- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Çakal Nasıl Bir Hayvandır
Çakal Nasıl Bir Hayvandır
Çakal nasıl bir hayvandır? Çakalla karşılaşırsak ne yapmalıyız?
Kurnaz köpekgiller ailesinin en yaman üyesi Çakal, kamp yapanların sıklıkla karşılaştığı canlılardan biridir. Doğası ve fiziksel özellikleri ile Çakal genelde Tilki ile karıştırılsa da Tilki’den daha uzun ve iri yapılıdırlar. Genellikle gündüzleri dinlenir ve saklanır, geceleri ise avlanmak ve yemek bulmak için özellikle kırsal, ormanlık alanlar, çalılık bölgelerde ve yerleşim alanlarına yakın yerlerde ortaya çıkarlar. Dolayısıyla kamp alanları ve kampçılar çakalların besin bulması için ideal hedeflerdir.
Çakal
Çakallar ürkek ve vahşi yaradılışlarıyla insanlara pek fazla sokulmaktan hoşlanmazlar. Ancak doğal yaşam alanlarını yerleşim bölgelerine yakın seçtikleri için insanlara aşinadırlar. Kulağa sempatik gelse de bu aşinalık her zaman dostane karşılaşmalar anlamını taşımaz. Pek çok ülkede kampçılar çakal saldırılarına maruz kalmışlardır. Özellikle çiftleşme dönemi ilkbahar mevsimini takip eden aylarda yavrularıyla daha da kalabalıklaşan çakal sürüsü için en büyük düşman: İnsanlardır.
Bu nedenle kamp alanında çakalları bölgeye çekecek açık yiyecek bulundurmayın ve ASLA ÇAKALLARI BESLEMEYE KALKMAYIN!
Peki, bir çakalla karşılaşırsanız nasıl davranmalı ve ne yapmalısınız? Bu soruyu yanıtlamadan evvel çakallar hakkında bunları bilmenizde yarar var;
Çakallar Hakkında Genel Bilgi
Çakallar, seri ve atik yapılı hayvanlardır. Saatte yaklaşık 50 km. hızla koşabilirler. Bu nedenle bir çakaldan kaçarak uzaklaşabilme şansınız yok denecek kadar azdır.
Çakallar geceleri ulurlar, etrafta bir çakal olup olmadığını anlamanızın en kolay sinyallerinden biri budur. Çakal sesinin neye benzediğini merak ediyorsanız kampta kaydettiğim şu videoya göz atabilirsiniz.
Çakallar türlerine göre farklı beden uzunluklarına sahiptir. Ortalama bir çakalın baş dahil vücut uzunluğu 70-80 cm, kuyruk uzunluğu ise 30-40 cm’dir. Ağırlıkları 7 ile 15 kg aralığındadır. Bakmayın siz onların böyle ufak tefek göründüklerine tek başlarına koca bir antilopu avlayabilecek güce sahiptirler. İyi bir avcı olmalarının yanı sıra leşçil hayvanlardır.
Fare, sıçan gibi kemiricileri yok ettiğinden çiftçiler tarafından faydalı diye tanımlanırken; çok aç kaldıkları zamanlarda kümes hayvanları ile avlandıklarından insanlar tarafından sevilmez.
Genellikle sürü halinde gezerler tek gezen çakala rastlamak nadirdir. Bu nedenle tek bir çakal görürseniz bilin ki sürüsü yakın bir yerlerdedir.
Türkiye’de çakallar kıyı bölgelerde her mevsim görülebilir. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyıları çakalların en sık karşılaşıldığı bölgelerdir. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesinin alçak kesimlerinde ve buna ek Ankara ve Eskişehir’de de çakal sürüleri ile karşılaşılabilir. Bu bölge ve şehirler dışında iç bölgelerde çakallara rastlamak neredeyse imkansızdır.
Çakalları Kamp Alanından Uzak Tutmanın Yolları
ASLA BESLEMEYE KALKMAYIN. Bir kere yemek verdiğinizde daha fazlasını almak için tekrar geri döneceklerdir. Uzak tutacağım derken bağımlı hale getirebilirsiniz.
Yiyecek atıkları ve çöpünüzü kamp alanında mümkün olan en korumalı şekilde saklayın. Mümkün ise açılması kolay olmayan bir çöp kutusu çakalın çabasını sonuçsuz bırakarak uzaklaşmasını sağlayacaktır.
Kamp alanında ya da civarında bir çakal ile karşılaşır ya da çakalın varlığını sezerseniz, keskin, yoğun ve gürültülü sesler çıkararak çakalın uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Tencere kapağı, çatal-cezve ikilisi gibi büyük metal parçalar bu iş için idealdir.
Çakal ile karşılaştığınızda;
GÖZ TEMASI ÖNEMLİ ve HASSAS BİR KONU:
Bir çakal ile karşılaştığınızda gözünüzü dikip çakala dik dik bakmak, üzerine doğru yürümeye çalışmak size iyi sonuç getirmez. Aksine ani bir saldırıya maruz kalabilirsiniz. Bunun yerine göz teması kurun, yavaş adımlarla geri geri gidin. Bu, “alanın senin olduğunu kabul ediyorum ve terk ediyorum” demenin en etkili yoludur.
Ona ZARAR VERMEYİN – Çakallar göç hayvanı değildirler. Bölgeleri vardır, o bölgeyi korur, orada çoğalır ve yaşarlar. Bir çakal ile karşılaştıysanız muhtemelen onun bölgesine yakın bir yerdesinizdir. Korkutmak amaçlı çakalın önüne doğru taş ya da sopa atabilirsiniz.
ASLA SOPA SALLAMAYIN. Bu hareket çakalı ürkütmek yerine kızdıracaktır.
ASLA SIRTINIZI DÖNMEYİN – Geri çekilme aşamasında yüzünüz mutlaka çakala dönük olmalı.
KOŞARAK KAÇMAYA ÇALIŞMAYIN, Çakallar çok seri ve hızlı hayvanlardır. Koşarak bir çakaldan kaçamazsınız.
Ürkütücü bir kimliğe bürünmek patronun kim olduğunu gösterecektir. Bağırıp çıkarabildiğiniz kadar gürültü çıkarın demiştik. Bu büyük seslere bir de büyük hareketler eklemek (örneğin kolları sallamak, dizlere vurmak, alkışlamak ya da ıslık çalmak gibi) çakalın sizi iri ve güçlü algılamasını sağlar.