Çalışma Saatleri Düşecek mi?
Koronavirüs sonrası tartışmaların iyiden iyiye alevlendiği çalışma saatleri düşecek mi, günde kaç saat mesai olacak, ne kadar kısalacak ve yeni çalışma saatleri ne olacak?
Çalışma saatlerinde değişikliğe gidilmesi yönünde artan talepler karşılık bulacak mı? Son dönemin öne çıkan konularından biri de bu ve çalışma saatleri düşecek mi sorusu kendisine hiç olmadığı kadar sık gündemde yer buluyor. Günde kaç saat çalışılacağı merak edilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın harekete geçtiği iddiaları geliyor. Peki çalışma saatleri düşecek mi, günde kaç saat mesai olacak?
Çalışma saatleri düşecek mi?
Son bilgilere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatlerini azaltma hazırlığı içerisinde. İddialara göre uzaktan, hibrit (kısmi) ve geçici süreli çalışmalar, iş dünyasının ihtiyaçlarına paralel şekilde düzenlenip yeniden gözden geçirilebilir. Bu noktada iş-özel yaşam dengesinin de gözetileceği kaydediliyor.
Çalışma saatleri ne kadar düşecek?
Halihazırdaki çalışma saati süresi uzun yıllardır dünyanın hemen her ülkesinde sekiz saat. Türkiye, bu kapsamdaki İş Kanunu’na göre genel çalışma süresini haftada 45 saat olarak düzenliyor. Düzenlemeler özelleştirilebilmekle birlikte genel olarak 5 x 9 biçiminde eşit bölünme uygulaması ön planda. İş yerlerinde günde 11 saati geçmeyecek şekilde düzenlemeler de yapılabiliyor.
Memur çalışma saati haftalık bağlamda 40 saat şeklinde sınırlandırılmış durumda. Genel çalışma ve memur çalışma saatlerinin üzerine çıkıldığı taktirde bu ‘fazla çalışma’ kapsamında değerlendiriliyor. Çalışma saatleri ne kadar düşecek sorusunun yanıtı ise şimdilik belirsizliğini sürdürüyor.
Pandemi etkisi
Özellikle koronavirüs pandemisi ile yükselişe geçen esnek, uzaktan ve hibrit çalışma, bu noktadaki genel kıstaslarda değişikliğe gidilebileceğine dair görüşü kuvvetlendirirken farklı formüller üzerinde çalışıldığı ifade ediliyor.
Çalışma sürelerine dair uygulamalar, İş Kanunu’nda yer alan İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile şekilleniyor. Meclis’in gündeminde bulunan ve düzenlenmek istenen bu kapsam, özellikle teknolojik gelişim ve verimlilikte yaşanan artışa paralel şekilde gözden geçirilerek düzenlenmek isteniyor.
Halk sağlığı öne çıkıyor
Öte yandan çalışma süresinde azaltma çabalarının ortak amaçlarından birinin halk sağlığı olduğu belirtiliyor. Uzun ve yıpratıcı çalışma sürelerine engel olunması, böylelikle iş gücünün ve sağlığının korunması esas alınıyor. Tüm bu faktörlerin verimliliğe katkı sağlayacağına inanan politikacıların sayısı hiç de az değil.
Genel itibarıyla azalan dikkat süreleri, depresyon gibi unsurlara karşı atılması gereken regülatif adımlar olduğu görüşü uzmanlar nezdinde sıkça öne sürülüyor. Çalışma saatleri düşecek mi sorusu gündemdeki yerini korurken iş hayatında verimlilik odağında ele alınan başka konular da bulunuyor.