'Çarşımızı yıkmayın'
İkinci Belediye Şehir Çarşısı esnafı, Çarşı'nın yıkılması kararı üzerine Afyonkarahisar Belediyesi'ne başvurdu. Kasaplar Odası, Elektrikçiler Odası ve Kahveciler Odası'nın da imzasının bulunduğu başvuru dilekçesinde 'Çarşımızın yıkılmak istenmesine rıza göstermiyoruz' denildi Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Erdal Akar döneminde yaptırılan İkinci Belediye Şehir Çarşısı'nda bugünlerde endişe hâkim. Çarşı'nın yıkılması için gerekli işlemler başlatıldı. 'Riskli yapı' olarak değerlendirilen İkinci [&hellip]
İkinci Belediye Şehir Çarşısı esnafı, Çarşı’nın yıkılması kararı üzerine Afyonkarahisar Belediyesi’ne başvurdu. Kasaplar Odası, Elektrikçiler
Odası ve Kahveciler Odası’nın da imzasının bulunduğu başvuru dilekçesinde “Çarşımızın yıkılmak istenmesine rıza göstermiyoruz” denildi
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Erdal Akar döneminde yaptırılan İkinci Belediye Şehir Çarşısı’nda bugünlerde endişe hâkim. Çarşı’nın yıkılması için gerekli işlemler başlatıldı. “Riskli yapı” olarak değerlendirilen İkinci Belediye Şehir Çarşısı’nın 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun çerçevesinde yıkılması planlanıyor.
ODALAR’IN DA İMZASI VAR
Çarşı esnafı, Afyonkarahisar Belediyesi’nin bu kararının tekrar gözden geçirilmesini istiyor. Belediye’nin işlettiği kapalı otoparkın da bulunduğu İkinci Belediye Şehir Çarşısı’ndaki esnaf, “Çarşımızı yıkmayın” diyerek Belediye’ye başvurdu. Başvuru dilekçesinde İkinci Belediye Şehir Çarşısı’ndaki Kasaplar ve Sucukçular Odası, Kahveciler ve Çay Ocakları Odası, Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası’nın yetkililerinin de imzası yer alıyor.
MAĞDURUZ,
PSİKOLOJİMİZ BOZUK
Esnafın başvuru dilekçesinde “Belediyemizin teklifi sonucu Bakanlar Kurulu’nun 17 Mayıs 2013tarih 28650 sayılı kararı ile mahallemizin 6306 sayılı yasaya göre riskli alan olarak kararlaştırıldığını, bu karar doğrultusunda da çarşımızın yıkılmak istendiğini öğrendik. Çarşımız Belediyeniz tarafından inşa ettirilmiş ve kat irtifaklı olarak çeşitli tarihlerde ihale ile biz maliklere satış yapılmıştı. Makamlarınızın da malumları olduğu veçhile mevcut projeye göre çarşımız ile BirinciBelediye Şehir Çarşısı bir köprü ile birbirine bağlı idi. Birinci Çarşıya gelen vatandaşlar köprü sayesinde bizim çarşımızı da ziyaret ediyordu. Köprü mevcut iken tüm işyerleri faal vaziyette idi. Köprünün bizlere hiç sorulmadan yıkılması nedeniyle işlerimiz büyük çapta durdu. Yapı kullanma izin belgelerimizin de verilmemesi nedeniyle mağduriyetlerimiz bir kat daha arttı. Bu mağduriyetlerimiz yetmiyormuş gibi şimdi de çoluk çocuğumuzun nafakasını temin etmeğe çalıştığımız işyerlerimizin yıkılmak istenmesi nedeniyle psikolojilerimiz bozuldu” denildi.
ANKET YAPILMIŞ, BİZE SORULMADI
Başvuru dilekçesinde şu ifadeler kullanıldı:
“Mahallemizin 6306 sayılı yasa kapsamına alınması talep edilmeden önce anketçalışması yapıldığı ve ankete katılan 2300 kişiden yüzde 86’sının kentsel dönüşümden yana olduğunun anlaşıldığı şeklinde basında haberler çıkmıştı. Biz çarşı esnafından hiç kimseye böyle bir anket sorusu yöneltilmiş değildir. Çarşımızın oturduğu alan kayalık bir alandır. Deprem riski yoktur. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı bizler çarşımızın yıkılmak istenmesine rıza göstermiyoruz.Çarşımızın riskli alan kapsamından çıkarılmasıiçin gerekli işlemlerin yapılmasını saygı ile arz ve talep ederiz.”
RİSKLİ ALAN DEĞİL, RİSKLİ BİNA
İkinci Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik, yıkım kararını duyduktan sonra Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a elektronik posta yoluyla başvurduklarını, bu başvurularında Çarşı’nın hangi karara istinaden yıkılacağını sorduğunu belirtti. Şevik, “Bize gelen cevapta İkinci Belediye Şehir Çarşısı’nın riskli alan olarak değil, ‘Riskli Yapı’ olarak değerlendirildiği belirtildi. Cevapta ‘İlgi yönetmeliğin 1’inci ve 7’inci maddesi incelendiğinde, Belediyemizin de hissesinin bulunduğu binanın, riskli alanda kalıp kalmadığına bakılmaksızın riskli yapı değerlendirme talebi malik durumunda olan Belediyemiz tarafından yapılabilmektedir’ denildi” şeklinde konuştu.
YAPI KULLANMA İZNİ ARŞİVDE YOK
Belediye’ye iki kez “Yapı Kullanma İzin Belgesi”nin temini için başvurduğunu kaydeden Mustafa Şevik, “Belediye tarafından yaptırılan İkinci Belediye Şehir Çarşısı’nın Yapı Kullanma İzin Belgesi, Belediye arşivlerinde yokmuş. Bize böyle cevap verildi. Bu durumda Belediye’nin işlettiği otoparkın da ruhsatı bulunmuyor. Bu da yasal değil” dedi.
DÜKKAN OLARAK ALDIK
Belediye’nin İkinci Belediye Şehir Çarşısı’ndaki dükkanlara arsa muamelesi yaparak parsellemek istediğini kaydeden Şevik, “Biz buraları dükkan olarak, ihaleyle satın aldık. Şimdi ‘Orası arsa görünüyor, arsa bedeli üzerinden satın alma işlemi yapılacak’ deniyor. Düğün salonlarına ‘Çarşı yıkılırsa size devlet size kira bedeli verecek’ deniyor. ‘Bir kişinin 6 düğün salonu var, hepsine kira bedeli verilecek mi’ diye sorduğumuzda ‘Sadece birisine yardım yapılır’ deniyor. Burası Mayıs’tan Eylül sonuna kadar düğün yapılan bir yer. Vatandaşımız nereye gitsin” ifadelerini kullandı. >> Murat ARISOY’un haberi