• Haberler
  • Genel
  • Camiler ülkenin aidiyet sembolüdür – Kocatepe Gazetesi

Camiler ülkenin aidiyet sembolüdür – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bolvadin Kırkgöz Yerleşkesi içerisinde hizmet verecek olan Bolvadinli hayırsever Halil Köksoy'un yaptıracağı camiinin temeli, düzenlenen törenle atıldı. Törende konuşan YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme, Camilerin bir ülkenin aidiyet sembolü olduğunu ifade ederken, “Cami ibadet ve fikir merkezi ve bir irfan yuvasıdır' dedi Törene Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Sekreteri Süleyman Necati [&hellip]

Camiler ülkenin aidiyet sembolüdür

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bolvadin Kırkgöz Yerleşkesi içerisinde hizmet verecek olan Bolvadinli hayırsever Halil Köksoy’un yaptıracağı camiinin temeli, düzenlenen törenle atıldı. Törende konuşan YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme, Camilerin bir ülkenin aidiyet sembolü olduğunu ifade ederken, “Cami ibadet ve fikir merkezi ve bir irfan yuvasıdır” dedi

Törene Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Bolvadin Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan, AKÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Kemalettin Çonkar’ın yanı sıra, Bolvadin ilçe protokolü, AKÜ akademik ve idari birim yöneticileri ile öğretim elamanı ve öğrenciler katıldı.
“KIRKGÖZ YERLEŞKESİ İLÇELER BAZINDA EN BÜYÜK OKUL”
Naime-Abdullah Göker Konferans Salonu’nda düzenlenen tören, Bolvadin Müftüsü Muammer Kavşak’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Törende ilk olarak söz alan Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tuğrul Kandemir, 2010-2011 yılında öğrenime başlayan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda o tarihte 50 öğrenci bulunurken 2014 yılında bu sayının 550 civarına yükseldiğini söyledi. Kandemir, “Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 2009 yılında açılışına izin verilen bir okuldur. 2010-2011 yılında öğrenime başladı. Başlandığında 50 kişilik bir mevcudumuz vardı. Şu anda 550 civarında bir öğrenciye sahibiz. Kırkgöz Yerleşkesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu dışında köklü bir meslek yüksekokulumuz da var. Toplam 3 bin 500 civarında öğrencisi bulunuyor ki yerleşkemizde toplam 4 bin öğrenci nüfusuna sahibiz. Kırkgöz Yerleşkesi, Afyonkarahisar’da ilçeler bazında en büyük okul olma ve yerleşke olma özelliğine sahip, aynı zamanda 4 yıllık bir okulu barındırma olma özelliğine sahip tek ilçe yerleşkesidir” dedi. Kandemir, “Bu kadar öğrencinin var olduğu bir okulda bizler öğrenci memnuniyeti odaklı hareket etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede fiziki mekânları genişletip, genişletiyoruz. Bu noktada sosyal alanlara da ciddi bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Bu anlamda da ilçeler bazında yerleşke içerisinde ilk defa bir cami inşaatını başlatmış oluyoruz” diye konuştu.
“BOLVADİNLİLER HAYIR
YAPMAK İÇİN YARIŞIYORLAR”
Kandemir’in ardından söz alan Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan ise Bolvadinlilerin hayırsever insanlar olduğunu belirterek ilçede adeta hayır yapma konusunda vatandaşların birbiri ile yarıştığını söyledi. Kayacan, “Şu anda Ordu Valisi olan Afyonkarahisar eski Valisi Sayın İrfan Balkanlıoğlu ‘Türkiye’de metrekareye düşen en yoğun hayırsever yer neresi diye sorsalar hiç düşünmeden söyleyeceğim yer Bolvadin’dir’ demişti. Töreni yaptığımız salon da Bolvadinli bir hayırsever tarafından yaptırıldı ki, şu anda bu salonda başka bir hayır işi için bir araya geldik” ifadelerini kullandı. Bolvadin Kaymakamı Osman Nuri Canatan ise ilçede 14 bin öğrenci olduğunu belirterek bunun 4 binin yükseköğretim, 10 binin ise ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinden oluştuğunu söyledi. Canatan, “Bolvadinliler okul ve cami yapımı başta olmak üzere tüm hayırlı işlerde büyük ali cenaplık göstermektedir” diye konuştu.
“BANKACILIK VE SİGORTACILIK
BÖLÜMÜNE ÖNÜMÜZDEKİ
YIL ÖĞRENCİ ALINACAK”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da Kırkgöz Yerleşkesi’nde bulunan Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda 3 bölüm ve 4 programda 7 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 9 öğretim elemanının görev yaptığını söyledi. Solak, “Meslek Yüksekokulumuzda ise 14 bölüm ve 21 programda toplam 34 öğretim elemanı ile birlikte Kırkgöz Yerleşkemizde toplam 4 bin 36 öğrenci ile eğitime devam edilmektedir. Ayrıca Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuzda bu yıl açılan Bankacılık ve Sigortacılık Bölümümüze de önümüzdeki yıl öğrenci alacağız” dedi. Temeli atılacak olan camiiyle alakalı da bilgiler aktaran Rektör Solak, “Temeli atılacak olan ve 2015 yılında hizmete açılması planlanan Kampüs Camii karkas yapıda olup, 250 kişilik planlanmış ve 300 metrekare alana sahip olacaktır. Camimiz Yerleşkemizde çalışan akademik ve idari personelimiz, 4 bin dolayındaki öğrencimiz ile Bolvadinli hemşerilerimizin ibadet ihtiyacını karşılamalarını sağlayacaktır” diye konuştu.
“FARKLI İNANCA SAHİP ÖĞRENCİLER İÇİNDE İBADETHANE YAPACAĞIZ”
Konuşmasında AKÜ hakkında bilgiler veren Solak, şunları söyledi:
“Afyon Kocatepe Üniversitesi şu an özellikle son 3 senedir yapılanlarla eğitim kalitesinde yabancı öğrenci ve öğretim elemanı görevlendirmesinde belli bir noktaya geldi. 38 yabancı ülkeden 460 yabancı öğrencimize ulaştık. Onlar için de özellikle hizmet vermeye başladık. Şu anda nasıl camilerimizi ve mescitlerimizi arttırıyorsak üniversitemize gelen farklı inanca sahip yabancı öğrencilerimiz için de ibadethane yapacağımızı kendilerini tebliğ ettik, deklere ettik. Bu bizim görevimiz. Nasıl yurt dışına gittiğimizde hangi ülkeye gidersek gidelim bize inancımızın gereği hemen bir mescidi ya da camiyi gösteriyorlar. Biz de yabancı öğrencilerimize bu tip bir hizmet vermeyi öngördük. Eğitim-öğretim, uygulama ve araştırmanın yanı sıra öğrencilerimizin, tüm çalışanlarımızın manevi ihtiyaçlarını gidermeyi öngören bir yönetim anlayışına sahibiz.”
“AKÜ ULUSLARARASI
DÜZEYDE KALİTELİ
ARAŞTIRMALARA İMZA ATIYOR”
Törende son olarak söz alan YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme ise AKÜ’nün bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, uluslararası düzeyde kaliteli araştırmalara imza attığını ve Türkiye’nin seçkin eğitim kurumları arasında yer alma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Akçeşme, “AKÜ bünyesinde bulunan fakülteler, enstitüler, yüksekokullar ve meslek yüksekokullarıyla öğrencilerimizi dünya standartlarında mesleki bilgi ve beceri ile donatmaktadır” dedi. Konuşmasında AKÜ Bolvadin Kırkgöz Yerleşkesi’ndeki okullarla ilgili bilgiler veren Akçeşme 4 bin öğrencinin eğitim gördüğü bir okulda caminin yapılmasının izaha ihtiyaç duyulmayacak bir gerçek olduğunu belirtti.
