• Haberler
  • Gündem
  • Caz Festivali’nin açılışını Bakan Yardımcısı Yavuz yapacak

Caz Festivali’nin açılışını Bakan Yardımcısı Yavuz yapacak

Pandemi nedeniyle ilk kez online olarak gerçekleştirilecek Anadolu’nun en uzun soluklu müzik festivali Afyonkarahisar Caz Festivali, yirminci yılında da hız kesmiyor   Festivalin açılış konuşmasını online olarak Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz yapacak. Genel Sanat Yönetmenliği'ni Hüseyin Başkadem'in üstlendiği Afyonkarahisar Caz Festivali, 20. yılında yurt içi ve dünyadan önemli caz sanatçılarını ağırlamaya [&hellip]

Pandemi nedeniyle ilk kez online olarak gerçekleştirilecek Anadolu’nun en uzun soluklu müzik festivali Afyonkarahisar Caz Festivali, yirminci yılında da hız kesmiyor

Festivalin açılış konuşmasını online olarak Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz yapacak. Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Caz Festivali, 20. yılında yurt içi ve dünyadan önemli caz sanatçılarını ağırlamaya hazırlanıyor. Pandemi nedeniyle online ortamdan yayınlanacak olan konserler, 28-30 Kasım tarihleri arasında Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin web sitesi ve sosyal medya linklerinden izlenebilecek. Aynı şekilde Festivalin önceden kayda alınmış okul söyleşileri bölümü de aynı adreslerden online olarak yayınlanacak.
AÇILIŞ ÖMÜR GÖKSEL
KONSERİYLE YAPILACAK
Festivalin açılış konserini Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası yapacak. Açılış gecesinin solisti ise Türk popunun kadife sesli romantik prens lakaplı altın sesi Ömür Göksel olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ile Afyonkarahisar Belediyesi’nin katkılarıyla ve NG Afyon Otel’in desteğiyle bu yıl online ortamda gerçekleşecek festival, yerli müzisyenlerin festivale özel konserlerinin yanı sıra festivale daha önce katılmış yabancı müzisyenlerin önceki yıllara ait konserlerinden bölümler de içerecek. 28-30 Kasım tarihleri arasında ilk kez online gerçekleştirilecek festivalin bu yılki konserlerine festival linklerinden yıl boyu ulaşılabilecek.
ONLİNE KONSERLER
DOLU DOLU GEÇECEK
Festival 20. yılında Türk cazının ağır toplarının yanısıra yepyeni oluşumlarla genç müzisyenler ve Afyonkarahisar’ın müzikal arkadaşı Prag şehrinden caz ustaları izleyenlere unutulmaz bir caz deneyimi sunacak. Festivalde yer alacak konserler; Türk cazının özgün seslerinden Eylem Çalı’nın kendi adını taşıyan grubu Eylem Çalı Band, trompette Türkiye’nin en önde gelen isimlerinden Şenova Ülker’in önderliğindeki Şenova Ülker Quartet, çok yönlü müzik adamı, besteci ve icracı Aşkın Arsunan ve grubu, genç cazın Türkiye’deki yeni soluğu YoJazz Quartet olarak sıralanıyor. Festivalin Avrupa ayağında ise bu yıl Çek cazının önceki yıllardaki iz bırakmış konserlerinden bazıları bir kez daha dostluk adına yer bulacak. Festivalin kapanış konserinde ise yine caz sahnelerinin Türkiye’deki en parlak vokallerinden birinin adını taşıyan Melis Sökmen Quartet yer alacak.
KARMA SERGİ
SANATSEVERLERLE BULUŞACAK
Türk karikatürünün keskin zeka, mizah ve yetenekleriyle öne çıkan farklı kuşaklardan dört karikatüristi Afyonkarahisar Caz Festivali’nin 20. yılı için özel olarak çizimler yaptılar. Tan Oral, Ercan Akyol, Mustafa Bilgin ve Ahmet Yılmaz’dan benzersiz karikatürler NG Otel’deki karma sergiyle sanatseverlerle buluşacak. Öte yandan Afyonkarahisar doğumlu ünlü ressam Tusuf Taktak’ta festival için özel olarak resim yaptı.
FESTİVAL UNESCO’NUN LOGOSUNU KULLANMA HAKKI ALDI
Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, “Afyonkarahisar Caz Festivali’nin 20. yılındaki en heyecan verici gelişmelerden biri, dünyada caz müziğinin önemini vurgulayan tepe kültür kuruluşu UNESCO’nun Türkiye Milli Kurumu tarafından verilen logo kullanım hakkını alması oldu. Dünyada barış ve kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesinde caz müziğin etkisine vurgu yapan UNESCO’nun logo kullanım hakkı festivalin dünyaya sunulmasında önemli ve itibar kazandırıcı bir adım UNESCO’nun temsil ettiği dünya kültür değerleriyle caz üzerinden kurulan bu önemli bağ, aynı zamanda Afyon’un bir kültür sanat şehri olarak dünyaya açılarak prestij kazanması açısından da, Festival’in Prag şehriyle yıllardır sürdürdüğü kültürel işbirliğini izleyen ikinci büyük adımı oldu.
Afyonkarahisar Caz ve Klasik Müzik Festivalleri, yirminci yılında kurumsallaşma adına da önemli bir adım attı ve dernekleşti. Bunu yaparken en büyük gurur kaynağı ise, yirmi yıldır şehrin okul çağındaki binlerce çocuğuna sanat ve müzikle ulaşarak yaptığı yatırımın meyvelerini toplayarak bu kurumsallaşmayı gerçekleştirmesi oldu.” dedi.
RATEM’DEN DE
DESTEK GELDİ
Festivale RATEM’den de destek geldiğini dile getiren Başkadem, “UNESCO benzeri bir destek daha bu kez yerel bazda çok önemli bir kurumdan geldi. Medya alanındaki bu destek bu yıl RATEM’den, yani Türkiye Radyo ve Televizyoncular Birliği’nden sağlandı.RATEM 900 radyo ve 495 televizyon ile reklam, haber ve görüntülerini yayınlayarak Festivale sponsor oldu ve yapılan işin sürdürülebilmesive daha da geliştirilebilmesi adına çaba sarf eden Festival destekçilerinden bir haline geldi.” ifadelerini kullandı.
OKUL SÖYLEŞİLERİ DE
ONLİNE YAPILACAK
Başkadem açıklamasının devamında şu bilgileri verdi:
“Festivalin en fazla sevilen olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Bu yıla özel durum nedeniyle bir farkla: Bu yıl söyleşi bölümüne katılacak değerli sanat ve kültür insanlarının ilk kez Afyonlu öğrenciler için yaptıkları kayıtlara herkes online ulaşabilecek. Bu yılki özel söyleşi konukları şöyle sıralanıyor; Ahmet Örs Gazeteci, Yemek Yazarı Yalvaç Ural, Yazar Şair Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Ressam, Akademisyen, Müze Kurucusu Nadir Ede, Fotoğraf Sanatçısı, Hasan Bülent Kahraman, Yazar Sanat Eleştirmeni, Akademisyen Yusuf Taktak, Ressam Yavuz Aydar, Radyocu Yapımcı Erhan Konuk, Yapımcı Radyo ve TV Sunucusu; Ahmet Ümit, Sunucu Seslendirme Sanatçısı Yekta Kopan.”
Prag-Afyon müzik dostluğunda 15. Yılın kutlandığını belirten Başkadem, “Festival 20. yılına gelirken, Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik dostluğunun da 15. yılı kutlanıyor. Festival, bu yıl da Çek sanatçıların geçtiğimiz yıllardaki muhteşem performanslarından online olarak yaınlanacak bölümlerle bu dostluğu yaşatmanın bir yolunu yine buldu.” şeklinde konuştu.
Festivalin düzenlenmesine katkı sağlayan kurumlara teşekkür eden Başkadem, “Bu yıl da festivalin zorlanarak da olsa gerçekleşmesini sağlayan kurumlar, başta Turizm ve Kültür Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ve Belediyesi her zaman olduğu gibi Festivalin en önemli hamileri olarak ayakta kalmasına büyük katkı sağladılar. Afyon’un ve bulunduğu bölgenin değerlerine sahip çıkarak, gelişimine katkı sağlayan NG Afyon Hotel, Afyonkarahisar Caz Festivali’nin son altı yılındaki en büyük destekçisi. NG Hotel, Festivale konaklama sponsoru olup kucak açarak şehrin kültür-sanat yaşamında da uluslararası bir festivale ev sahipliği yaparak öncülük ediyor.Festival, Oruçoğlu, Korel ve Anemon Otelleri’nin geçmiş dönemlerdeki destekleri de gözönüne alındığında, konaklama ve mekan desteği bakımından her zaman şanslıydı.Festivalin yerel sponsorları da artık klasikleşmiş isimler olan Afyon’un markaları: PARKHAYAT Sağlık Grubu, Nur Lokantası, Genhan, Özer Band, Öztürk Şekerleme, AFSAYAD ve TED Afyon Koleji. Kültür sponsorları ise, Cumhuriyet Sucukları, Aydın Boru Endüstrisi, MAS, A4 Ofset. Basın desteğinde ise ulusal ve yerel medya kuruluşları Cumhuriyet, Hürriyet, NTV, Dünya, Fotoğraf Dergisi, Pozitif Live, Odak, Kocatepe, Afyon Haber, Haber 272, Kanal Afyon, Afyon Gün FM ve Cafe Life yer alıyor.” dedi.
20 YILDA BİRLERCE GENÇ,
ÇOCUK VE HER YAŞTAN SANATSEVERE ULAŞILDI
Festivalin bugünlere gelmesinin çok da kolay olmadığını kaydeden Başkadem,
“Zaman zaman kritik sponsor destekleri ve özellikle Kültür Bakanlığı’nın kesintisiz desteği ile ayakta kalmayı başaran festivalin ilk gününden itibaren ulusal ve yerel medyamızın yoğun ilgi ve desteğiyle güç bulduğu da yadsınamaz. Anadolu’nun bu ilk caz festivali sanat vizyonuyla neler yapılabileceği konusunda önemli bir örnek oldu: Yüzlerce ücretsiz konser, okul söyleşileri, sergiler ve çeşitli kültürel etkinliklerle, Klasik Müzik Festivali ile birlikte 20 yıl boyunca binlerce genç, çocuk ve her yaştan sanatsevere ulaşıldı. Festivalin uluslararası boyutu, 15 yıldır devam eden Prag -Afyon dostluğu, köy okullarındaki konser ve atölye çalışmaları hepsi ayrı ayrı kendi hikayesini oluşturdu, hepsi sözkonusu vizyona ayrı bir koldan hizmet etti. Okul konserleri ve halka açık akşam konserleri, 20 yılda yaklaşık 800 konserin ücretsiz yapılmasıerişilen başlıca amaçtı. Bunu yanı sıra gerçekleştirilen okullardaki etkinliklerde ise, 20 kişilik sınıflarda toplamda 1.000.000 kişiye ulaşmak apayrı bir çabaydı. Hepsi başarıldı, meyveleri toplanmaya başlandı.”
>> Kocatepe Haber Merkezi

Bakmadan Geçme