Can Gürzap Kimdir?

Hayata gözlerini yuman Türk sinema ve tiyatrosunun duayen ismi Can Gürzap kimdir?

Haber

1 Aralık 2023 Cuma günü 79 yaşında hayatını kaybeden Can Gürzap sevenlerini üzdü. Türk sinema ve tiyatrosunun tanınmış isimleri arasında yer alan Gürzap, bir süredir tedavi görüyordu. Sanat, sinema ve tiyatro dünyasını üzen ölüm haberi yakınları tarafından kamuoyuyla paylaşılan Can Gürzap kimdir, kariyerinde kilometre taşları nelerdi, hangi film ve dizilerde rol aldı? İşte yanıtlar.

2017’den beri sağlık sorunları yaşayan Can Gürzap, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybederek aramızdan ayrıldı. 1960’lı yıllardan beri tiyatro, sinema ve sanat dünyasının içinde yer alan tanınmış isim, ayrıca eğitmenlik ve yazarlık da yapmıştı. Türkiye’de yetişen en önemli dizi oyuncuları arasında yer alıyordu. Ayrıca seslendirme sanatçısıydı. Peki Can Gürzap kimdir? Ne zaman ve nerede doğru, eğitim yaşantısında neler öne çıktı?

Can Gürzap kimdir?

Haber

Sinema, tiyatro, dizi oyuncusu, yazar ve eğitmen Can Gürzap, 1944’te, 2. Dünya Savaşı geriliminin yaşandığı bir dönemde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Reşit Gürzap, sanatçıydı ve onun destekleri ile 1962’de 18 yaşındayken Kadıköy Maarif Koleji’ni tamamladı ve bir sene sonrasında Ankara Devlet Konservartuarı Tiyatro Bölümü’ne girdi.

5 yıllık eğitiminin ardından Ankara Devlet Konservartuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Gürzap, Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Londra’da Central School of Speech and Drama’da kapsamlı bir programa tabii olarak oyuncu eğitmenliği, ses nefes ve konuşma eğitimi ile reji eğitimleri gördü.

Türk tiyatrosunun gelişimine önemli katkıları oldu

1970’de Türkiye’ye döndü ve Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünde öğretmen, Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başladı. 8 sene sonra 1978’de İstanbul Devlet Tiyatrosu kurucu müdürlüğüne atandı. İstanbul Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nün kuruluşunda da yer alarak 3 yıl ders verdi.

İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndaki müdürlüğü 1980’e kadar devam etti ve 1983-86 yılları arasında yeniden bu görevi üstlendi.

Bu arada TRT için çok sayıda radyo tiyatrosu hazırladı. 1990’da Dialog isimli okulun kurucuları arasında yer alan Gürzap, devamındaki yıllarda dizi ve sinemalarda roller üstlendi.

Kurtlar Vadisi dizisinde rol aldı

2000’li yıllara damgasını vuran Kurtlar Vadisi dizisinde geniş kesimlerce tanınan başarılı isim, 2004’te Kristal Martı ödülüne layık görüldü. Seslendirme sanatçısı olarak birçok yapımda çalıştı.

En son League of Legends isimli popüler video oyununda Azir isimli karakterin seslendirmesini yaptı.

Bakmadan Geçme