Çay Barajı'nın gövde dolgusu tamamlandı

DSİ'nin Afyonkarahisar'a yaptığı yatırımlarla kentin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini kaydeden Genel Müdür Mevlüt Aydın, 'Afyonkarahisar ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede [&hellip]

DSİ’nin Afyonkarahisar’a yaptığı yatırımlarla kentin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini kaydeden Genel Müdür Mevlüt Aydın, “Afyonkarahisar ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen ‘GÖLSU’ projesi kapsamında Afyonkarahisar ilimizde nasibini aldı.” dedi.
“HİZMETLER BÜTÜN
 HIZIYLA DEVAM EDECEK”
DSİ’nin son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyduğunu belirten Aydın, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü insanların en hayati ihtiyacı olan içme suyu temini hizmeti ve yine insanların can ve mal emniyetini sağlayan suyun zararlarından koruma görevi, temiz enerjinin kaynağı olan HES yatırımları, gıda güvenliğinin teminatı olan sulu tarıma yapılan yatırımları ile doğrudan insanımıza hizmet etme gibi bir misyonu bulunmaktadır. Su ve toprak kaynaklarımızdan yararlanıp zararlarından korunmak maksadıyla özveri ile çalışan DSİ ailesi ülkemiz ekonomisi ve sosyal hayatına büyük hizmetler sunmuş olup, önümüzdeki süreçte de bu hizmetler bütün hızıyla devam edecektir. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.” şeklinde konuştu.
“BÖLGENİN EN YÜKSEK BARAJI”
Çalışmaları hızla devam eden Afyonkarahisar Çay Barajı’nın gövde dolgusunun tamamlandığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Bölgenin en yüksek barajı olan Afyonkarahisar Çay Barajı’nda 2.850.000 m³ gövde dolgusu 8 Eylül 2018 tarihi itibari ile tamamlanmış olup bir sonraki aşama olan gövde ön yüzeyinin betonla kaplanması ve diğer ünitelerin tamamlanarak 2019 yılı içerisinde barajın hizmete alınması hedeflenmektedir.” diye konuştu.
Temelden yüksekliği 105,5 metre ve 15,98 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip barajın, 18 bin 550 dekar zirai arazinin sulanmasına ve Çay, Bolvadin ilçeleri ile Bolvadin’e bağlı Dişli ve Özburun beldelerinin içme suyu ihtiyaçlarını sağlayacağının altını çizen Genel Müdür Aydın, “Diğer taraftan Çay Barajı’nın tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte bölge insanının ekonomik olarak rahatlamasına ve 2018 birim fiyatları ile milli ekonomiye 20 milyon lira katkı sağlanacak. Bu projenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme