'Çamurda avantajlı, ağaçta dezavantajlıyız' – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar'ın termal turizmi ile Avrupa'yı kıyaslayan Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı ve İkbal Termal Otel Genel Müdürü Orhan Kuş, 'Şifalı su ve çamur açısından Avrupa'dan avantajlı, ağaç sayısı bakımından dejavantajlıyız' dedi İkbal Termal Otel'de basın toplantısı düzenleyen Orhun Kuş, turizm ve Haziran ayında açılması planlanan İkbal Alışveriş Merkezi ile ilgili açıklamalarda bulundu. [&hellip]
Afyonkarahisar’ın termal turizmi ile Avrupa’yı kıyaslayan Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı ve İkbal Termal Otel Genel Müdürü Orhan Kuş, “Şifalı su ve çamur açısından Avrupa’dan avantajlı, ağaç sayısı bakımından dejavantajlıyız” dedi
İkbal Termal Otel’de basın toplantısı düzenleyen Orhun Kuş, turizm ve Haziran ayında açılması planlanan İkbal Alışveriş Merkezi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Afyonkarahisar ve bölgesindeki termal otellerin fizik tedavi, şifalı çamur ve su ile avantajlı konumda olduğunu söyleyen Kuş, bu konuda tek dezavantajın yeteri kadar ağaçlandırma olmaması olduğuna dikkat çekti. Avrupa’daki termallerin su anlamında avantajlı olmadıklarını ancak bu durumu yeşil ve temiz doğa ile ikame ettiklerini kaydeden Kuş, “Avrupa’da bulunan ve bilinen en iyi termal otellerle aynı standartlarda ve hatta çamurlar, özel bitki banyoları ve özel masajlarımız ile onlardan daha avantajlı durumdayız. Suyumuza hiçbir katkı maddesi katılmadan müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Dolayısıyla şifalı suların içeriği bozulmadan insanlara fayda sağlıyor. Ama öte yandan Avrupa’daki termal bölgeler bizlere oranla çok daha yeşil alana sahip. Oteller adeta ağaçların arasında. Biz de yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları olsa da kısa vadede çözüm içermiyor. Bizim için 20 yıl sonra oluşacak ormandan ziyade kısa süre içinde oteller bölgesinin ağaçlandırılması önemli” dedi.
Ünlü markalar Afyon’da buluşacak
Haziran’da açılması planlanan İkbal Alışveriş Merkezi ile ilgili konuşan Kuş, 30 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 73 bin metrekarelik alana sahip alışveriş merkezinin Afyonkarahisar ve çevre illerinin en büyüğü olacağını söyledi. Merkez içinde büyük bir hipermarket, yapı ve teknoloji marketi bulunacağını anlatan Kuş, “Otelimizin arkasında büyük bir alışveriş merkezi yapılıyor. 73 bin metre kare toplam alana 30 bin metre kare kapalı alanı olan bir alışveriş merkezi olacak. Büyüklüğü itibariyle bölgenin en büyük alışveriş merkezi olacak. Türkiye’de kendi alanlarındaki çok büyük markalar alışveriş merkezine ilgi gösteriyor. En başta Migros, Koçtaş ve Teknosa firmalarını sayabiliriz. Ayrıca giyim konusunda isim yapmış mağazalar olacak. Yaklaşık 80 tane mağaza olacak. Alışveriş merkezi bin ile bin 500 kişi arası bir istihdam yaratacak” diye konuştu.
Özel araçlar tutulacak
İkbal Alışveriş Merkezi’nin özellikle otel müşterileri için yakınlık ve zaman geçirme anlamında avantaj sağlayacağını aktaran Kuş, termal turizmden yararlanan kişilerin otele uzak yerlere gitme konusunda istekli olmayan müşterilerden oluştuğunu belirtti. Alışveriş merkezinin müşteriler için zaman geçirme anlamında önemli bir avantaj sağlayacağına değinen Kuş, “Termal turizmin müşteri portföyüne genel olarak baktığımızda orta yaş ve üzerinden oluşuyor.
Bu insanlar da yürüyerek uzak yere gitmek istemiyorlar açıkçası. Outlet merkezinin otelimizin hemen yanında yapılıyor olması da onların yaya olarak hızlı bir biçimde buraya ulaşmalarını sağlayacak. Hatta biz otel müşterilerimizi özel araçlar ile de gezdirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.”Tek eksiğimiz ulaşım”Afyonkarahisar bölgesindeki termal otellerin konaklama maliyeti anlamında Avrupa’ya göre cazip olduğunun altını çizen Kuş, Avrupa ile Türkiye arasındaki farkın yüzde 300’lere kadar çıkabildiğine dikkat çekti. Afyonkarahisar’ın hava ulaşımı eksiğinin giderilmesi gerektiğine işaret eden Kuş, “Bir termale gidiyorsunuz ama oranın size bir faydası yoksa bunun bir anlamı olmaz. Neticede oraya sadece tatile gitmiş olursunuz. Türkiye’deki ve özellikle de bizim bölgemizdeki sular gerçekten şifalı sular. En başta bunun için tercih edilecektir. Avrupa’daki termal bölgelerinde bizim incelemelerimizde karşılaştığımız fiyatlar kişi başı bir günlük yaklaşık 150 Euro kadardır. Oysa bizim bölgemize baktı��ınızda bu rakam 50 Euro’dur. Arada inanılmaz bir fark var. Bu, hem konaklayanlar için hem de konaklatan özel sağlık sigortaları için çok avantajlı bir durum oluşturuyor. Bu avantajda tek eksik nokta ulaşımdır. Havaalanı sorunu çözümlendiğinde bunu ülkemize döviz kazandıran bir hale hemen getirebiliriz. Çünkü gerçekten çok fazla talep var. Gittiğimiz yurt dışı fuarlarında bunları görüyoruz. Ulaşımı çözdüğümüz zaman Avrupa’daki bu pahalı termallerden yakınan ve istediği faydayı sağlamayan insanların buraya geleceğini ve Antalya’da 1984 yılında turizmde yaşanan bu patlamanın termalde Afyonkarahisar’da yaşanacağını düşünüyorum” dedi.
“Termaller şifa kaynağı”
Suya hiçbir katkı maddesi katılmadan müşterilerin kullanımına sunulduğunu anlatan Kuş, şifalı suların içeriği bozulmadan insanlara fayda sağladığına dikkat çekti. Bu faydayı da insanların burada görerek giderdiklerini belirten Kuş, “Geçtiğimiz günlerde belindeki rahatsızlıktan uzun yıllar muzdarip olmuş, İstanbul’daki bir belediyede başkan yardımcısı olarak görev yapmış bir müşterimiz geldi. Yaklaşık 10 gün kaldıktan sonra belinde hiçbir ağrısı olmadan ayrıldı. İyileşmesinde almış olduğu fizik tedavi kadar şifalı sular ve çamurlar etkili oldu. Belinden, boynundan, bacaklarından, kollarından rahatsız olan insanların mutlaka termal otellerden yararlanması gerekiyor. Avrupa’daki bazı firmalar ile anlaşmalarımız var. Bazıları Hollanda’daki AGİS firması ve Almanya’da AVACON ile anlaşmamız var” dedi. Bu konuyla daha çok yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ilgilendiğini söyleyen Kuş, orada yaşayan vatandaşların yaz aylarında Türkiye’ye geldiklerini ve termalden yararlandıklarını kaydetti. Hedeflerinin bu portföyü genişletmek olduğunu vurgulayan Kuş şunları söyledi, “Amacımız orada yaşayan tüm insanlara ulaşan bir portföy oluşturabilmek. Bunun için de mutlaka ama mutlaka uluslararası bir havaalanına ihtiyacımız var. Bu sağlandığı zaman otellerin doluluk oranlarını yüzde 100 ulaşacaktır.” (Kocatepe)