• Haberler
  • Gündem
  • 'Çalışamıyoruz diye masaya vururken uyumu yakaladık'

'Çalışamıyoruz diye masaya vururken uyumu yakaladık'

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının 20'nci ve sonuncu birleşimi dün tamamlandı. Meclis üyeleri Aralık ayında tatil yaparken, 2018 yılı Ocak ayı toplantılarının ilk birleşimi 2 Ocak Salı günü saat 10.30'da başlayacak.RAPORLAR KARARA BAĞLANDIAfyonkarahisar İl Özel idaresi 2018 Yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçesi 170 milyon TL olarak karara bağlandı. 2018 Yılı Performans [&hellip]

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının 20’nci ve sonuncu birleşimi dün tamamlandı. Meclis üyeleri Aralık ayında tatil yaparken, 2018 yılı Ocak ayı toplantılarının ilk birleşimi 2 Ocak Salı günü saat 10.30’da başlayacak.
RAPORLAR KARARA BAĞLANDI
Afyonkarahisar İl Özel idaresi 2018 Yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçesi 170 milyon TL olarak karara bağlandı. 2018 Yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçesinin maddeleri tek tek oylandı. Bütçe oylaması öncesi iki komisyon raporu karara bağlandı. Merkez ilçeye bağlı Anıtkaya köyünde yer alan, tapusunda Köyiçi mevkii, 276 ada, 8 ve 9 parsel numaralarıyla kayıtlı taşınmazlar üzerinde yol düzenleme amaçlı olarak hazırlanan, 1 paftadan ibaret 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ve eklerinin onaylanmasını uygun gören İmar ve Bayındırlık komisyonu raporu oybirliği ile kabul edildi.
ÖDENEK AKTARIMLARI KABUL EDİLDİ
İl Özel İdaresi 2017 Mali Yılı Gider Bütçesinin yıl içerisinde yapılan harcamalarda muhtelif harcama kalemlerindeki ödeneklerin yıl sonuna kadar yetmeyeceği anlaşıldığından, ödeneği fazla gelen harcama kalemlerinden ödeneği eksik gelen harcama kalemlerine aktarma yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bu doğrultuda Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36’ncı maddesinin 2’nci fıkrası ile 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10’ncu maddesinin b fıkrası gereğince ek listede belirtilen ödeneklerin aktarılmasını uygun gören komisyon raporları kabul edildi.
BÜTÇE KALEM KALEM OYLANDI
170 milyon TL olarak karara bağlanan 2018 Yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçesi İl Genel Meclisi üyelerince kabul edildi. Bütçe maddeleri kalem kalem oylanarak kabul edildi. Köylere Hizmet Götürme Birliklerine toplam 5 milyon 219 bin 649,50 TL, 2018 yılı asfalt programı kapsamında genel toplamda 380,30 TL, sıcak asfalt yapılacak yollar için genel toplamda 149,00 kilometreyi kapsayacak. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde yaptırılacak işler için 2018 yılında toplam 4.130.000,00 TL para ayrılırken, genel toplamda 27.974.218,88 TL’ lik rakamda 2018 yılı İl Özel İdaresi Milli Eğitim Yatırımlarına ayrıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yatırım ve işlerine toplam 714.000,00 TL, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kapsamındaki yapım v.d giderler için 430.000,00 TL, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne toplam 1.220.000,00 TL, Sağlık Müdürlüğüne toplamda 800.000,00 TL olarak belirlendi.
ÇİRKİN VE EKİBİNE TEŞEKKÜR
İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Salih Sel toplantıda yaptığı konuşmada, başta Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin ve ekibine teşekkür etti. Sel, Çirkin akşam geç saatlere kadar bütçe çalışması için yoğun bir mesai ve emek sarf ettiğini kaydetti. Sel, “Selçuk Bey ve ekibi sağ olsunlar. Allah razı olsun. Bizim yükümüzü tamamen Selçuk Bey kaldırıyor. Bundan dolayı ben kendisine çok teşekkür ediyorum. En çok kendisi gayret ediyor” dedi.
10 AYDA 130 MİLYON
944 BİN 566 TL ÖZ GELİR
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin, bütçe oylaması öncesi meclis üyelerine hitap etti. 2018 mali yılı için toplam bütçenin 170 milyon TL olduğunu kaydeden Çirkin, “Bu yıl ki bütçemiz 170 milyon TL olarak bağlandı. 2017 yılı hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Şu ana kadar ki gelirlerimiz Kasım ayı henüz bitmediğinden Kasım ayı gelirlerimizi net olarak giremiyoruz. Ancak Ekim ayı sonu itibariyle bakanlıklardan gelen değil toplam öz gelirimiz 130 milyon 944 bin 566 TL’dir. On aylık toplam gelirimiz budur. Buna bir projeksiyon yaptığımız zaman yıl sonunda aşağı yukarı 157 milyon lira civarında bir gelire ulaşacağımızı düşünüyoruz. Tabii bu rakamlar net rakamlar değil. Daha iki aylık gelirlerin toplanması lazım” diye konuştu.
UMUDUMUZ GELİRLERİN
 BÜTÇE ÜZERİNE ÇIKMASI
Kasım ayında 10 milyon civarında İller Bankası’ndan gelen bir payın aktarıldığını dile getiren Çirkin, “Kasım ayının diğer gelirleri daha netleşmedi. Bunu da hesaba kattığımızda 12 aylık bütçemiz 157 milyon TL civarında olacak. Bilindiği üzere geçen yıl ki bütçemiz 153 milyon TL idi. Gelirlerimiz bütçenin üzerine çıkacak diye umut ediyoruz. Bununla beraber elbette bizim kullanmadığımız bazı cari kalemlerimiz de oluyor. Bunlarda tenkis edildiğinde aşağı yukarı bütçemizin 7-8 milyon TL civarında 2017 yılı itibariyle fazla vereceğini düşünüyorum. Bu bilgiler ışığında biz 2018 yılı bütçesini hazırlamaya başladık” şeklinde konuştu.
“FAZLACA BİR BORÇ KALMADI”
2018 yılı bütçesinde İGM olarak kendilerine 160 milyon 500 bin TL olarak Encümenden sevk gerçekleştirildiğini anlatan Çirkin şöyle konuştu: “170 milyon TL gelir bütçesi olarak bütçe bağlandı. Burada 8 milyon 500 bin TL’lik bir artış oluştu. Ayrıca bize geldiğinde gelir bütçemiz 161 milyon 500 bin TL, gider bütçemiz borçlardan sonra 151 milyon 500 bin TL idi. Borçları incelediğimizde fazlaca bir borcumuzun kalmadığını da Sayın Genel Sekreterim müjdeledi. Dolayısıyla 10 milyon borç ödemesi olan bir kalemi biz fazla borcumuz kalmadığından 5 milyon TL’ye düşürdük. Bu borçlar Belediyelerden kaynaklanan ve cüzi miktarda İller Bankasına olan taksitler halinde ödenen borcumuzdur. Oradan 5 milyon TL de yatırıma aktarmış olduk. Yaptığımız incelemeler sonucu cari kalemlerden oluşturduğumuz 3 milyon 472 bin TL’lik bir dağıtım gerçekleştirdik. Bazı yerlerden keserek yatırıma ekledik. Toplam bize gelen bütçe de 16 milyon 972 bin TL’lik artı bir yatırım ödeneği böylelikle bütçeye koymuş olduk.”
BÜTÇENİN YÜZDE
71’İ YATIRIMA GİDİYOR
2018 yılı yatırım bütçesinin toplam bütçeye oranı yüzde 71.01 olarak açıklayan Çirkin şunları söyledi: “Yaklaşık 117 milyon TL direk yatırıma giden bir bütçemiz var. Bütçenin yüzde 71’i yatırıma gidiyor. Bu bütçe de elbette pek çok kalemimiz var. Ancak ben bazılarını söylemek istiyorum; Milli Eğitim en önemli kalemlerimizden birisidir. Toplam 27 milyon 974 bin TL ödenek ayrıldı. Bunun 8 milyon 335 bin TL’si okul bakımları, 18 milyon 570 bin TL’de okul yapımları içindir. Gençlik ve Spor Hizmetlerinde spor salonu olmayan hiçbir ilçemiz kalmasın diyerek yola çıkmıştık. Bu yıla geldiğimizde iki ilçemiz kalmıştı. Birisi Çobanlar birisi de Başmakçı. İlçe başına 1,5 milyon TL olmak üzere toplam 3 milyon TL ile her iki ilçeye birer kapalı spor sahası yapılacak. Kalanı da merkez ve diğer ilçelerde ki spor tesislerinin yapım, onarım veya bakımlarında kullanılacak. Su kanal hizmetleri de bizim için önemli kalemlerden biri. Toplam su kanal hizmetlerinin göletlerde dâhil ödenekleri 11 milyon 326 bin TL oldu. Tüm meclis üyelerine ve komisyon üyelerine gösterdikleri gayret nedeniyle teşekkür eder, 2018 yılı bütçesinin hayırlı olmasını dilerim”
“UYUMLU ÇALIŞMA SERGİLİYORUZ”
İGM Başkanı Salih Sel 2009 yılında göreve başladıklarında bütçe oranını 19 milyon 850 bin TL olarak aldıklarını hatırlattı. İGM olarak yaptıkları tüm bütçelerin denk bütçe şeklinde gerçekleştiğinin altını çizen Sel, “Hamd olsun yaptığımız tüm bütçeler hep denk bütçe olarak gerçekleşti. Hiçbir zaman açık vermedik. Hatta biz göreve başladığımızda bakanlık bütçelerinden yaklaşık 10-11 trilyon lira civarında 3 yılda da para bıraktırdık. Hiç unutmuyorum, Sayın İrfan Balkanlıoğlu’nun Valiliği döneminde Sinanpaşa ilçesi Akören beldesinde asfalt sezonu açılışı vardı. Basın mensupları ve meclis üyesi arkadaşlarımız hatırlayacaktır. Yanlış hatırlamıyorsam yatırım bütçemiz 69 veya 70 milyon TL civarındaydı. Valimiz, ‘Eskiden bütçenin ancak yüzde 15 civarı yatırıma gidiyordu’ Hamd olsun biz göreve başladıktan sonra yatırıma ayrılan payımız da arttı. Bu sene de 71,5 civarında. Sağ olsunlar arkadaşlarımızla uyum içerisinde çalışıyoruz. Hatırlanacağı üzere ‘Biz uyumlu çalışamıyoruz’ diyerek masaya vurarak konuştuğum herkesçe çok iyi hatırlanır. Hamd olsun biz Özel İdarenin yeni idareci kadrosuyla başta Genel Sekreterim Recep Oyur olmak üzere yardımcıları ve şube müdürleriyle uyumlu bir şekilde çalışma sergiliyoruz. Bu bir ekip işidir. Bundan dolayı hem İGM üyelerimize hem de İl Özel İdaresi idarecilerine teşekkür ediyorum” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme