşılanıyor
Cezaevi Müdürü Sedat Karaca, Açık Cezaevi İnfaz Kurumunda bir kurum müdürü, iki adet ikinci müdür, bir öğretmen, bir muhasebe yetkilisi, 6 teknisyen, 5 katip, 16 infaz ve koruma baş memuru, 54 infaz ve koruma memuru, 1 hizmetli, 1 aşçı, 4 şoför personel ile iç güvenlik ve idari işler yürütüldüğünü kaydetti. Açık Ceza İnfaz Kurumu olduğu için kurumda dış güvenlik bulunmadığını aktaran Cezaevi Müdürü Sedat Karaca; “Açı Ceza İnfaz Kurumumuzda fuel-oil ile çalışan kalorifer sistemi ile ısıtılmaktadır. Kurumumuzda içme suyu yer altı kuyularımızdan karşılanmaktadır. Ayrıca Belediye şehir şebekesi tesisat hattı yedek olarak hazır durumdadır. Kurumumuzda hükümlü koğuşları, depolar ve iş atölyelerimiz yangın tesisat ve yangın söndürme tüpleri ile donatılmıştır. Açık Ceza İnfaz Kurumumuz elektrik enerjisi 6300 V 0,6 ile elektrik atölyesindeki 315 KVA trafo ile atölye ve hizmet birimlerine dağıtılmaktadır. Ayrıca elektrik kesintilerinde kurumumuz elektrik atölyesinde bulunan 200 KVA jeneratör ile beslenmektedir. 27 Adet 125 W civalı buharlı armatür ve 14 adet 400W metal halide projektör ile aydınlatılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Her Pazar açık bir günde özel görüş
Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü, personel ve personelin bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına, Sağlık Müdürlüğünden geçici olarak görevlendirilen doktor tarafından sağlık hizmetleri yürütüldüğünü ifade eden Cezaevi Müdürü Sedat Karaca; “Birimde 1 infaz ve koruma memuru görevlidir. Kurumumuzda 1 adet hamam bulunmakta, güneş enerjisi ve sıcak su sistemi mevcut olup, her blokta bir adet elektrikli şofben ve duş bulunmaktadır. Kurumumuzda bulunan diğer iş atölyelerinde de birer adet duş bulunmaktadır. Bir adet berber hane olup, hükümlü ve personele hizmet vermektedir. Kurumumuzda hükümlü ve görev başında bulunan personele yemek verilmektedir. Kadrolu bir aşçı görev yapmaktadır. Kurumumuz açık ceza infaz kurumu olması nedeni ile, her Pazar açık görüş yapılmaktadır. Ayrıca haftada bir gün öğleden sonraları özel görüş verilmektedir. Kurumumuz nizamiye girişinden girişler yapılıp, kuruma gelen hükümlü ziyaretçi ve personele gelen ziyaretçiler, nizamiye görevlisi tarafından el araması ve cihaz ile arama yapılmaktadır.”şeklinde konuştu.
Kurumlara ekmek üretiliyor
Kurumum içerisinde 4 adet lojman, 1 adet misafirhane bulunduğunu söyleyen Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Sedat Karaca, bir adet kütüphane, dinlenme salonu, bir adet masa tenisi, çim saha, voleybol ve basketbol sahası, dinlenme bahçesi, mescit bulunduğunu ifade etti. Açık Cezaevi’nde Açık Öğretim Fakültesi, Açık Öğretim Lisesi ve Açık İlköğretim okullarına devam etmekte olan hükümlüler bulunduğunu aktaran Müdürü Karaca; “Bağlama, berbercilik, mobilyacılık, Sürücü Belgesi Kursu ve benzeri kurslar hükümlülere verilerek sertifika almaları sağlanmaktadır. Kurumumuzda ayrıca ders olarak, din kültür ve ahlak bilgisi dersleri verilmekte, bilgi yarışması, münazaralar, konferanslar, müzik, eğlence programları, futbol, masa tenisi, voleybol müsabakaları sürdürülmektedir. Kütüphanemizde çeşitli kitaplar bulunmaktadır. Kurumumuzda ayrıca voleybol ve masa tenisi kulübü kurulmuştur. Açık Ceza İnfaz Kurumu iş yurdumuz iş kollarından tabldot atölyesi Adliye ve cezaevinde faaliyetleri devam etmektedir.
Açık Ceza İnfaz Kurumu iş yurdumuz iş kollarından fırın atölyesi de üretilen ekmekler Açık ceza İnfaz Kurumu, Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Adliye yemekhanesi, Nene Hatun Ana Okulu, Meslek Lisesi, Tarım İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Göğüs Hastanesi, Doğum ve Çocuk Hastanesi ve nizamiyeden halka ekmek satışı yapılmakta olup, fırınımızda üretilen ekmekler için gıda üretim sertifikası, gıda sicil sertifikası belgeleri alınmış olup, 100 gram, 200 gram, 450 gram, 550 gram ekmek üretimine devam edilmektedir” dedi.
Atölyeler sürekli çalışıyor
Açık Ceza İnfaz Kurumunda iş kollarından fotoğrafçılık atölyesinde cezaevine gelen hükümlülerin dosyasında bulundurulacak resimleri ve Pazar günleri ziyarete gelenlerin hükümlülerle beraber resimlerinin çekimlerinin yapıldığını aktaran Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Sedat Karaca şöyle konuştu: “Ciltçilik atölyesinde resmi kurum ve kuruluşlara, talepte bulunan kişilere kitap ciltleme işlemi yapılmaktadır.Terzicilik atölyesinde küçük çaptaki yırtık,sökük, yama ve ütü gibi benzeri işler yapılmaktadır. Marangoz ve mobilya atölyesinde istenilen ebat ve verilen siparişe göre imalat yapılmaktadır.
Temizlik işleri iş kolunda, Afyonkarahisar yeni adliye binası temizlik işleri yapılmaktadır. Demircilik atölyesinde, tefrişatı yapılan Adliyelerin işleri, istenilen ebat ve ölçülerde raf, balkon demiri, dolap imalatı yapılmaktadır. İnşaatçılık işkolunda boya, badana, tadilat, tamirat işleri yapılmaktadır. Yedieminlik işkolunda Afyonkarahisar mahkemeleri, 1.icra, 2.icra ve 3.icra müdürlüklerinin yapmış olduğu yedieminlik malların muhafazası yapılmaktadır.
Çeşitli hizmet işlerinde keşif aracı ile Afyonkarahisar İcra ve mahkemelerin keşif nakliye işlemleri yapılmaktadır. Kantin işletmeciliği iş kolunda cezaevi ve adliye kantininde savcı, hakim, adliye personeli, adliyeye gelen vatandaşa ve cezaevinde görevi başında bulunan personelin, hükümlülerin gıda ve ihtiyaç maddeleri karşılanmakta ve adliye kantininde kredi kartı ile satış yapılmaktadır.”
Açık ceza İnfaz Kurumu iş yurdu iş kollarından çay ocakları iş kolunda adliyede savcı, hakim, adliye personeli, adliyeye gelen vatandaşa kahve, çay, ıhlamur ve meyve özü gibi içecekler satıldığını aktaran Sedat Karaca; “Organik tarım ve sebzecilik işkolunda çeşitli sebze üretimi yapılmaktadır. Yetiştirilen sebzeleri Açık cezaevimiz mutfağına ve nizamiyeden halka satışı yapılmaktadır” dedi.
CEKUT Türkiye’de bir ilk
Cezaevi Kurtarma Teşkilatı’nın (CEKUT) Türkiye de ilk defa Afyonkarahisar Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde kurulduğunu belirten Açık Cezaevi Müdürü Sedat Karaca, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, İş yurtları Yüksek Kurulu’nca kurulması onaylanan Açık Ceza İnfaz Kurumu Kurtarma Teşkilatı’nın, 20 hükümlü ve 20 personel olmak üzere 40 kişiden oluştuğunu söyledi. Karaca sözlerine şöyle devam etti: “Arama ve kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak her türlü el aleti, makine ve teçhizatlar, görevlendirileceği bölgede kalacağı sürece ekibin hayatını idame ettirecek her türlü donanım, Ankara Sivil Savunma Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından eğitilmiş Alman Kurt cinsi kurtarma köpeği, afet bölgelerindeki insanların hayatını idame ettirmek için her türlü teçhizat (ekmek fırını, jeneratör, çadır, mutfak, duş, wc gibi.) ve diğer ihtiyaçlar için çeşitli malzemelerden oluşmaktadır. Açık Ceza İnfaz Kurumu Kurtarma Teşkilatı kurulmadan önce ülkemizde meydana gelen Marmara depreminde Açık Cezaevimiz personel ve hükümlüsünden oluşan 44 kişilik ekiple Sakarya ilinde kurtarma ve çeşitli tadilat ve onarım işleri yapmıştır. İl Sivil Savunma Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü tarafından verilen kurs ve tatbikata katılmıştır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme