'Çay su yönetim modeli örnek oldu'

Çay İlçesi'nde içme suyu yönetim modelinin örnek olduğunu belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, Çay İlçesi'ndeki su yönetim modelinin önemli bir örnek olduğunu, bu modelin tüm kaymakamlar ve muhtarlar tarafından örnek alınmasını istedi İl Genel Meclisi (İGM) Çay MHP Üyesi Faruk Kökcür, Çay İlçesi'nde içme suyu kaynağının tek elden yönetimi konusunda kurulan birlik [&hellip]

Çay İlçesi’nde içme suyu yönetim modelinin örnek olduğunu belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri
Murat Toy, Çay İlçesi’ndeki su yönetim modelinin önemli bir örnek olduğunu, bu modelin tüm kaymakamlar ve muhtarlar tarafından örnek alınmasını istedi

Haber

İl Genel Meclisi (İGM) Çay MHP Üyesi Faruk Kökcür, Çay İlçesi’nde içme suyu kaynağının tek elden yönetimi konusunda kurulan birlik çalışmalarını meclis üyelerine anlattı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, Çay İlçesi’ndeki modelin örnek olduğunun altını çizdi.
“BİZDEN ÖNCE SU SORUNU ÇOK FAZLAYMIŞ”
İl Genel Meclisi üyelerinin uygulamanın yanında olduklarını dile getiren Faruk Kökcür, “Meclis üyeleri olarak bizler uygulamanın yanındayız. Bizler sadece karar alıyoruz. Birincisi budur. Yani bu bizim elimizle bizim çaba göstermemizle olacak bir şey değildir. Benim görüşüm Sayın Valimizin Kaymakamlara söylemesiyle Kaymakamların çalışmalarıyla, uygulamalarıyla olacak birşeydir. Köylerde biz göreve seçilmeden önce su sorunları çok fazlaymış. Bu sorunlar; Su kesintileri, suyun yetmemesi, su bedeli için para toplanılamamasıdır. Elektrik parasının çok gelmesi gerekçesiyle ödeme yapılamaması v.b sorunlardır. Bu sorunlar sıkça Sayın Milletvekillerimize dile getirilmiş.” dedi.
“İGM ÜYELERİ KAYMAKAM GİBİ KARAR YETKİSİNE
SAHİP DEĞİL”
Faruk Kökcür, konu ile ilgili olarak Afyonkarahisar Milletvekillerinin Vali Gökmen Çiçek’e ellerinden geleni yapmalarına rağmen su meselesini çözemediklerini söylemesi üzerine Vali Çiçek’in kaymakamları topladığını dile getirdi. Kökcür, “Sayın Valimiz, kaymakamlarla su konusunda yaptığı toplantıda ‘Kardeşim her türlü para veriliyor. Sayın vekillerimiz ne zaman köylere gitseler sudan bahsediliyor. Bu konuyu çözün.’ diyor. Bunlar kaymakam beyin söyledikleridir. Çay ve Dinar ilçeleri pilot ilçe olarak seçiliyor. Çay ilçesinin avantajı vardır. Bizde 20 köy var. Dinar ilçesinin 60’ın üzerinde köy vardır. Oradaki zorluğu gayet iyi anlayabiliyorum. Biz 3 İl Genel Meclisi Üyesi olarak bir kaymakam gibi karar verebilecek yetkide değiliz. Bize düşen konu Encümene geldiğinde Çay ilçemizin menfaatlerini düşünerek onaylamaktır.” diye konuştu.
“RAHATSIZ OLAN
ÜÇ UNSUR BELLİ”
Sorunun çözümüne yönelik yapılan çalışmayı anlatan Kökcür, “Kaymakam bey ‘Biz Çay ilçesinde su sorununu ortadan kaldıracağız.’ dedi. İkincisi de vatandaşı tasarrufa yönelteceğiz. Birincisi su sorunu ortadan kalkacak, oraya buraya söylenmeyecek, ikincisi de vatandaşın tasarruflu olmasını sağlayacağız. Bilindiği üzere sularımız azalmıştır. Bu nedenle hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Kaymakam bey bu hususta bizlerle görüştü. Daha sonra hep beraber mücadeleye giriştik. O dönem bir şirket vardı para topluyorlardı ve yaklaşık sanırım köylerden biner TL para alıyorlardı. Bizde 20 köy var toplam 20 bin TL para ediyor. Oysa biz aldığımız iki elemanı asgari ücretle karlı bir durum ortaya koyduk. Özel İdareler de su, kanalizasyon, yol önceliğinde öncelik suya verilir. Su zaten bir yatırımdır ve bizim işimiz sudur. Biz cazibeli suyun bir tonunu 50 kuruş yaptık. Cazibeli olmayan elektriğin çok gittiği yerlerde de bir ton su bedelini 1,5 TL olarak belirledik. Tarife genel kurul toplantımızda geçti. Bundan birinci olarak o şirketin sahibi rahatsız oldu. İkinci rahatsız olanlar kaçak su kullananlardı. Üç dekar alanı hoyratça geceleyin açıp suluyor ve hiç para vermiyor. Üçüncüsü kim şikâyetçi olabilir? Memurlar. Anlayış ‘İş çıkarttı.’ şeklinde konuştu.
“60 KAÇAK KULLANIMA BİN LİRA CEZA GÖNDERİLDİ”
Kökcür sözlerini şöyle tamamladı: “Çay ilçesinde biz su yönetiminde birliğe geçtikten sonraki bilanço topladığımız tahsilât rakamı 900 bin TL’dir. İki işçinin maaşı da bu rakamın içerisindedir. Muhtar şimdi göbek atıyor o kadar memnun. Gerçekten bu çalışma iyi gidiyor. Kaymakamımızın dediği yüzde 85 olan su kaçağının şu anda yüzde 50 civarına düştüğünü belirtti. Bu bizim için büyük bir başarıdır. Kaçak su kullananlara bin TL ceza uyguladık. Yakaladığımız 60 kaçak kullanıma biner TL ceza kesilerek gönderildi. Ödeme yapmayanlar kullanıma zamlı olarak devam ediyorlar.”
“ŞU ANDA ÇAY İLÇEMİZDE
SU SORUNU YOK”
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy konu hakkında şunları söyledi: “Bu bir başlangıçtır. Şu anda Çay ilçesinde bizim su sorunumuz yoktur. Herşey tıkır tıkır ilerliyor. Su parası toplama işini bazı köyler aracılara ihale etmiş. Böyle bir uygulama yoktur hukuken mümkün değildir. Bu durum muhtarlar açısından kamu zararı oluşturur ve soruşturma konusu olur. Tüm kaymakamlarımızdan ve muhtarlarımızdan istirhamımız su yönetiminde Çay ilçe modelimizi örnek alarak su yönetimini kontrol altına almalarıdır.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme