Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CEMAATLE NAMAZ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 25 Ocak 2011 Salı 02:00:00
  İslamiyet cemaatle namaz kılmaya büyük bir önem vermiştir. Sevgili Peygamberimizin ifadesine göre: “Cemaatle namaz kılmanın sevabı, yalnız başına namaz kılmanın sevabından 27 yahut 25 derece daha fazladır. “ (Buhari, ezan, 30; Müslim, “Mesacid”, 42)
Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Üç (veya daha fazla) kişiler, bulundukları yer ister şehir ister çöl olsun, vakti gelen bir namazı cenaatle kılmadıkları takdirde, şeytan onları doğru yoldan saptırır. Öyleyse namazlarınızı cemaatle kılmayı ihmal etmeyiniz. Bir kurt, sürüden ayrılan bir koyunu tuzağa düşürerek kaptığı gibi, şeytan da cemaatten ayrılan bir Müslümanı kandırarak tuzağına düşürür. Sonra da onu dilediği gibi kullanır.” (Ahmet. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/734)
Cemaate devam, İslamiyet’in nişanlarından ve imanın alametlerindendir. Cemaatle kılınan namaz ile Müslümanların bir birine bağlılığı gösterilmiş olur. Cemaatle namaz kılmakla Müslümanlar arasında sevgi, kardeşlik ve dayanışma duygusu gelişir. Cemaatle namaz, zenginle fakiri, idareci ile memuru, işçiyi, bir Türk’le bir Arabı veya Afganlıyı, Hintliyi veya bir Alman’ı aynı safta buluşturarak İslam kardeşliğinin ve dayanışmasının pekişmesine vesile olur.
Allahü teala cihat-savaş hali ve korkulu anlarda bile cemaat halinde namaz kılmayı söz konusu etmektedir. Nitekim Nisa suresi 102. ayette şöyle buyruluyor:
“Ve sen içlerinde olup da onlara namaz kıldıracak olursan, onlardan bir bölümü seninle birlikte namaza dursun, silahlarını da yanına alsınlar.” Savaş hali ve korkulu anlarda bile cemaatle namaz kılmanın teşvik edilmesinden normal zamanlarda cemaatle namaz kılmanın ne kadar önemli olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Sevgili Peygamberimiz kendisi hayatı boyunca cemaate namaz kıldırmış, hastalandığında ise Ebu Bekir’in arkasında namaz kılmıştır. Camide isteyerek ve Allah rızası için namaz kılan kimse balığın suda kendisini rahat hissettiği gibi kendisini camide rahat hisseder. İbadetten zevk almayan ve Allah rızası için ibadet etmeyen kimse ise kendisini camide kuşun kafeste kendisini tedirgin hissettiği gibi tedirgin hisseder. Gözü dışarıdadır. Namazın bir an önce bitmesini ister ve hemen kendini caminin dışına atar.
Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Biriniz sünnet ve vaciplerini yerine getirerek güzel bir abdest alıp, sadece namaz kılmak niyetiyle evinden camiye gitmek için yola çıkarsa, her sol ayağını atmakla bir günahı silinir. Her sağ ayağını atmakla da bir sevap yazılır. Bu hal camiye varıncaya kadar devam eder. Mü’minler yatsı ve sabah namazlarındaki sevap derecelerini bilmiş olsalardı, emekleyerek bile olsa gelip (bu namazları) cemaatle camide kılarlardı.” (İbni Ömer. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/698)
Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Biriniz camiye girerken bana selatü selam getirerek şöyle duada bulunsun:
“Ey Rabbim, bana rahmet kapılarını aç.” Camiden çıkarken yine selavat getirerek:
“Ey Yüce Rabbim, senin feyz, bereket ve faziletini dilerim.” diye dua etsin.” (Müslim. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/698)
Cuma namazı dışında en kuvvetli cemaat, sabah namazının cemaati, sonra yatsı namazının cemaati, sonra da ikindi namazının cemaatidir. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
“İnsanlar ilk safın sevabını bilselerdi, ön safta durabilmek için kurra çekmekten başka yol bulamazlardı. Namazı ilk vaktinde kılmanın se-vabını bilselerdi bunun için yarışırlardı. Yatsı namazı ile sabah namazının faziletini bilselerdi, emekleyerek te olsa bu namazları cemaatle kılmaya gelirlerdi.” (Buhari, “Ezan” 9, 32; Müslim, “Salat “ 129, 131) İsra suresi 78. ayete göre sabah namazı şahitlidir ve kılınırken melekler hazır bulunurlar:
“Güneşin batıya kaymasından, gecenin karanlığına kadar (belirli vakitlerde) gereği üzere namazı kıl, bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazında, gece ve gündüz melekleri hazır bulunur.”(İsra/78)
Bir başka hadiste ise “Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa, gece yarısına kadar namaz kılmış sevabı alır. Sabah namazını da cemaatle kılarsa bütün geceyi namaz kılarak geçirmiş gibi sevap alır.” (Buhari, “ Ezan”, 34; Müslim, “ Mesacid “, 260)
— Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Kılacağı namazın son rekatında bile imama yetişen kimse, o namazın bütün sevabına yetişmiş olur.” (Buhari. İmam Suyuti, Camiu’s-Sa��ir, Aydın Yayınevi: 1/734)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER