• Haberler
  • Genel
  • Cezaevi inşasında süreç başladı – Kocatepe Gazetesi

Cezaevi inşasında süreç başladı – Kocatepe Gazetesi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Afyonkarahisar ziyaretinde gündeme getirilen yeni cezaevi inşası önerisine sıcak bakıp gerekli talimatı verdiğini kaydeden Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, sürecin başladığını bu sürecin hızlandırılması için konunun takip edilmesi gerektiğini ifade etti Afyonkarahisar’ın genel itibariyle sorunsuz bir adliye olarak bilindiğini, bu nedenle yakın geçmişte bazı problemli mahkumların şehre getirilip, hassas davaların görüldüğünü [&hellip]

Cezaevi inşasında süreç başladı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Afyonkarahisar ziyaretinde gündeme getirilen yeni cezaevi inşası önerisine sıcak bakıp gerekli talimatı verdiğini kaydeden Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, sürecin başladığını bu sürecin hızlandırılması için konunun takip edilmesi gerektiğini ifade etti

Afyonkarahisar’ın genel itibariyle sorunsuz bir adliye olarak bilindiğini, bu nedenle yakın geçmişte bazı problemli mahkumların şehre getirilip, hassas davaların görüldüğünü hatırlatan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, devletin namusuna emanet edilen mahkumların, cezaevi şartlarının insani olması gerektiğini savundu. Şahin, şuanki yetersizliklere karşın açık ve kapalı cezaevi yönetimlerinin son derece iyi ve titiz bir yönetim sergilediklerini çağdaş bir cezaevi için düğmeye basıldığını anlattı.
AFYON’DA KAPASİTE İKİ KATI
Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, geçtiğimiz aylarda Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i Baro Başkanlığı’nın da içinde bulunduğu Adliye binasında ağırladıklarını ifade etti.
Bakan Ergin’in ziyareti sırasında tüm hakim ve savcıların düşüncelerini aktarmaları için hazır bulunduklarını aktaran Şahin, bu görüşmede iki konunun gündeme geldiğini bildirdi. Lojman meselesinin hal olduğunu, ikinci olarak da daha önce Karaaslan çayırında bir tahsisin yapıldığını ancak gerekli işlemlerin yapılamaması sonucu tahsisin kaldırıldığını ifade eden Baro Başkanı Av. Turgay Şahin; “Bu konular Sayın Bakanımıza anlatıldı. Baro Başkanlığı odası penceresinden cezaevinin durumu gösterilip, kapasitesinden bahsedildi. Adalet Bakanlığı’nın küçük, verimsiz olan cezaevlerinin kapatılması şeklinde bir çalışması var. Bu büyük ölçüde tamamlandı. Mimarisi uygun olmayan belli kapasitenin altında olduğundan çok sayıda elemanla işletimi verimsiz hale gelen birçok cezaevi kapatıldı. Dolayısıyla kapatılan cezaevlerinde kalan mahkumlar en yakın cezaevlerine gönderildiler. İlden ile nakillerde çoğaldı. Afyon’a ciddi anlamda İzmir yöresinden buraya gönderilmiş hükümlüler var. Büyük şehirlerde kapasiteler çok daha fazla aşılmış. Şimdi birçok ilde açıklanmış resmi kapasitenin iki ya da üç katı mahkumun bulunduğunu biliyoruz. Afyon’da da iki katına yakın olduğunu söylemişlerdi.” dedi.
AFYON’DA DA ÇOK
GEÇ OLMADAN
GEREĞİ YAPILMALI
Av. Turgay Şahin, cezaevlerinde idarenin çok zor olduğunu, cezaevi yönetiminin bir otel işletmesi gibi olamayacağını, mahkum olan ya da yargılaması devam eden sorunlu insanların cezaevi çatısı altında barındıklarını belirtti. Şahin, Şanlıurfa cezaevinde yaşananların göz önüne alındığında özellikle eski mimari ve anlayışla inşa edilen cezaevlerinde idarenin çok daha zor olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Yeni sistemlerde çok sayıda insanların bir arada kalmayacakları özel ya da az sayıda kişilerin kalabilecekleri koğuş sistemiyle idarenin daha kolay hale getirildiğine işaret eden Şahin; “Mahkumlarında daha insani koşullarda kalabilecekleri yerler inşa ediliyor. Bunlar mahkumdur her türlü kötü muameleye maruz kalabilirler anlayışı asla kabul edilemez. Çünkü bu insanlarımızın işledikleri suçtan dolayı hürriyetleri kısıtlandı. Cezaevi şartlarından dolayı hak edilmeyen bir kötü muamele insanlarımızın haketmedikleri bir yaklaşım olur. Şuanda Türkiye’nin birçok yerinde mahkumlar ve tutuklular haketmedikleri insan onuru ile bağdaşmayan ekstra bir ceza ile karşı karşıyalar. Dolayısıyla Afyon’da da çok geç olmadan bunun dile getirilmesi lazım. Ama sevinerek ifade ediyorum bu konu gündeme geldi Bakanımızda projeye sıcak baktı. Tahsis işlemleri yeniden başlatıldı. Son aşamaya geldi aslında bu tahsis işlemi yenileniyor.” diye konuştu.
ADLİYE’NİN YENİ BLOK’A İHTİYACI VAR
Yeni inşa edilecek cezaevinin daha yüksek ka-pasiteli, modern, mahkumların Afyonkarahisar şartlarına uygun iş kollarında hayvancılık vb gibi işlerle uğraşıp, iş öğrenebilecekleri şekilde inşa edileceğini söyleyen Av. Turgay Şahin, mevcut düşüncenin bu inşayı TOKİ’ye yaptırmak olduğunu belirtti. Mevcut açık ve kapalı cezaevlerinin bulunduğu geniş arazinin şehrin değerli noktasında olduğuna dikkat çeken Şahin; “Mevcut arazi TOKİ’ye devir edilecek olursa tahmin ediyorum devlete ekstra bir yük gelmeden başa baş hatta belki buradan bir miktarda Adliye’ye ikinci blok inşası için bir yer alınabilir. Çünkü şu anda adliye binamızda kapasite sınırlarına yaklaşıyor. Binada koridorlardan kazanımlar elde edilmeye çalışıldı. Bir müddet böyle ve farklı çözümlerle idare edebiliriz. Birçok adliyede örneğin Ankara Adliyesinde hakim ve savcılar ikişer üçer kişi kalıyorlar. Sayın Adalet Bakanımızın ziyaretinde, adliyenin kapasitesi sona doğru yaklaştığını birçok adliye binasında olan konferans ve kafeterya salonlarının olmadığını söyledik. Sayın Bakanımıza yeni bir blok yapılarak bazı birimlerin oraya kaydırılarak belki konferans salonu kafeterya gibi imkanlarında elde edilebileceğini önerdik. Burası böylece şehre çok daha uzun süre hizmet eder yoksa bir yatırım zaiyatı olacak. Beş, altı senede bir adliyenin havlu atıp yeni bir adliye binası istemesi devlet imkanlarını düşündüğümüzde yazık olur diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

HABER: BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme