Cami sit alanına takıldı, boş bekliyor
Afyorkarahisar'a bağlı Kışlacık Köyü'nde, köylülerin parasıyla inşa edilen cami, sit alanı içinde olduğu gerekçesiyle atıl durumda bekliyor. 800 kişilik caminin akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor Afyonkarahisar'a bağlı Kışlacık Köyü'nde inşaatı bitirilen Yeni Cami, sit alanına takıldı. 2002'de temeli atılan, 2006'da bitirilen Yeni Cami, sit alanı olduğu gerekçesiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilemiyor. Cami, devredilmediği için de [&hellip]
Afyorkarahisar’a bağlı Kışlacık Köyü’nde, köylülerin parasıyla inşa edilen cami, sit alanı içinde olduğu gerekçesiyle atıl durumda bekliyor. 800 kişilik caminin akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor
Afyonkarahisar’a bağlı Kışlacık Köyü’nde inşaatı bitirilen Yeni Cami, sit alanına takıldı. 2002’de temeli atılan, 2006’da bitirilen Yeni Cami, sit alanı olduğu gerekçesiyle Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilemiyor. Cami, devredilmediği için de İl Müftülüğü, camiye imam atayamıyor. Köylüler, caminin inşa edildiği arazinin, köyün malı olduğunu gösteren “çap” belgelerinin bulunduğunu belirtiyor.
BİR TEK İMAM EKSİK
Yeni Camii Yaptırma Derneği Başkanı Hulusi Özen, caminin toplam 400 bin liraya mâl olduğunu, bu paranın Kışlacık ve bölgedeki diğer köylülerin katkısıyla toplandığını belirtti. Özen, “Camimiz 2002’de başladı 2006’da bitirdik. Şu anda hiçbir eksiğimiz yok. Tek eksiğimiz hocamız. Müftülüğe müracaat ettik, sit alanı uygulaması kaldırılmadığı için imam veremeyeceklerini söylediler. 7’nci ayda sit alanı kaldırılacakmış, bekliyoruz. Yapılırken bir şey söylemediler bize. Cami, Müftülüğün denetimi altında yapıldı. Bekliyoruz. Özel İdare yetkililer de aynı şekilde konuşuyor. Ramazan boyunca kendi imkanlarımızla hoca tutuyoruz. Namazımızı kılıyoruz. Ramazan’dan sonra paramız yetmediği için hocamızı gönderiyoruz” dedi.
SİT DEĞİLDİ, SİT OLDU
Kışlacık Köyü’nden İbrahim Türk ise, caminin 800 kişilik güzel bir cami olduğunu kaydetti. Türk, “Camimizin yanında, Afyonkarahisar’a yüzyıllardır su veren Kadınana Suyu bulunuyor. Burası, inşaata başladığımızda sit alanı değildi, inşaat bitirilince sit alanı olduğu söylendi. Çaresiz kaldık. Eski camimiz var, ama plan-proje yapıldı. Köy büyüyünce bu camiyi yapmaya karar verdik” diye konuştu.
MİLLETVEKİLİ TOPTAŞ:
TAKİP EDECEĞİM
Köylüler, Kışlacık Köyü’nde incelemelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’a da durumu aktardı. Toptaş, inşa edilmiş bir ibadethanenin atıl durumda kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Toptaş, “Vatandaş kendi nafakasını ortaya koymuş, ibadet ihtiyacı için bir cami yapmış. Çamlıca tepesi de SİT alanı. Oraya cami yapıyorlar. İstanbul’un merkezinde bütün tarihi mekanları kepçelerle kazıp yıkıyorlar. Kışlacık Köyü’nün ortasındaki bir camiye sit alanı diyerek imam göndermiyorlar. Kimsenin burayı camisiz bırakmak gibi bir yetkisi olmamalı. Bunu ben takip edeceğim” ifadelerini kullandı.
TALİHSİZ KÖY
Kışlacık Köyü, son yıllarda talihsiz olaylarla anılıyor. Köyde oturan vatandaşların borçlarını ödemek için böbreklerini satmasıyla ülke genelinde bilinen Kışlacık, 5 Eylül 2012’de Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki patlamayla da bir kez daha gündeme gelmişti. Patlamada 25 asker şehit olurken, köydeki birçok ev ve otomobil hasar görmüştü.
Murat ARISOY