Çanakkale'de savaşanların büyük bir çoğunluğu asker değildi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İnşaat Kulübü tarafından AKÜ Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. yıldönümü nedeniyle 'Çanakkale Savaşları'nın İnsani Yönü' konulu bir panel düzenlendi AKÜ MYO Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaramış tarafından verilen panelde Çanakkale savaşlarında yaşananların insanı boyutuna ilişkin anekdotlar aktarıldı. Yaramış, Çanakkale'de savaşanların büyük bir çoğunluğunun [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İnşaat Kulübü tarafından AKÜ Meslek Yüksekokulu’nda (MYO) 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. yıldönümü nedeniyle “Çanakkale Savaşları’nın İnsani Yönü” konulu bir panel düzenlendi
AKÜ MYO Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaramış tarafından verilen panelde Çanakkale savaşlarında yaşananların insanı boyutuna ilişkin anekdotlar aktarıldı. Yaramış, Çanakkale’de savaşanların büyük bir çoğunluğunun asker olmadığını belirterek, “1. Dünya Savaşı’nda farklı cephelerde savaştık. Ordularımız cephelerde dağılmış durumdaydı. Dolayısıyla yedek asker ihtiyacı olunca genç, yaşlı pek çok sivil vatandaş cepheye çağrılmıştı” dedi. Yaramış, Türkiye’de pek çok aileden fertlerin büyüklerinin Çanakkale’deki harbe katıldığını ifade ederek, “Eminim ki, Çanakkale savaşlarına katılmış hepimizin ailesinden ya da yakınından fertler bulunmaktadır. Pek çoğu ya şehit olmuş ya da gazi olarak evlerine dönmüşler. Ben de Çanakkale’de şehit olmuş Ömer beyin torunuyum. Ömer Bey de 18 yaşlarındayken askere alınarak Çanakkale’de savaştı ve şehit oldu” diye konuştu.
Yaramış, Çanakkale’de İngilizlerin hegemonyası altında bulunan Mısır, Hindistan ve Afrika’dan insanların Türk insanına karşı savaştırıldığını kaydetti.
ATATÜRK’ÜN UNUTAMADIĞI AN
Yaramış, Türk milletinin büyük bir inançla savaştığını ve bunun tüm dünyada takdir gördüğünü anlatarak, Atatürk’ün Bomba Sırtı’nda yaşananları pek çok kimseye anlattığını söyledi. Yaramış şöyle dedi:
Atatürk bununla ilgili olarak gazetecilere ‘yalnız size Bomba Sırtı olayını anlatmadan geçemeyeceğim. Karşılıklı siperler arasında mesafemiz 8 metre, yani ölüm kesin… Birinci siperdekiler hiç biri kurtulamamacasına hepsi düşüyor; ikincidekiler onların yerine giriyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, 3 dakika kadar sonra öleceğini biliyor, en ufak bir duraksama bile göstermiyor. Sarsılmak yok! Okuma bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur’ ifadeleri ile anlattığı bilinmektedir. Türk askerinin merhameti ile ilgili olarak da pek çok yabancı ülke subayı anılarında anekdotlar aktarmıştır.”
Panelin ardından Yaramış ve AKÜ İnşaat Kulübü öğrencileri, öğretim elemanları ile birlikte günün anısına AKÜ Ali Çetinkaya Yerleşkesi alanına 200 adet çam fidanı dikti. (Kocatepe Haber Merkezi)