Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÇARE SİZSİNİZ – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 2 Nisan 2010 Cuma 03:00:00
  Afyonkarahisar’ın suyu halledildi. Uzmanların görüşüne göre; Şehrimiz 50 sene su sıkıntısı çekmeyecek. Zaman zaman arıza nedeniyle içilemese de, musluklarımızdan kaliteli su akması büyük nimet. Sebep olanlardan Allah razı olsun.
“Türkiye’nin havası, temiz hava sahası“ sloganı geçerli ama; Kimse, İlçe ve köylerimiz hariç, Afyonkarahisar şehir merkezinin havasının temiz olduğunu söyleyemez. Nedeni: Sanayi, Karayolları, Çimento ve diğer fabrikaların şehrin ortasında olması, çevreyi dumana boğması. Şehir dışından gelen bir kişinin, kentin üstündeki kara bulutları görmesi.. Bunun en büyük delili.Ne kadar el kaldırsak, başarımızla övünsek, birbirimizi tebrik etsek; bu çıbanları yok etmeden, şehrimizin havasını, diğer şehirler gibi “temiz havalı” ilan etmek, yanlış olur. Bu bilip de bilmezlikten gelmektir.
Problemi yakından bilen; Çevre ve Orman Bakanı içimizden bir kişi. Ne kadar ağaç di-kerse diksin şehrin havasını değiştirmek mümkün değil. Sivrisineklerle savaşmak için, onları öldürmek, ilaç kullanmak yetmez. Önce bataklığı kurutmak lazım.
Ramazanda oruç tutmanın bir anlamı var. Açlığı susuzluğu yaşayıp, acın, susuzun, halinden anlamak. İnsanın yaşamasında en önemli işlerinden biri; yiyecek ihtiyacını karşılamak kendisi ve ailesi için, gerekli olan gıdanın kalitelisini, tazesini yakın yerden, en ucuza temin etmektir. Yönetim ve belediyenin görevi, bunlara kolaylık sağlamaktır.
Peygamberimiz bir hadisi şerifinde: “Haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır.” Diyor. Eğer olumsuzluklara, haksızlıklara, göz yumar, duymazlıktan gelirsek, hatalı biz oluruz. Halkın mağduriyetini dile getirmek bizi vebalden kurtarır.
Çantamı aldım, yolum Meşhur Çarşamba Pazarına. Durak bir hayli uzak.Gelen otobüslerden birine bindim. Ama nasıl? Otobüs görülür görülmez, bekleyenlerde bir kaynaşma, insanlar telaşta. Kapılar açılır açılmaz. Hürra millet birbiri üstüne. “Yahu durun”, “yavaş olun, he-pimizi alır.”, “Kapı kırılacak.” Kim dinler. Otobüsteki, tablo çok hazin:O kargaşanın içinde Yaşlı bir zat; bir elinde baston, bir elinde çanta, titreyerek ayakta gidiyor. Yine eli çantalı bir nine, belliki ayakta zor duruyor. Otobüs şehir turuna devam ederken. Şoför fren yapıyor, gaza basıyor, insanı sıkıntıya sokuyor. Viraj dönüşü halsizlikten başı dönmüş olmalı, bir Anayı yere düşerken orta yaşlı bir erkek tuttu. Biri kalktı yerini verdi. “Teyze ne işin var pazarda, kimin kimsen yok mu? Otur şuraya.” Dedi.
Yaşlı Kadın: “Allah razı olsun evladım. Adamım hem yatalak, hem hasta. Oğlum var. O da işe gitti.Ne yapen yavrum. Boğaz durmuyor. İş başa düştü.” Acı ama gerçek.
”Bestekar Saadettin Kaynak, Meşhur şarkıcı; Safiya Ayla’nın hocasıdır. Sanatçı ilk konserine Üstadı davet eder. Programını bitiren Sanatçı, kendini hemen hocasının yanında bulur. “Nasıl buldunuz Hocam?” sorusuna: “ Duymuyorsun, yanmıyorsun.” Cevabını alır. Üstat, bir sonraki konserinde Sanatçının işine kendini verip, içten okumasını beğenir.Bu defa :“Nasıl buldunuz Üstadım?”değerlendirmesine: ”Duyuyorsun, yanıyorsun” der.
Halkın içine girmeyen, böyle pazara gitmeyen, bu manzarayı göremez. Bunu bilemez. Fidan dikiminde Afyon birinci. Bu güzel hizmet. Hıdırlıkta eksik, yerlere, şehir içinde insanların yaşadığı, gezdiği mahallere neden dikilmiyor. Toki ile bir anlaşma mı var? Mesela: Şehrin gözde yerinde Sami Öznur Parkı. Perişan, Havuz var, su verilmiyor. Kuruyan, kesilenler yerine yenisi dikilmiyor. Anne çocuğunu, dede torununu gezdirecek, ne oturacak bank, ne de doğru dürüst oyun aracı. İnsanımız aradığını bulamayınca dışarıya göç ediyor. Yaşanılacak şehirler arasında 64. yüz. Milletvekili sayımız 7’den 6’ya düşüyor. Şehircilikte Çevre iller Afyon’u çoktan geçti. Ancak; Adını değiştirmeye gücümüz yetti. Sesi çıkmayanlar, müzeye yeni yer buldu. Belediye Meclisi kararı müze Tokiye verilecek. Çare Rant kapısı. Çaresiz değilsiniz. ÇARE SİZSİNİZ

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER