'Çelikalay unutulmaz kahramanlarımızdandır'
Milli Mücadele kahramanlarından, Afyonkarahisar'ın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden merhum İsmail Şükrü Çelikalay için anma etkinliği düzenlendi Milli Mücadele kahramanlarından, Afyonkarahisar'ın ilk milletvekillerinden, müderris ve mücahit İsmail Şükrü Çelikalay, vefatının 69. yıldönümünde, cumartesi günü düzenlenen törenle anıldı. Ankara'da bulunan Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği'nin ATSO toplantı salonunda düzenlediği anma etkinliğine TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP [&hellip]
Milli Mücadele kahramanlarından, Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden merhum İsmail Şükrü Çelikalay için anma etkinliği düzenlendi
Milli Mücadele kahramanlarından, Afyonkarahisar’ın ilk milletvekillerinden, müderris ve mücahit İsmail Şükrü Çelikalay, vefatının 69. yıldönümünde, cumartesi günü düzenlenen törenle anıldı.
Ankara’da bulunan Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği’nin ATSO toplantı salonunda düzenlediği anma etkinliğine TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, MHP MYK Üyesi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak ile çok sayıda dinleyici katıldı. Hemşehrimiz, Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen programda AKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ile Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Recep Çelik merhum İsmail Şükrü Çelikalay hakkında bilgiler aktardılar.
“ANMA ETKİNLİKLERİ
DEVAM EDECEK, ETMELİ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu İkazcı Mehmet Şükrü Koçoğlu ve Ali Çetinkaya’yı anma etkinlikleri ile başlattıkları geleneğin 3’üncü basamağında İsmail Şükrü Çelikalay’ı andıklarını hatırlattı. Bu etkinliklerin düzenlenmesinde Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Ali Özerkan ile dernek yöneticilerinin büyük özverisi olduğunu belirten Nasrattınoğlu, “Yapılmayan bazı etkinlikleri gerçekleştirmeyi Ankara’daki hemşehrileriniz olarak biz kendimize görev edindik. Ama gönül ister ki bu etkinlikleri Ankara’dan biz gelip organize etmeyelim, bu şehrin Valiliği, Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi bu etkinlikleri düzenlesin, bizler de gerek görülürse gelelim konuşmalar yapalım. Biliyorum ki Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız bu etkinlikten haberdar olacaklardır. Onların da katkıları ile bu etkinlikler devam edecektir inancındayım.” dedi.
“ZOR GÜNLERİ GEÇMİŞİMİZİ
TANIYARAK AŞABİLİRİZ”
Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mehmet Ali Özerkan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Değerli hemşehrilerim bizler milli mücadele günlerinde ülkemizin kurtuluşunda bu toprakları bize vatan olarak bırakıp ebediyete intikal eden ecdadımıza sahip çıkarak gelecek nesillere bu vatanın ne kadar zor kazanıldığını her bir bireyin sonuna kadar canları pahasına bu topraklara sahip çıkmaları gerektiğini bilmelerini çok önemsiyoruz. Hele hele bu içinde bulunduğumuz zor günlerde birbirimize her zamandan daha sıkı sarılmamız gerektiğini düşünüyoruz. Emperyalist ülkelerin cenderesinden kurtulma adına buna mecburuz.” diye konuştu.
MİLLETVEKİLİ ÖZKAYA,
GÖZYAŞLARINA ZOR HAKİM OLDU
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, programı düzenleyen herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Başkan Özerkan’dan İsmail Şükrü Çelikalay ile ilgili bir anma etkinliği düzenlenmesini kendisinin istediğini, program yoğunluğu nedeniyle tüm AK Parti Milletvekilleri ve teşkilatlarını temsilen kendisinin programa katıldığını belirtti. Merhum İsmail Şükrü Çelikalay’ın Milli Mücadele’nin önemli kahramanlarından olduğuna dikkat çeken Özkaya, Çelikalay’ın anılarını anlatırken son derece duygulu anlar yaşadı. Göz yaşlarına hakim olmakta güçlük çeken ve çenesi titreyerek konuşan Özkaya, “Son 2-3 yıldır Milli Mücadele kahramanlarının anılarını okumaya çalışıyorum, herkese de tavsiye ediyorum. Ben bir süre öncesine kadar Afyonkarahisar’ın Çelikalay gibi bir kahramanı olduğunu bilmiyordum, sonradan tanıdım. Bu kahramanları anmak, geleceğe aktarmak bizlerin görevi. Sayın Belediye Başkanımızdan da rica ettim, Afyon’un en büyük parklarından birisine İsmail Şükrü Çelikalay’ın ismi verilecek. Bu büyük insanların anılarını okudukça görüyoruz ki hiçbir şey bitmiyor. Ülkemize, milletimize ve tarihimize güvendikçe hiçbirşeyin önemi yok. Tıpkı bugün olduğu gibi. Allah gani gani rahmet eylesin Atatürk’e ve bize bugünleri armağan edenlere.” şeklinde konuştu.
