Çanakkale Savaşı anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen panele, AİİT Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın, Öğretim Üyeleri Okt. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ve Okt. Dr. Sibel Yazıcı ile beraber öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Başkanlığını AİİT Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın'ın yaptığı panelde Okt. Dr. Feyza Kurnaz Şahin tarafından 'Çanakkale Cephesi Kara Savaşları', Okt. [&hellip]

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen panele, AİİT Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın, Öğretim Üyeleri Okt. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ve Okt. Dr. Sibel Yazıcı ile beraber öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Başkanlığını AİİT Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın’ın yaptığı panelde Okt. Dr. Feyza Kurnaz Şahin tarafından “Çanakkale Cephesi Kara Savaşları”, Okt. Dr. Sibel Yazıcı tarafından ise “Çanakkale Cephesi Deniz Savaşları” konulu sunumlar yapıldı.
“ÇANAKKALE ZAFERİNİN TARİHSEL AÇIDAN ÖNEMİ SÜRÜYOR”
Çanakkale Cephesinin dünya savaş tarihindeki öneminden bahseden Okt. Dr. Sibel Yazıcı, “Çanakkale savaşı; deniz, kara ve hava olmak üzere 3 koldan gerçekleşmiş bir savaştır. Burada netice aldığımız noktalar denizde ve karada olduğu için genellikle bunlar anlatılır. Bundan yaklaşık 103 yıl önce tamamladığımız bir savaştan bahsediyoruz. Bir asır sonra bile bu savaşı anlatabiliyorsak, tarihsel açıdan öneminin devam ettiğini söyleyebiliriz. Bunu genç kuşaklara aktarma gayreti ile topladık ve 103 yıl önceki savaşın hala bırakmış olduğu etkileri anlatmak istiyoruz” diye konuştu.
“İSTANBUL VE KARADENİZ ÇANAKKALE VE EGE DENİZİNİN KAPISIDIR”
Çanakkale Cephesinde gerçekleştirilen kara savaşlarını anlatan Okt. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ise Çanakkale’de deniz savaşlarının yaklaşık 1 ay sürdüğünü, kara savaşlarının ise 8,5 ay boyunca devam ettiğini dile getirdi. İtilaf devletlerinin Türklerin mücadeleci gücü karşısında çaresizliğe düştüğünü söyleyen Şahin, “Muharebeler devam ederken, İtilaf Devletleri İstanbul alınsa bile Türkleri durduramayacaklarını düşünüyorlar. Bunu o dönemin gazetelerinde de görebiliyoruz. Ama yine de savaşın seyrinde bu çıkarmayı yapıyorlar. Peki neden Çanakkale olduğunu vurgulamak gerekirse de, bu savaşları boğazların önemiyle değerlendirmek gerekiyor. Çünkü İstanbul Karadeniz’in kapısı, Çanakkale ise Ege denizin kapısıdır. Bütün itilaf güçlerinin sahip olmak istediği yerler arasında” şeklinde konuştu.
Harita üzerinden kara ve deniz savaşlarının anlatıldığı panelde, panel başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın ise “Çanakkale Cephesinde Savaşan Kadınlar” konu başlıklı bir sunum yaptı. Çanakkale Savaşının topyekûn bir savaş olduğunun altının çizilmesi gerektiğini dile getiren Aydın, “Bu savaş erkeklerin, gençlerin savaşı değildi. Kadın, erkek, çoluk, çocuk tüm milletin topyekûn olarak mücadele ettiği bir özgürlük savaşıydı” dedi.

Bakmadan Geçme