Canlı Hayvan Borsası'nda 'teknoloji' konuşacak
Afyonkarahisar'da, 15 Eylül 2012'de temeli atılan, Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak Canlı Hayvan Borsası'nın 2014 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Canlı Hayvan Borsası'nda alışıldık uzun pazarlıklara rastlanmayacak. Büyükbaş hayvan alım ve satımları, alıcı ve satıcıların karşılıklı tribünlerde oturduğu büyük bir salonda gerçekleştirilecek. Alıcı ve satıcılar, Afyonkarahisar Ticaret Borsası'na ait I-Pad cihazlarını kullanarak birbirileriyle iletişim hâlinde olacak. HAYVAN [&hellip]
Afyonkarahisar’da, 15 Eylül 2012’de temeli atılan, Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak Canlı Hayvan Borsası’nın 2014 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Canlı Hayvan Borsası’nda alışıldık uzun pazarlıklara rastlanmayacak. Büyükbaş hayvan alım ve satımları, alıcı ve satıcıların karşılıklı tribünlerde oturduğu büyük bir salonda gerçekleştirilecek. Alıcı ve satıcılar, Afyonkarahisar Ticaret Borsası’na ait I-Pad cihazlarını kullanarak birbirileriyle iletişim hâlinde olacak.
HAYVAN SATIŞINDA YENİLİK
Satılması istenen hayvan, salonun ortasındaki yürüyüş alanından yürüyecek. Bu sırada alıcı, hayvanın ağırlığından, hastalık geçirip geçirmediğine kadar tüm özelliklerini görecek. Alıcı, hayvanı satın almak isterse I-Pad’deki ilgili bölümü tuşlayacak. Salondaki büyük ekranlara yansıtılacak bu işlemden sonra, satıcı için düşünme payı bırakılacak. Satıcı da olumlu karar verirse yine I-Pad’den “Satış onayı” verecek. Onayın ekranda görünmesinin ardından satış tescili yapılacak. Alım-satımlar, aynı anda www.afyonborsa.org.tr internet adresinden de takip edilebilecek.
BÖLGEYE DE HİZMET VERECEK
Canlı Hayvan Borsası’nın Afyonkarahisar’a olduğu kadar çevre illere de hizmet vereceğini söyleyen Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, “Hayvanlarımız için kantarımız olacak. En az 15 takımlık kantarı alacak veteriner burada hayvanları kontrol edecek. Teker teker kontrol yapılacak. Ultrasona kadar her türlü muayene yapılacak. Boynuna bir barkot katılacak. Her türlü gereken özellik orada yazılacak. Satış saatini bekleyecek.. Borsaya ait Ipad’lerle satışları takip edilecek. Perondan dışarıya çıkacak hayvan, alıcının teklifini satıcı düşünecek. Satıcı işareti verdiği zaman yeşil lamba, düşünürken kırmızı lamba yanacak. Satıcılar ve alıcılar farklı yerlerden girecek. Para işlemleri için de banka veznesi gibi bir bölüm ayırdık” dedi.
HAYVAN OTELİ KURULUYOR
Günde 6 bin 500 hayvanın barınabileceğini söyleyen Mühsürler, “Şehir dışından gelen kişiler için Hayvan Oteli de kuruyoruz. Hayvanları geldikleri gibi satmak doğru değil. Dinlenmesi ve vücudunun ortama uyum sağlaması gerekiyor. Biz bu nedenle kira bedeli alacağımız Hayvan Oteli de kuruyoruz. Hayvanlar orada 2-3 gün dinlendikten sonra satış için hazır olacak. Projemiz hayata geçtikten sonra kırmızı et fiyatları Afyonkarahisar’dan belirlenecek. Burada 7 gün satış olacak. Satışlar tescil edildiği için de kayıtdışı ekonominin önüne geçilecek” ifadelerini kullandı.
YATIRIM BEDELİ 5 YILDA AMORTİ
Toplam 300 bin metrekarelik bir alanda 50 bin metrekarelik bölümde Canlı Hayvan Borsası kuracaklarını, 250 bin metrekarelik bir alanda da Tarım Ticaret Merkezi inşa edeceklerini belirten Mühsürler, “Bu iki yatırım, çeşitli ayrıntılarla birlikte 15-20 milyon liralık bir yatırım olacak. Biz bu yatırıma ödeyeceğimiz parayı, 5 yıl sonra amorti etmeyi hedefliyoruz. Tarım Ticaret Merkezi ise, Afyonkarahisar’ın görmediği bir çarşı şeklini yerleştireceğiz. Buraya alım-satım için gelen kişiler, sinema salonu, dinlenme yerleri olan, veterinerler bölümü olan, tarımsal ürünleri bulabilecekleri mağazalarla karşılaşacaklar” ifadelerini kullandı.
MURAT ARISOY