Cenaze Yakılması Nasıl Olur? Türkiye’de Mümkün Mü? Krematoryum Nedir?

Sanat ve basın camiasındaki bazı ölümlerin ardından “cenazenin yakılması” konusu merak edilmeye başlandı.

Tanınmış kişilerin geçmişte verdikleri “Ölünce yakılmak istiyorum” tarzı beyanatları bu kişilerin vefatlarından sonra yeniden gündeme getirildi.

Peki, Cenazelerin yakılması nasıl olur? Bu işleme ne ad verilir? Türkiye’de bu uygulama mümkün müdür?

Cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakılmasına Kremasyon, bu işlemin yapıldığı yere Krematoryum denir. Pek çok din ve kültürde ölü yakma işlemine rastlanır. Bazı kültürlerde ölünün külleri hatıra olarak saklanır. Bunun haricinde bazen salgın hastalık riski taşıyan cesetler de krematoryumlarda yakılır.

Ülkemizdeki hukukçulara göre, kişinin, ölümden sonra vücudunun nerede ve nasıl muhafaza edileceğine karar vermesi, en doğal haklarından biri olmakla beraber, bir vasiyet mahiyetindedir. Kişinin tercihen öldükten sonra bedeninin yakılmasını istemesi de, defnedilmeyi istemesi kadar olası bir taleptir. Konuya ilişkin ülkemizde geçerli olan yasal düzenlemelerde öldükten sonra yakılarak defnedilme için hukuki bir engel bulunmamaktadır. Ne var ki, Türkiye’de, Krematoryum adı verilen yakma fırınlarının bulunmaması ne
aşamada öldükten sonra yakılma işleminin uygulanması mümkün görünmemektedir.

Gerekli şartları yerine getirip yakılarak defnedilmek istediğinizde karşınıza kanunda nasıl ve kim tarafından yapılabileceği düzenlenmiş olan yakma fırınlar bulunmadığı gerçeği çıkmaktadır. Krematoryum adı verilen yakma fırınlarının ülkemizde bulunmaması nedeni ile bu tarz bir defin işleminin uygulanması şu aşamada mümkün değildir.

Haber

Bakmadan Geçme