Cep telefonu tümör riskini artırıyor
Afyonkarahisar Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada cep telefonu kullanımı ve neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekildi. Cep telefonu kullanımıyla ilişkili beyin tümörlerinde artışlar olduğu, cep telefonu kullanım süresinin artmasıyla tümör riskinin de arttığı belirtildi Konu ile ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar Tabip Odası cep telefonları kullanımı insanlar arasındaki iletişimde önemli kolaylıklar sağladığı ancak, cep telefonlarının sağlığımız [&hellip]
Afyonkarahisar Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada cep telefonu kullanımı ve neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekildi. Cep telefonu kullanımıyla ilişkili beyin tümörlerinde artışlar olduğu, cep telefonu kullanım süresinin artmasıyla tümör riskinin de arttığı belirtildi
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar Tabip Odası cep telefonları kullanımı insanlar arasındaki iletişimde önemli kolaylıklar sağladığı ancak, cep telefonlarının sağlığımız üzerine etkisi de henüz tam olarak açıklığa kavuşmadığı bildirildi. Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere konuyla ilgili pek çok kuruluşun, cep telefonlarından kaynaklanan elektromanyetik radyasyonun sağlık etkileri konusunda açıklamalar yaptığını ve özellikle kanserle olan ilişkisinin bilimsel olarak kanıtlanamadığını ya da var olan kanıtların zayıf olduğunu belirtildiğinin altı çizilerek, “Bu konudaki belirsizliğin birkaç nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi henüz cep telefonu kullanımının görece yeni olması, potansiyel etkilerinin ortaya çıkması için zamana ihtiyaç olmasıdır. Bu tür durumlarda kesin bilgiler elde edebilmesi için 20-30 gibi uzun bir süreye gerek duyulmaktadır” denildi.
“Cep telefonu kullanım oranı çok yüksek”
Sağlık açısından henüz masumiyeti kanıtlanmamış olan cep telefonlarının kullanımının, hem abone sayısı hem de her bir abonenin kullanım süresi yönünden giderek arttığının belirtildiği açıklamada, “Ülkemizde cep telefonu ise kullanımı Avrupa ortalaması üzerindedir. Tüm dünyada cep telefonu kullanıcı sayısı 4 milyarı aşmıştır. Türkiye’ de ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü, üç aylık pazar verileri raporuna göre cep telefonu abone sayısının Eylül 2010 itibariyle 61,9 milyon olduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte 2009 yılından bu yana 3G hizmet sunumunun başlamasıyla 16,6 milyon 3G abonesi bulunmaktadır. Kullanıcı sayısının artmasının yanı sıra kullanım miktarının da arttığı raporda belirtilen bir başka unsurdur. Türkiye’de bir abonenin aylık ortalama konuşma süresi Eylül 2010 itibariyle 206 ile 262 dakika arasında değişmektedir. Türkiye’de cep telefonu kullanımın yüksek olmasının nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Bunlarda kültürel özellikleri eğitim düzeyi ve reklamlar kuşkusuz etkilidir” belirtildi.
“Koruyucu önlemler alınmalı”
Açıklamada son olarak cep telefonlarının sağlık üzerine etkileri açıklığa kavuşuncaya kadar kullanım konusunda bazı koruyucu önlemleri almakta yarar olduğu belirtilerek, “Ancak elektromanyetik radyasyonun biyolojik sistemler üzerine bilinen etkileri ve olası potansiyel sağlık etkileri nedeniyle uluslararası kuruluşlar bu konuya koruyucu önlemler ilkesi çerçevesinde yaklaşmaktadır. Bu ilkeye göre insan ve toplum sağlığına olumsuz riskler ortaya çıktığında, bu risklerin ciddiyeti ile ilgili bilgilerin kesinleşmesini beklemeden koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Bireysel olarak cep telefonundan kaynaklanan radyasyondan korunmak için: Gereksiz ve uzun konuşmalardan kaçınılması, özellikle çocukların cep telefonu kullanımın kısıtlanması, kulaklık kullanılması, numarayı çevirince değil karşı taraf açınca kulağa götürülmesi, araç kullanırken cep telefonu ile konuşulmaması gerekmektedir. Bireysel önlemlerin yanı sıra toplumsal düzeyde maruz kalmanın azaltılması anlamında kamusal denetim mekanizmaları önem kazanmaktadır. Bu kapsamda özellikle cep telefonu kullanımını artırmaya yönelik reklam kampanyalarının denetlenmesi, uzun sürelerle konuşmanın teşvikinin önlenmesi toplum sağlığı açısından çok önemlidir” denildi. (Kocatepe)