Can: Beden dilinde iletişim gözle başlar

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen “Beden Dili ve Güç Oyunları” konulu seminer, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda iki oturum halinde gerçekleştirildi Özel eğitim uzmanı, kişisel gelişim ve beden dili eğitmeni Cuma Ali Can tarafından verilen seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık iki saat süren [&hellip]

Can: Beden dilinde iletişim gözle başlar

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen “Beden Dili ve Güç Oyunları” konulu seminer, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda iki oturum halinde gerçekleştirildi

Özel eğitim uzmanı, kişisel gelişim ve beden dili eğitmeni Cuma Ali Can tarafından verilen seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık iki saat süren seminerde, Cuma Ali Can, beden dilinde iletişimin gözle başladığını ve iletişim kurarken göz teması kurulması gerektiğini belirterek, iletişim kazalarının ortaya çıkmasındaki önemli etkenlerden birisinin de göz temasıyla iletişim kurulamaması olduğunu söyledi. Can, “Bedenimiz, sahip olduğumuz en önemli gerçek anlamda tek enstrümanımızdır. Eğer ki, onu kullanmasını bilmez, doğru sesler çıkartamazsak, çıkarttığımız sesler boş laftan ibaret olur” dedi.
Can, beden dilinin başlı başına bir bilim dalı olmadığını ifade ettiği konuşmasında “Beden dili, yardımcı disiplindir. Kullandığımız jestler, coğrafyadan coğrafya farklılıklar gösterir. Örneğin, Akdeniz ülkelerinde, iletişim esnasında el ve kol kullanımı oldukça yaygındır. Oysaki beden dilinde fazla jest kullanımı, iletişim yetersizliğine işaret edebilir. Beden dili, kesin yargıya varmak için değil bizlere bazı ipuçları vermek için kullanılır. O yüzden anlık karelere bakarak, karşınızdakilerle ilgili kesin yargılara varmamalısınız” şeklinde konuştu.
Beden dili ile ilgili bilimsel çalışmaların 1960’lı yıllarda yapıldığını belirten Can, yapılan bir araştırmaya göre, iletişimde beden dilinin kullanımının yüzde 55, sesin yüzde 38 ve sözlerin ise yüzde 7 oranında etkili olduğunu ifade etti. Can sunumunda, beden dilinin kullanımı ile ilgili öğrencilerle birlikte uygulamalar yaparken, dünyadaki ve Türkiye’deki siyasi liderlerden de örnekler verdi. Can, seminer sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Bakmadan Geçme