“GELİŞEN TEKNOLOJİLER
YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR”
Akçeşme şunları kaydetti:
“Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ticaret, uluslararası ticaret, sanayi, bankacılık ve finans sektörlerinde istihdam edilmek üzere uzman personel yetiştirmekte ve bu alanda akademik çalışmalar yürütmektedir. Bolvadin Meslek Yüksekokulu ise mesleki yeterliliği olan liderlik vasıfları ile donanmış, gelişen teknolojileri takip eden ve kendini mesleki olarak geliştirmiş nitelikli mezunlar vermektedir. Ayrıca sanayi ve hizmet sektörleri ile ilişkileri çeşitli projelerle güçlendirerek ilçemizin kalkınmasına önemli katkılar bulunmaktadır.”
“CAMİLER FİKİR MERKEZİ
VE İRFAN YUVASIDIR”
Camilerin bir ülkenin aidiyet sembolü olduğunu ifade eden Akçeşme, “Cami ve camiler, Kuba’da başlayıp Medine’de Peygamber mimarlığı ile devam eden ve daha sonra Anadolu’nun fethi ile her yere kondurulan adeta bir ülkenin tapusu ve aidiyet sembolüdür” ifadelerini kullandı. Camilerin büyük bir insanlık evi olduğunu ifade eden Akçeşme “Cami, nefes aldığımız dost bir ev, omuzların birbirine değdiği bir birlik yuvası, fakir-fukara çaresiz insanların çaresi, zenginin fakirle, işçinin işverenle, yönetenin yönetilenle ve yabancının yerliyle bütünleştiği büyük bir insanlık evidir. Cami ibadet ve fikir merkezi ve bir irfan yuvasıdır” diye konuştu.
“CAMİ DİNİ VE AHLAKI TEMSİL EDER”
Camiler, fabrikalar ve eğitim kurumlarının milletleri ayakta tutan 3 temel unsuru oluşturduğunu dile getiren Akçeşme, sözlerini şöyle noktaladı:
“Camiler, fabrikalar ve eğitim kurumları milletleri ayakta tutan temel 3 unsuru oluşturur. Cami dini ve ahlakı temsil ederken, fabrikalar üretim alanlarını, okullar ise eğitim ve öğretim kurumlarını temsil eder ki üniversitelerimiz ve hastanelerimiz bunların kapsamında değerlendirilir. Bu 3 temel unsura gerekli değeri vermek durumundayız. Bütün hedefimiz, ahlaklı ve dürüst insanları fabrikalarda ve üretim mekânlarında çalışan işçileri, okullarda ve üniversitelerde memleketi kalkındırmak için kafa yoran öğretmen ve öğrencileri ile medeni ve çağdaş bir memleketi gerçekleştirmek olmalıdır.”
HAYIRSEVER KÖKSOY’A
PLAKET VERİLDİ
Konuşmaların ardından YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme tarafından caminin yapımı üstlenen Bolvadinli hayırsever Halil Köksoy’a, Bolvadin Kaymakamı Osman Nuri Canatan tarafından da Mimar Şerafettin Gürlek’e birer plaket takdim edildi. Temel atma programı, Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak’ın YÖK Genel Sekreteri Akçeşme’ye günün anısına plaket takdim ettiği, Bolvadin ilçesi Horan Parkı’nda verilen yemekle sona erdi.
AKÇEŞME ANS’DE
İNCELEMELERDE BULUNDU
Temel atma töreninin ardından AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusünde incelemelerde bulunan YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme, Rektör Solak’ı makamında ziyaret etmesinin ardından “Üniversite Meydanı, Saat Kulesi ve Merkez Kütüphane Binası”nı yerinde inceleyerek, Rektör Solak tarafından bilgilendirildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme