Çalıştay sonuç bildirgesi yayınlandı – Kocatepe Gazetesi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) katkılarıyla düzenlenen 'Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Odaklı Strateji ve Hedeflerin Belirlenmesi Çalıştayı sona erdi. İki gün süren çalıştay sonrası sonuç bildirgesi yayınlandı Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun bizzat katıldığı çalıştayın ikinci günkü değerlendirme oturumunu AKÜ Rektörü [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) katkılarıyla düzenlenen “Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Odaklı Strateji ve Hedeflerin Belirlenmesi Çalıştayı sona erdi. İki gün süren çalıştay sonrası sonuç bildirgesi yayınlandı
Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun bizzat katıldığı çalıştayın ikinci günkü değerlendirme oturumunu AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak yönetti. 5 ayrı salonda eşzamanlı gerçekleştirilen çalıştay oturumlarının moderatörlerinin sırayla sundukları raporların ardından TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Tıbbi ve ıtri bitkiler dediğimiz zaman olayın hem ilaçla hem de kozmetikle çok yakın bir ilişkisi var. Ham hali bizde olan bir maddeyi ürün haline getirememiş oluyoruz, yine cari açık noktasında da ciddi ölçüde ülkemize sıkıntıya sokuyoruz. İlaç sektörümüz de 21 milyar liralık bir bütçeye sahip, yüzde 75’i yerli ürün, yüzde 25’i ise biyoteknolojik ve ithal ürünlere gidiyor. Ama bu yüzde 25’lik kısım, ilaç maliyetinin yüzde 50’sini oluşturuyor. Yani çok pahalı ürünleri dışarıdan ithal etmek durumundayız. Bir maddeyi ilaç haline getirmek için 5 faz gerekiyor; ama aktarlarda satılan ve aynı etkiyi sağlayacağı ifade edilen ürün için hiçbir faz yok, hiçbir denetim mekanizması yok, sonucu da belli değil. Bu nedenle aktarlarla ilgili konuyu da çok yakından takip etmemiz gerekiyor” dedi.
Çalıştayın genel değerlendirme ve kapanış konuşmasını yapan Orman ve Su İşlerimiz Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bundan sonra tıbbi ve ıtri bitkilerin tanıtımı konusunda ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlanacağını belirterek, “Mevcut durumun tespit edilmesinin ardından mutlaka üretim, denetim ve pazarlama faaliyetlerini ele almamız lazım. Yani yaptığımız şeyde maksat; yurtdışından gelen sağlıkta kullanılan ilaçları yereldeki tıbbi ve ıtri bitkilerle karşılamak, yine kozmetik sanayinde ve ihracata yönelik olarak yılda 107 milyar dolarlık bir potansiyel var, bunun en azından yüzde 5’ini ülkemizin hedef olarak ortaya koyması lazım. Şu anda 650 milyon dolar olan odun dışı ürünlerin ihracatının, 2017 yılına kadar 1,5 milyar dolara, daha sonra 5 milyar dolara çıkarılması şeklinde kendimize bir hedef koyarsak, bunu da başaracağımıza ben inanıyorum” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın öncülüğünde ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin desteği ile düzenlenen “Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Odaklı Strateji ve Hedeflerin Belirlenmesi Çalıştayı Sonuç Bildirgesi”nde şu ifadelere yer verildi:
“Çalıştayda “Tıbbi Bitkisel Ürünlerde Toplum Sağlığı için Güvenlilik ve Etkililik Çalışmaları; Endüstriyel Ölçekli Sertifikalı Tıbbi Bitki ve Mantar Üretimi; Tıbbi Bitkisel Çaylarda Tek ya da Karışım Hazırlama, Kalite Kontrol Çalışmaları; Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ulusal ve Uluslararası Ölçekli Üretim ve Pazarlama Çalışmaları; Tıbbi ve Aromatik Ürünlerde Üretim, Kalite Kontrol, Standardizasyon, Ekstre ve Etkin Madde Elde Edilmesi, Analiz Yöntemleri Geliştirilmesi ve Validasyonu” olmak üzere toplam beş başlık altında tartışılmıştır.
Bu başlıklar altında ülkemizin tıbbi bitkilerinin önemi ve değerlendirilmesi, yeni projeler üretilmesi, pazarlanması, ticarileşmesi ve toplum sağlığının korunması için kullanılması konuları vurgulanmıştır. Ayrıca Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’nin alınan kararların uygulanmasında öncülük etmesi öngörülmüştür. Dünyada 107 milyar dolarlık pazarı olan bu sektörden ülkemizin yeteri kadar pay alması için 2023 hedefi olarak 5 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaşılabilmesi amacıyla başta üniversiteler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarca gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırılmıştır. Toplant�� sonucunda görüş birliğine varılan 58 maddelik bir sonuç raporu hazırlanmış; Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na rapor halinde takdim edilmiştir.” (Kocatepe Haber Merkezi)