“MERHUM ÇELİKALAY
MİLLİ BİR KAHRAMANDIR”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal ise merhum İsmail Şükrü Çelikalay’ın Kuvvay-ı Milliye’ye öncülük etmiş, kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası sahibi bir Kurtuluş Savaşı kahramanı olduğunu belirterek, “O Kurtuluş Savaşı’nda keşke Yunan galip gelseydi diyen bir şarlatan gibi düşünmeyip cephede emperyalistlere karşı mücadele etmiştir. Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizi, bugün bizlere konuşma hakkı verilen TBMM ve kürsüsünü bizlere armağan eden kahramanlardan birisi İsmail Şükrü Çelikalay’dır. Atatürk’ü, İsmail Şükrü Çelikalay’ı ve tüm büyüklerimizi, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum.” ifadelerini kullandı.
“GEÇMİŞE ORANLA BUGÜN
DAHA MİLLİ BİR ANLAYIŞ HAKİM”
Öğretmen, müderris, çiftçi ve üretici bir isim olan İsmail Şükrü Çelikalay’ın vatan mücadelesi başladığında Kuvvay-ı Miliye ruhunu ortaya koyan bir yiğit olduğunu belirten MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak ise, “1950’li yıllarda Hac’dan dönerken Hakk’ın rahmetine kavuşmuş bu büyüğümüz bir arkadaşım yeni tanıdığından bahsetti. O sırada arkadan bir büyüğümüz de biz yıllardır tanıyoruz dedi. 18-20 sene öncesine baktığımızda bugün daha milli düşünebildiğimizi görüyoruz. İşte Barış Pınarı harekatı ile orduda, devlette, millette milli bir anlayış oluştuğunu bir kez daha görebiliyoruz. Yarınlara bırakabileceğimiz en önemli değer budur bence.” dedi.
“HOCA ŞÜKRÜ MİLLİ MÜCADELE’NİN HER ALANINDA YER ALDI”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş merhum İsmail Şükrü Çelikalay’ın doğumundan TBMM kuruluşuna kadar uzanan hayatıyla ilgili bilgiler ve belgeler aktardı. Gönüllü olarak başladığı müderrislik görevini daha sonra maaşlı olarak sürdüren Çelikalay’ın 1915’de profesörlüğe kadar yükseldiğini, 1918 yılında Afyonkarahisar müstakil bir vilayet olunca İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne eş göreve atandığını aktaran Prof. Dr. Altıntaş, “Merhum İsmail Şükrü Hoca 2. Abdülhamit baskısından etkilenmiş ve meşrutiyet yanlısı görüşlere sahip birisi. Bu konuda yayın faaliyetlerinde bulunuyor. Mondros mütarekesi imzalanınca Anadolu genelindeki Müdafai Hukuk hareketleriyle birlikte Afyonkarahisar’daki bu faaliyetlere katılıyor. İsmail Şükrü Çelikalay Müdafai Hukuk Cemiyetleri ile başlayıp, Reddi İlhak ve Kuvvayı Milliye süreçlerinde Afyon’da önemli görevler almıştır. Tüm bu faaliyetler Anadolu genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da Kolordular ve diğer birlikler vasıtasıyla organize edilirken İsmail Şükrü Çelikalay’da Afyonkarahisar’da Kolordu Komutanı Ömer Lütfi Argeşo ile direk irtibat halindedir. Ömer Lütfi Argeşo, Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi, İzmir Müftüsü Hoca Ragıp, Isparta Müftüsü Demiralay ile senkronize hareket etmişlerdir. Bu özellikleri önemlidir. Çünkü işgal kadar iş isyanlarda o dönemde etkili olmuştur. İsyanların çoğu din öne çıkarılarak yapılmıştır. Çelikalay ve diğer hocaların en önemli hizmeti Dürrizade fetvasına karşı yayınladıkları fetva ile olmuştur. Kurtuluş Savaşı aynı zamanda fetvalar savaşıdır.” dedi. Anadolu’nun hemen her vilayetinde bir milli alay varken o dönemde Afyon’da 2 milli alay bulunduğunu, bunlardan birinin Çelikalay, diğerinin de Bayatlı Yarbay Arif Bey Komutasındaki Karakeçili alayı olduğunu hatırlatan Altıntaş, “İsmail Şükrü Çelikalay öncülüğündeki gönüllü birliği olan Çelikalay vasıtasıyla Yunan birliklerinin ilerleyişi 9 ay kadar durdurulmuş, Kuvvayı Milleyi’nin düzenli orduya geçişine büyük fırsat tanınmıştır.” dedi.
“İSMAİL ŞÜKRÜ ÇELİKALAY ÇOK İYİ YETİŞMİŞ BİR KAHRAMANDIR”
Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Çelik ise İsmail Şükrü Çelikalay’ın TBMM’deki faaliyetleri hakkında bilgiler aktardı. Çelikalay’ın bir dava vekilinin yani dönemin hakiminin oğlu, ziraatçi, fıkıh eğitimi çok iyi olan, gramer bilimci ve ressam bir kişilik olarak çok iyi eğitim aldığına dikkat çeken Çelik, “Şükrü Hoca doğru bildiği ve inandığı her şeyi Meclis kürsüsünden çekinmeden söylemiştir. Afyon mebusu Mehmet Şükrü Bey’in verdiği kanun teklifleri yine Afyon mebusu olan Hoca Şükrü gibi bir hatip tarafından desteklenince kolayca kabul edilmiştir. Saltanatın kaldırılması sonrası Hilafetin kaldırılması noktasında itirazları olmuş, bununla ilgili bir risale yayınlamıştır. Bu nedenle de 2. Meclis’te kendisine yer verilmemiştir. Tarihi olayları dönemi içinde değerlendirmek gerekir. Hoca Şükrü bu işi çok iyi bilen birisi. Hilafetin kaldırılması ile İslam aleminin başsız kaldığını, bu kararın çok yönlü olduğunu açıkca söylemiştir” dedi. İsmail Şükrü Çelikalay’ın hatıratlarına yazdığına kesin olarak inandığını ancak bulamadıklarını belirten Prof. Dr. Çelik, “Bence bir hatıratı var ama bulanamıyor. Belediye yetkililerinin bu ismi yaşatacağına inanıyorum.” diye konuştu.
“DEDEM HİLAFETİN KALDIRILMASINI İÇİNE SİNDİREMEMİŞTİ”
Merhum İsmail Şükrü Çelikalay’ın aile fertleri adına bir konuşma yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav ise bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkürlerini bildirdi.
Merhum İsmail Şükrü Çelikalay’ın, kendisinin anneannesinin babası olduğun belirten Prof. Dr. Oktav, “Merhum dedemizin 2 bin kitaplık kütüphanesini ailemiz bizden önce bağışlamışlar. Bize kalan kitaplarını ise ben İslam Konferansı Örgütü’ne bağlı İRSICA’ya bağışladım. Çoğu Mısır’dan gelmiş el yazmalarından oluşan emanetleri şimdi emin ellerde. Dedemin hayatını inceledikçe gördüm ki din eğitim hayatımızda çok önemli ve Osman Eğitim sistemine hayran kalmamak mümkün değil” dedi.
Dedesi İsmail Şükrü Çelikalay’ın 1. Meclis’te Mehmet Akif Ersoy ile birlikte içerisinde yer aldığı 2’inci gurubun Hilatefen kaldırılmasına karşı çıktığını, bu nedenle Atatürk ile önemli fikir ayrılıkları yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Oktav, “1920’deki Meclisimiz kadar dünyada değerli bir başka meclis yok. Hem savaşmışlar, hem de her türlü ideolojiden gelerek Meclis’te faaliyet göstermişler. İşgal altında iken açık kalabilen ve içerisinde Halk Fırkası, Yeşil Ordu, Hilafet yanlıları gibi grupları bulunduran bir Meclis. Dedem hilafetin kaldırılmasını içine sindirememiş. Ben de Uluslar arası ilişkiler alanında Ortadoğu çalışan birisiyim ve dedemle aynı görüşteyim. Belki de 3-5 yıl önce bunları konuşamazdık ama hilafetin kaldırılması büyük bir boşluk doğurmuştur” dedi.
Prof. Dr. Oktav İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile AKÜ arasında işbirliği yapılarak bu tür toplantıların sürdürülebileceğine dikkat çekti.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Afyonkarahisar ve İlçeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Ali Özerkan, dernek faaliyetlerine katkı sunanlara isim isim teşekkür etti. >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi