Çanakkale’yi bilmeyen geleceğe adım atamaz
Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Önder, “Mehmet Akif, İstiklal Marşı ve Çanakkale Ruhu” konulu konferansta konuştu. Önder, Çanakkale’yi bilmeyenin geleceğe adım atamayacağını belirtti 13 Mart Cuma akşamı saat 20.00’de İl Müftülüğü konferans salonunda Doç. Dr. Mustafa Önder tarafından “Mehmet Akif, İstiklal Marşı ve Çanakkale Ruhu” konulu konferans verildi. ŞEHİTLEREKARŞI BORÇ BÜYÜK Konferans öncesi konuşan Afyonkarahisar [&hellip]
Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Önder, “Mehmet Akif, İstiklal Marşı ve Çanakkale Ruhu” konulu konferansta konuştu.
Önder, Çanakkale’yi bilmeyenin geleceğe adım atamayacağını belirtti
13 Mart Cuma akşamı saat 20.00’de İl Müftülüğü konferans salonunda Doç. Dr. Mustafa Önder tarafından “Mehmet Akif, İstiklal Marşı ve Çanakkale Ruhu” konulu konferans verildi.
ŞEHİTLERE
KARŞI BORÇ BÜYÜK
Konferans öncesi konuşan Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, Çanakkale’nin destanlarla dolu olan Türk tarihinde müstesna bir yeri olduğunu söyledi. İşliyen, buğday çorbası, üzüm hoşafı ve ekmekten oluşan Çanakkale menüsünü bazen yaşamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doçent Dr. Mustafa Önder, “Mehmet Akif, İstiklal Marşı ve Çanakkale Ruhu” konulu konferansta Çanakkale’nin sözkonusu olduğu hiçbir yerde bıkkınlık ve usancın olmayacağını söyledi. Çanakkale’de şehit düşen ecdad sayesinde salonlarda toplanıp konferanslarda konuşulabildiğini vurgulayan Önder; “Onlar kanlarını ve canlarını bu vatan için verdiklerinden dolayı rahatça uyayabiliyoruz. Onun için bizim Çanakkale’ye ve orada şehit olanlara gerçekten çok büyük borcumuz var. Bu borcu nasıl öderiz? Şöyle öderiz; Çok çalışarak, çok üreterek, bu aziz memleketi dünya da bir numara yaparak ödeyebiliriz. Başka türlü ne Seyid Onbaşı ne Ali Çavuş, ne de ‘Hey 15’li’ diye Türküler yakılan 13-15 yaş arasındaki o körpe yavrular bizlere haklarını helal etmezler.” dedi.
YENİ NESİLLERE
ANLATILMAK ZORUNDA
Niçin Çanakkale’yi konuşuyoruz sorusunun cevabının verilmesi gerektiğini dile getiren Doçent Dr. Mustafa Önder, millet olarak tarihte önem taşıyan üç felaket olduğunu kaydetti. Birincisinin 1877 yılındaki Rumi olarak 1293 yılına rast geldiği için 93 Harbi olarak bilinen harbin Türk Milleti için tam bir felaket olduğunu söyleyen Önder; “93 Harbinde tam bir soykırım yapılmış perişan olmuşuz. İkincisi ise 1912’de başlamış Balkan Harbi’dir. Aynı sonuç tam bir soykırım. Üçüncüsü de Birinci Dünya Savaşıdır. 1914-1918 Yılları arasında aynı kaderi paylaşmışız. Bu savaşlar neticesinde belirlenen bilinen tam bir 1 milyon 600 bin şehit verilmiştir bilinen. Bir milyon 600 bin şehit hikaye değil. Bu üç felaketten sonra bizi ayağa kaldırıp, nefes aldıran, bizde varız dedirten tek zaferimiz var. O da Çanakkale. Onun için önemli. Başka niçin önemli? Birincisi Çanakkale’yi yeni nesillere anlatmak mecburiyetindeyiz. Bu Çanakkale öyle güzel bir şeydir ki, hani derler ya tesadüf yoktur tevafuk vardır. 20 Yıl sonra iki arkadaşımı Çanakkale konferansı sayesinde gördüm. İşte Çanakkale böyle birşey.” diye konuştu.
MİLLET VE İSLAM
DÜNYASI KURTULDU
Yeni nesilin Çanakkale’yi bilmemesinde çok fazla kabahati olmadığını belirten Doç. Dr. Mustafa Önder, asli kabahatin yeni nesle Çanakkale’yi anlatıp öğretmeyenlerde olduğunu belirtti. Problemin annelerde, babalarda yetişkinlerde bulunduğunu kaydeden Önder; “Bizler yetişkinler olarak problemli olduğumuz için çocuklarımızda problemli. Tarih şahittir ki; geçmişini ve tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını hep başkaları çizer. İddiası yüksek bir gerçektir ki, eğer Çanakkale geçilseydi ortada ne Türkiye kalırdı ne de İslam dünyası kalırdı. Allah’a şükür ki bizim ecdadımızın kahramanlıkları ile Çanakkale geçilmedi ve sadece geçilmemekle kalmadı. O azgın haçlı gururu ve zihniyeti bir daha dönmemek üzere memleketlerine döndü. Onların o gururları ve en modern silahları boğazın mavi sularına gömüldü. Hem bu aziz millet memleket kurtuldu hem de İslam dünyası kurtuldu.” şeklinde konuştu.
DİKKAT İSTİKLAL SAVAŞININ
KAZANILDIĞI
TOPRAKLARDAYIZ
Dünya da üzerinde yaşayan canlıdan fazla altında yatan şehit sayısının çok olduğu başka hiçbir toprak olmadığına vurgu yapan Önder şöyle konuştu: “Üzerinde yaşayan canlıdan fazla yerin altında yatan şehit sayısı fazla olan yer Anadolu topraklarıdır. Nereye giderseniz gidin bir şehit mezarı, bir ermiş mezarı, bir medeniyet mezarını mutlaka bulursunuz. İzmir’den Afyon’a gelirken yol kenarında bir levha okudum. Diyor ki; ‘Şu anda İstiklal Savaşı’nın kazanıldığı topraklar üzerindesiniz.’ Yani dikkat edin deniliyor. Ne kadar güzel birşey. Çanakkale öyle bir yer ki bir metrekareye 6 bin mermi düşüyor. Bizim ecdadımız su borusundan tüfek yaparak en modern silahlara karşı kazması, küreği ile mücadele etmişler. Niçin kendilerinden sonra gelen nesil rahat etsin diye mücadele etmişler. Onlar ölmeseler bizler olmazdık. Dolayısıyla Çanakkale’yi bilmek ve yeni nesillere anlatmak bizim en önemli görevlerimizden bir tanesidir.”
ECDADIMIZI
TANIMAYA MECBURUZ
Mustafa Önder, Çanakkale cephesine 13 ile 15 yaşlarında giden çocukların markasız bir şey giymeme de direnen, annesinin pişirdiği yemeği beğenmeyen çocuklara ve gençlere ithaf edilmesi gerektiğini savundu. Önder sözlerine şöyle devam etti: “Ecdadımızı tanıyıp ruhunu şad etmek mecburiyetindeyiz. Kendimize çeki düzen verip daha çok çalışıp, gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakmak zorundayız. Teknolojide, bilgide ve kültürde üstün olursak Çanakkale şehitlerinin ruhunu şad edebiliriz. Çanakkale’yi bilmeyen geleceğe adım atamaz.” >> Burcu AYDIN’ın haberi