• Haberler
  • Genel
  • Can: Eski kaymakamımızın açtığı sergi onurlandırdı

Can: Eski kaymakamımızın açtığı sergi onurlandırdı

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sındırgı Kaymakamı iken desteklediği yöresel el dokuması halı kilimciliğin ürünlerinden oluşan sergiyi Vali olarak açtı. Sergi sorumlusu Ahmet Can, eski Kaymakamları olan Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun açtığı sergi ile kendilerini onurlandırdığını söyledi Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Yolcupınar köyünün 4 dönemdir muhtarlık görevini yürüttüğünü belirten Ahmet Can, AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ömer Faruk [&hellip]

Can: Eski kaymakamımızın açtığı sergi onurlandırdı

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sındırgı Kaymakamı iken desteklediği yöresel el dokuması halı kilimciliğin ürünlerinden oluşan sergiyi Vali olarak açtı. Sergi sorumlusu Ahmet Can, eski Kaymakamları olan Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun açtığı sergi ile kendilerini onurlandırdığını söyledi

Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Yolcupınar köyünün 4 dönemdir muhtarlık görevini yürüttüğünü belirten Ahmet Can, AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ömer Faruk Atabek Sergi Salonu’nda dün açılışı yapılan ve 10 gün ziyarete açık kalacak olan sergi öncesi halı, kilimler hakkında bilgi verdi.
Eskİ kaymakam
valİ olarak sergİyİ açtı
Yolcupınar Köy Muhtarı Ahmet Can, el dokuması, göz nuru kilim ve halıların teşhir ve satışı için hazırlanan sergi için Ömer Faruk Atabek Sergi Salonu’nu tahsis eden Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) yetkililerine teşekkür etti. Sındırgı ilçesinin Yolcupınar ve çevre köylerinde dokunan halılar ve kilimlerin tanıtımının yanı sıra satışı için sergi açtıklarını anlatan Ahmet Can, köyünde halı kilim dokumacılığının yanı sıra hayvancılık ve tütün üretiminin geçim kaynağı olduğunu belirtti. AKÜ AKM Ömer Faruk Atabek Sergi salonunda açılan sergide yaklaşık 200 parça el dokuması halı, kilim olduğunu söyleyen Can; “Sındırgı’nın 67 köyü var. Hemen hemen hepsinde halı, kilim dokumacılığı yapılır. Afyon’un Valisi olan Sayın İrfan Balkanlıoğlu bizim yani Sındırgı’nın Kaymakamı idi. Kendisi çok iyi bir insandır. Bizlere kaymakamlık gö-revi sırasında çok büyük destekleri vardır. Kendisine minnettarız. Eski kaymakamımızın sergi açtığımız ilde vali olması ve sergi açılışımızı onurlandırması bizler için çok anlamlı ve heyecanlı oldu. Bizim 49 kişilik bir halıcılık derneğimiz var. O derneği bize eski kaymakamlarımızdan Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı bize kurdurmuştu. Kaymakamlarımızın valilik görevine gelmesi bizleri ayrıca gururlandırdı.” dedi.
İran, Afgan ve
Uşak halılarıda var
Sındırgı El Dokuması Halı Kilim Sergisi’nin on gün boyunca ziyarete ve satışa açık olacağını söyleyen Yolcupınar Köy Muhtarı Ahmet Can, kök boyalı, el emeği göz nuru halı ve kilimlerin evladiyelik birer eşya olduğunu vurguladı. Can, halı ve kilimlerin yıkınabildiklerini, uzun ömürlü ve estetik görünümde olduklarını dile getirdi. Ev dekorasyonu ve çeyizlik için Sındırgı el dokuması halı ve kilimlerini tavsiye eden Can; “Halı ve kilimlerimiz kök boyalı yüzde yüz yündür. Halıyı dokuyan yörük aşiretinin ismini koyduğu Yağcı Bedir halımız en meşhurudur. Yüzde yüz yün ve kök boyadır. Uşak halısı Kültür ve Turizm Bakanlığı kataloglarından eskilerde dokunmuş halı çeşidimizdir. Yıllar önce dokunan halıların desenlerinden esinlenerek dokunan halılarımızdır. İran ve Afgan halı çeşitlerimizde var.” diye konuştu.
Her an paraya çevrİlme özellİğİ bulunuyor
Sergi açılışında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, 1996-2000 Yılları arasında dört yıl boyunca Balıkesir’in Sındırgı kaymakamı olarak görev yaptığını ifade etti. Sındırgı ilçesinde Yağcı Bedir ismi verilen halıların meşhur olduğunu anlatan Vali Balkanlıoğlu; “Yağcı Bedir Osmanlı’dan önce eski Türk boylarından biridir. Yağcı Bedir Türkleri dokudukları halılara kendi isimlerini vermişlerdir. İlmik sıklığı ve renklerinin solmaması ile meşhur halılardır. Bunu bir kaç tane köyümüz çok kaliteli yapar. Ancak kız alıp vermeler sonucunda Sındırgı ilçesi çevresinde yaygınlaşmıştır. Hatta kış döneminde erkekler bile bu halıyı dokurlar. Bu halıların özelliğini atkısının, çözgüsünün tamamen yün olmasıdır. Boyalarıda büyük oranda kök boyadır. Yüzyıllarca kullanılsa solmaz, kıymetinden birşey eksilmez. O yörede bu halılar reşat altını gibidir. Herkesin evinde 25-30 adet civarında Yağcı Bedir halısı durur. Bir ihtiyaç halinde pazara götürülüp her an paraya çevrilebilir. Yolcupınar Köy Muhtarımız sağ olsun bu işi buraya kadar getirmiş. Serginin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu. Vali İrfan Balkanlıoğlu, eşi ile birlikte sergiden alışveriş yapabileceğini ifade etti. Sergi açılışına Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra bazı bürokratlarda katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme