Çekirge ve Ağaç Dalı Yiyorlar! Kıtlık Öyle Bir Vurdu ki!
Afrika'nın keder dolu ülkesi Sudan'ın batısında halk kıtlık ile boğuşuyor.
Afrika kıtasının doğusunda yer alan Sudan, bölgenin en fakir ülkelerinden biri. Sıklıkla iç savaşlara ve kaosa sahne olan ülkede halk ve özellikle çocuklar acıyı en derinden hisseden kesim. Zira Afrika’da iç savaşlar, karmaşa ve şiddetin olduğu toplumların her zaman en mağdur kesimlerini halkın tabanı ile çocuklar oluşturuyor. Sudan’da devam eden çatışmalar sonucu özellikle ülkenin batısında trajedi bambaşka bir noktaya ulaştı. Halkın çekirge ve ağaç dalı yediği kaydedildi. Hatta bölgeden gelen haberler artık çekirge ve ağaç dallarının bile tükendiğine işaret ediyor. Acınası bir durumda olan ve açlıktan ölme tehdidi altında bulunan bölge halkı uluslararası çevrelerden yardım bekliyor.
Sudan’ın batısında yer alan Darfur bölgesinde konumlanan Sığınmacı ve Mülteci Kampı sorumlusu Yakup Muhammed Abdullah Fevri, uluslararası yardımların geciktiğini, kadınların tecavüze uğrama korkusuyla kampların dışına çıkmadığını ve çocuklarının açlıktan ölme tehlikesi altında olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Darfur’daki mülteci kamplarında yaşayan çocukların açlığını giderecek ağaç yaprakları ve çekirge bile kalmadı.”
Bölgede çocukların meşe yaprakları ve çekirgeden yapılan çorba ile beslendiğini belirten yetkili, artık bunların hiçbirinin kalmadığını sözlerine ekledi.
Sorumlusu Birleşmiş Milletler mi?
Sığınmacı ve Mülteci Kampı sorumlusu Fevri, kısa adı UNAMID olan Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Ortak Barış Gücünün bölgeden çekildiğine işaret ederek bunun büyük bir hata olduğunu, cinayet ve tecavüzlerin kol gezdiğini kaydetti. İnsanların adeta kamp alanlarına sıkışıp kaldığını ve bu nedenle açlık tehdidinin hiç olmadığı kadar arttığını söyledi.
İnsanlar açlıktan ölmeye başladı
Fevri, bölge halkının artık açlıkla baş edemediğini ve ölümlerin başladığını bildirerek şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler de artık Darfur’da yok. UNAMID güçlerinin de Darfur’dan çıkmasına karşı çıktık. Ancak kimse bizi dinlemedi ne dünya devletleri ne uluslararası kuruluşlar ne de insan hakları kuruluşları.”
Bölgedeki yetkililer uluslararası toplumun bölge halkını kendilerini öldüren güçlerle baş başa bıraktığını savunuyor. Bu noktada Fevri, “Dünya bizi, bizi öldürenlerle baş başa bıraktı ve kimse de yanımızda olmadı.” Diyor ve pes etmediklerini ve dünyaya yardım çağrılarını sürdürmekten vaz geçmeyeceklerini ifade ediyor.
18 milyon Sudanlı akut gıda güvensizliği yaşıyor
Dünya Gıda Programı’nın 5 Şubat’taki son raporuna göre, yaklaşık 18 milyon Sudanlı akut gıda güvensizliği yaşıyor ve bunların 5 milyonu açlığın eşiğinde. Sudan’da 20 yılı aşkın süredir kaos devam ediyor. Bölgede en çok mağdur olan kesimler ise tahmin edileceği gibi kadınlar ve çocuklar. Bölgeye yardım çağrıları artarken tepkisiz kalınması halinde trajedinin boyutlarının daha da artmasının sürpriz olmayacağının altı çiziliyor.