Çevre Mühendisi Ne İş Yapar?

Su ve atık su arıtımı, hava kirliliği kontrolü, katı atık sorunu ve toprak kirliliği, kuraklık, nüfus dengesinin bozulması gibi iklim ve çevre sorunları dünya sağlığı için büyük bir sorundur. Bu alanlarla ilgili eğitim alarak proje üreten kişilere Çevre Mühendisi denir.

Mühendislik bölümlerinde çok az duyduğumuz alanı olan Çevre Mühendisi aslında dünya ve ülkemiz için çok önemli bir meslektir. Dünyada gün geçtikçe çevre sorunları daha da fazla oluşmaya başladı. Bu sorunları çözmeye çalışanlar ise Çevre Mühendisleridir.

VERİMLİLİK ARTIYOR

Çevre mühendisleri, doğal ömrü en verimli şekilde çoğaltmak amacıyla çalışmaktadır. Bu profesyoneller, üretim ve tüketimin insan sağlığı, refahı ve doğal denge üzerinde olumsuz etkiler yaratmadan planlanmasına yönelik gelişmişliği çözümler. Çevre mühendisliği, sürdürülebilir bir gelecek için büyüme etkilerinin en aza indirilmesi ve kaynakların korunmasını amaçlamaktadır.

ÇOK YÖNLÜ BİR MESLEK

Çevre Mühendisliğinin alanları çok yönlüdür; başta inşaat ve kimya olmak üzere, yerine göre, tüm diğer mühendislerle; şehir ve bölge plancılarıyla, mimarlarla, biyolog, kimyager ve fizikçi gibi fen bilimcilerle, sosyolog, psikolog gibi sosyal bilimcilerle, ekonomistlerle, işletmecilerle çalışma ve işbirliği yapma durumundadırlar. Çalışma ekibinde anlaşma ve uyum olduğu, alınan kararlar uygulamaya yansıdığı sürece kişi bu alandaki çalışmalarından doyum sağlayabilir.

ÇEVRE MÜHENDİSİ NE KADAR MAAŞ KAZANIR?

Diğer mühendislikler gibi Çevre Mühendisliğinin de net bir maaşı yoktur. Bunun nedeni bazı iş yerlerinde proje başına para alınır ama bir rakam vermek gerekirsek 70-100 bin arasında para kazanırlar.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİNİN İŞ ALANLARI NERELERDİR?

Çevre Mühendisliklerinin alanları çok geniş olduğu için çalışma alanları da çok geniştir. Başlıca çalışabileceği alanlar ise şunlardır: Danışmanlık firmaları, belediyeler, kalite kontrol birimleri, su arıtma tesisleri, fabrikalar, inşaat firmaları, ilgili bakanlıklar.
 

Bakmadan Geçme