'Camiler İslam şehirleşmesinin merkezi' – Kocatepe Gazetesi
İl Müftüsü Mustafa Kaya, her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasının Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlandığını ifade etti. Kaya, haftanın tüm din görevlilerine kutlu olmasını diledi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilk kez 1986 yılının Ekim ayında Camiler ve Din Görevlileri Haftasını ilan ederek bu hafta içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlediğini bildiren İl Müftüsü Mustafa Kaya, 2003 [&hellip]
İl Müftüsü Mustafa Kaya, her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasının Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlandığını ifade etti. Kaya, haftanın tüm din görevlilerine kutlu olmasını diledi
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilk kez 1986 yılının Ekim ayında Camiler ve Din Görevlileri Haftasını ilan ederek bu hafta içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlediğini bildiren İl Müftüsü Mustafa Kaya, 2003 yılından itibaren bu haftanın “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutladığını ifade etti. Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın sosyal ve kültürel bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını hafta boyunca bütün müftülüklerin imkanlar ölçüsünde camilerin ve din görevlilerinin sosyal fonksiyonlarını hatırlatan ve insanlara camilerin önemini anlatan faaliyetler düzenlediklerine işaret etti.
CAMİİLER İRFAN OCAĞI
Milletleri millet yapan, devletleri devlet-ebed müddet kılan bir takım temel değerler olduğunu hatırlatan İl Müftüsü Mustafa Kaya; “Bu çok önemli değerlerden birisi, o milleti teşkil eden fertlerin ortak inancı, kültürleri, onları manevi bir bütünlük içerisinde tutan mabetleridir. Milli şairimizin ifadesi ile mabedler bizim en kutsal mekânlarımızdır. Camiler, günde beş kez okunan ezanlarla ilâhî çağrının yapıldığı yerlerdir. İnsanlar bu çağrı ile tevhide, namaza, kurtuluşa, huzura ve manevi dirilişe davet edilirler. Günde beş defa ezan sesine kulak vererek camilere koşup kulluk görevlerini yerine getiren müminler; her namaza duruşlarında Allah’ ın huzurunda bulunmanın manevi zevkine ererler. Kürsülerden yapılan vaazlar ve minberlerden okunan hutbelerle camiler; edeb, terbiye, sevgi, saygı, hak ve hukuk anlayışının kazandırıldığı ilim ve irfan ocaklarıdır.” dedi.
CAMİLER İSLAM
ŞEHİRLEŞMESİNİN MERKEZİ
Camilerin bulundukları yörenin sosyal hizmet ve ilişkilerinde bir merkez, cemaatleşme ruhu ile birlik içinde olmayı, faaliyetleri ile de diri kalmayı sağlayan beraberlik ve kardeşlik mekanları olduğunu aktaran Mustafa Kaya; “Camisini, cemaatini, cumasını diri tutabilen toplumlar her devirde hatırı sayılır bir güç olmuşlardır. İlk devirlerden beri camiler ibadet mahalli olmalarının yanında, İslam şehirleşmesinin de merkezi olmuşlardır. Bugünün modern şehir planlamasında da cami ve ibadet mekanları önemli yer tutmaktadır. Camiler; İslam tarihi boyunca sadece Müslümanlar için değil, bütün insanlık için önemli hizmetler görmüş; insanlara barış, huzur ve güven telkin etmiş; asırlarca ilim, bilim ve ilerlemenin mektebi, birlik ve beraberliğin merkezi olmuştur.” ifadelerini kullandı.
DİN GÖREVLİLERİ UNUTULAMAZ
İl Müftüsü Mustafa Kaya, ilim ve irfanın temsilcisi Hz. Ali’nin, sadakatin, vefanın ve doğruluğun örneği Hz. Ebubekir, adalet ve vakarın savunucusu Hz. Ömer, hayanın ve tevazuun göstergesi Hz. Osman cami merkezli yetişen büyük insanlar olduğunu kaydetti. Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Camiler ve din görevlileri haftamızı kutlarken, camilerimizin olmazsa olmaz temel unsurları cemaatimizi ve din görevlilerimizi unutamayız. Cemaatsiz ve din görevlisiz, sadece dört duvardan ibaret mekânlar hangi kutsallığı ifade eder. Bu vesile ile başta din görevlilerimiz olmak üzere, camilerimize maddi ve manevi hizmeti geçenleri tebrik ediyor; bunlardan ebediyete intikal edenlere Yüce Allah’ tan af ve mağfiret diliyorum. Hayatta olanlara sağlık, afiyet ve mutluluklar diliyorum. Camiler ve Din Görevlileri haftası hepimize kutlu olsun.” (Kocatepe)