Çevre temizliğine ve bütçeye katkı

Afyonkarahisar Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu bir diğer sistem ise katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesine ilişkin. Belediye, hep 'vahşi depolama' denilen çöp toplama usulünün önüne geçiyor hem de toplanan çöpleri kaynağa dönüştürüyor Afyonkarahisar Belediyesi'nin faaliyete başlattığı Katı Atık Bertaraf Tesisi, kent merkezinin yanı sıra Afyon'a 7 bağlı ilçeden de çöplerin aktarımı ve depolanması sağlanıyor. Tesis, elektrik [&hellip]

Çevre temizliğine ve bütçeye katkı

Afyonkarahisar Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu bir diğer sistem ise katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesine ilişkin. Belediye, hep “vahşi depolama” denilen çöp toplama usulünün önüne geçiyor; hem de toplanan çöpleri kaynağa dönüştürüyor

Afyonkarahisar Belediyesi’nin faaliyete başlattığı Katı Atık Bertaraf Tesisi, kent merkezinin yanı sıra Afyon’a 7 bağlı ilçeden de çöplerin aktarımı ve depolanması sağlanıyor. Tesis, elektrik üretimi yapılması bakımından da öneme sahip.
7 NOKTADAN ÇÖP TOPLANIYOR
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin çevre içinönemine dikkat çekerek “Burada çalışan personel, gördüğünüz iş makineleri, buraya gelen kamyonlar bunun hemen hemen tamamının masraflarını tıbbi atık tesisiyle beraber, bu elektrik tesisinin geliri karşılıyor. Elektrik üreten tesisimiz olmasa şuranın aylık işletilmesi 60 bin TL civarındaydı. Şimdi bu rakam 80 bin TL civarında. Hatta üretilen elektrikle ilçelerin buraya çöp nakliye bedelleri de karşılanıyor. 7 noktadan; İscehisar’dan, Emirdağ’dan, Çay’dan, Bolvadin’den, Şuhut’tan, İhsaniye’den, Sinanpaşa’dan, Sandıklı’dan buraya çöp taşıyoruz. Burada çöp bir gün dahi durmuyor. Sandıklı’nın, beldelerin, köylerin dahi çöpü bizim transfer istasyonuna geliyor, biz oradan çöpü günlük çekiyoruz. Onlar da mesela Sandıklı belediyemiz bu tesis olmasa diğerleri de Sinanpaşa, Şuhut bu çöp transferine para ödeyecekler” dedi.
İLÇELERDEN PARA TAHSİLATI ZOR
İlçelerden çöp toplama bedellerinin tahsil edilmesi noktasında sıkıntılarla karşılaştıklarını anlatan Çoban, “Hemen hemen hiç para ödemiyorlar. Burası yüzde 80 oranında onları da karşılıyor. Yapılan elektrik üretimi tıbbi atıkla beraber, 2012’nin Mayıs ayından itibaren buranın giderlerini de karşılıyor. Şu anda netleşmeye başladı. Burada Belediyeler bakımından mesela Sandıklı bedeli ödeyemiyor. Biz çoğu zaman çöpü almadık. Orası çok sıkıştı para ödeyemiyor. Artık şimdi öyle bir derdi de yok. Bizim yaptığımız bu hizmet aslında ilçeleri de kurtardı. 71 belediyenin tamamında hiçbir yere çöp dökülmüyor. Çevre ile ilgili çöple ilgili sorunları oraların bitti. Sadece şehir içi toplamalarını yapıyorlar. Şu anda Akşehir, Burdur, Uşak tıbbi atıkları Afyon da dahil bize geliyor. Antalya da bize geliyor” diye konuştu. (Kocatepe)

“Bu bizim vicdani
sorumluluğumuz”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Katı Atık Bertaraf Tesis’ndeki hizmetin vatandaşlar tarafından fark edilmediğini belirterek “Bizim bu vicdani, vatanı seven ahlaklı insanlar olarak sorumluluğumuz” yorumunu yaptı.

Kurutma tesisi de düşünülebilir

Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nde elektrik üretiminin ardından havaya 468 derecelik bir enerji bırakılıyor. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “468 derece havaya gidiyor. Büyük bir güç bu. Oradan bir sistemle burası da ısınır. 20 bin metrekare sera yapacağız. Kışın serada kullandık, yazın nerede kullanacağız? Kurutma tesisi gibi bir şey bulacağız inşallah. Çamuru da burada kurutabiliriz. Afyon’da yakılan kömür kadar kalorisi çıktı. Böyle bir tesis kurabilirsek sadece Afyon’un değil ilçelerin de çamurunu burada kurutabiliriz” diye konuştu.

Elektrik üretiminde başarı sağlanıyor

Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nde çöpten elektrik üretildiğini
vurgulayan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu konuda büyük ölçekli illeri geride bıraktıklarını söyledi

Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nde ciddi bir elektrik üretimine başladıklarını söyleyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon’dan büyük illerinde bu konuda daha önce olduklarını söyledi. Çoban, “Sahadan çekilen gaz 1065 metreküp. Bu gaz elektriğe dönüşüyor. Sahadan motorlarla gazı çekiyoruz. Gelen gaz, gaz yakma ünitelerine veriliyor. Orada da elektrik üretiliyor. O motorlar da elektrikle değil gazla çalışıyor. Geçen hafta itibariyle bir megavatla başladık, 1,6’ya çıktık. Şu anda 1.9 megavata çıkmışız. Yani burada üretilen elektrik Şuhut ilçe merkezinin elektriğini fazlasıyla karşılar hale gelmiş durumda. 16 bin nüfusu karşılar. Elde edilen eleltirk EDAŞ’ın hatlarına aktarılıyor. Bunun karşılığında EDAŞ’tan bedel alınıyor.” dedi.
DENİZLİ VE SAMSUN’DAN ÖNDEYİZ
Elektrik üretiminde Samsun ve Denizli örneğini veren Belediye Başkanı Çoban, “Geçen arkadaşlar söyledi. Samsun’un nüfusu 500 bin. Merkez nüfusu. Tabi oraya kimin çöpleri geliyor bilmiyorum. Biz 187 bin nüfusluyuz. Onlar hâlâ şu bizim ürettiğimiz elektriği üretemediler. Bu da muhtemelen depolama işleminin sağlıklı yapılamadığından kaynaklanıyor. Çünkü siz uygun bir depolama yapmazsanız başlangıçta gelişi güzel çöpleri dökerseniz demek ki istenilen gaz elde edilmiyor. Yani biz üçte bir nüfusumuza rağmen şu anda Samsun’dan daha fazla elektrik üretiyoruz. Denizli’de de aynı onlar 8 kw geçemiyorlar. Denizli’nin nüfusu buranın 3 katı. Bizim özelliğimiz düzenli yapışımız. Biz aslında dezavantajlıyız. Kışın buraya gelen çöpün yüzde 40’ı inorganik atıklar yani kül. Kül buranın düşmanı. Boşa hacim kaplıyor. Hiçbir işe yaramıyor. Bakteri üretmiyor. Dolayısıyla gaz da çıkmıyor” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme