Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÇAY-SİMİT HESABI

Geçtiğimiz günlerde içinde, işçi ve işveren taraflarının anlaşması (!) ile ama aslında hükümetin direktifleriyle asgari ücret rakamı açıklandı. Bir yıl süreyle devam edecek olan, çalışana ödenecek en düşük ücret yani asgari ücret net 2324,7 TL. olarak belirlendi. Bu ücretin insanca yaşam şartlarına yetmediği, çalışanlar için adeta sefalet ücreti olduğu tartışılıyor. Türk-İş ‘in her ay yaptırdığı çalışmada 2019 yılı Aralık ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.163 TL, Yoksulluk sınırı 7.045 TL ve bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarı 2.650 TL olarak açıklandı. Bu rakamlar üzerinden bakarsanız asgari ücret açlık sınırının biraz üzerinde yoksulluk sınırında çok altında bir rakama denk geliyor. Sefalet ücreti tanımlamaları çok da yersiz değil. Yani insanlara ölmeyecekleri kadar bir ücret vaad ediliyor.
***
1993 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın Refah Partisi İstanbul İl Başkanıyken dönemin iktidarını eleştirmek amacıyla yaptığı Çay-Simit hesabı vardı. Bir çoğunuz hatırlarsınız. Bu konuşmayı kısaca hatırlatayım .
“Şu anda asgari ücret kaç para? 910 bin lira net.
Bu kardeşinizin her zaman bir hesabı var. Bütün beyler, bütün bayanlar bu hesabı yapsın. Bu hesabı bilhassa hanımları yapsın. Niye? Çünkü mutfakta sıkıntıya düşen sizsiniz. Şu anda bir bardak Çay kaç para 1000 lira. Simit kaç para 1500. Ne yaptı? 2500 lira. 3 tane çocuğunuz, hatun dört, siz beş. Bakın simitin dışında bir şey yemeyeceksiniz. Sadece çay ve simit. Bir hesap yapıyorum sizlere 5 kere 2500 ne yapar? 12500 lira, bir öğünde. Günde 3 öğün var. Ne yapar 37500 lira. 40000 lira deyin. Ay 30 gün. Ne yapar? 1.200.000 TL. Asgari ücret 910.000 lira net. Değerli kardeşlerim bu zalim yönetim bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor. Bunların peşinden nasıl gideceksiniz? Evin kirasını kim ödecek? Elektrik parasını kim ödeyecek? Su parasını kim ödeceyecek? Çoluk çocuğun okul mastafını kim karşılayacak? Soruyorum sizlere”
***
Tayyip Erdoğan’ın o gün yaptığı hesabı gelin yine O’nun ağzından bugünün rakamlarıyla yeniden yapalım.
Şu anda bir bardak çay kaç para 2 lira. Simit kaç para 2. Ne yaptı? 4 lira. 3 tane çocuğunuz, hatun dört, siz beş. Bakın simitin dışında bir şey yemeyeceksiniz. Sadece çay ve simit. 5 kere 4, ne yapar? 20 lira bir öğünde. Günde 3 öğün var. Ne yapar 60 lira. Ay 30 gün. Ne yapar? 1800 TL. Asgari ücret 2327 lira net. Sadece simit ve çay ile beslenen bir ailenin 527 lira parası artıyor. O da günde 1,5 simit parası ediyor.
Evin kirasını kim ödecek?
Elektrik parasını kim ödeyecek?
Su parasını kim ödeceyecek?
Çoluk çocuğun okul mastafını kim karşılayacak? Soruyorum sizlere.
25 yılın sonunda geldiğimiz nokta bu. 18 yıllık AKP iktidarında asgari ücretle çalışan emekçimiz günlük 1,5 simit parası kadar zenginleşmişiz.
İlk kez Tayyip Erdoğan’a katılıyorum. Tayyip Bey doğru söylemiş. “Değerli kardeşlerim bu zalim yönetim bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor.”
Son Söz; “İnsanlar, söylemedikleri sözlerin efendisi, söyledikleri sözlerin kölesidir.” Fransız Atasözü

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER