“Çağdaş kentler Türkiye’nin gururu olacak”
Afyonkarahisar’da kentsel dönüşüm toplantısında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, hükümetin “Kentsel Dönüşüm” adı altında aldığı kararın kamuoyuna bazen yanlış aksettirildiğini söyledi. Balkanlıoğlu “Yaşanabilir kent meydanları ve güzel konutlarla, milletimizin can ve mal emniyeti sağlanırken, çağdaş kentler ülkemizin medarı iftarı olacaktır.” dedi Korel Termal Otel’de dün sabah saat 09.30’da başlayan programın açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik İl [&hellip]
Afyonkarahisar’da kentsel dönüşüm toplantısında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, hükümetin “Kentsel Dönüşüm” adı altında aldığı kararın kamuoyuna bazen yanlış aksettirildiğini söyledi. Balkanlıoğlu; “Yaşanabilir kent meydanları ve güzel konutlarla, milletimizin can ve mal emniyeti sağlanırken, çağdaş kentler ülkemizin medarı iftarı olacaktır.” dedi
Korel Termal Otel’de dün sabah saat 09.30’da başlayan programın açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer yaptı.
NÜFUSUN YÜZDE 95’İ FAY HATTINDA
İl Müdürü Vahit Okumuşer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destek ve önderliğinde kısaca “Kentsel Dönüşüm” adı ile adlandırılan “Kentsel Dönüşüm Devam Ediyor” başlığı altında 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” yasasının anlatılması ve tanıtılmasıyla ilgili bir bilgilendirme amacıyla toplantı organize edildiğini söyledi. Türkiye’nin tabii afetler içinde en tehlikeli ve etkilisi olan deprem afetiyle ilgili olarak nüfusun yüzde 95’inin deprem fay hatları üzerinde yaşadığını hatırlatan Okumuşer; “Türkiye nüfusunun; 32.343,241’i birinci derece deprem bölgesinde, 20.904,205’i ikinci derece deprem bölgesinde yaşamaktadır. Afyonkarahisar’ın 2011 nüfus sayımına göre 698.626 olan nüfusunun; 289.164’i birinci derece deprem bölgesinde, 409.462’i ikinci derece deprem bölgesinde yaşamaktadır.” dedi.
HEDEF MARKA ŞEHİRLER
Vahit Okumuşer, Afyon’un 01 Ekim 1995 tarihindeki 6.1 şiddetindeki Dinar depreminde 250 yaralı ve 94 can kaybı; 03 Şubat 2002 tarihindeki 6.4 şiddetindeki Sultandağı depreminde 39 can, kaybıyla binlerce ağır, orta ve az hasarlı yapılarıyla bu depremlerin faturasını ağır can ve mal kayıplarıyla ödediğini belirtti. Türkiye’de ve diğer ülkelerde de afetler olup bittikten, canlar ve mallar kaybedildikten sonra her şeyin yeniden yapılmaya çalışıldığını kaydeden Okumuşer; “Hem ekonomik olarak güçlenen hem de insanının bilinçlenmesi sonucu dünyada yok denecek kadar örneği az olan, fakat cesur ve radikal bir karar alan ve bunu yasal olarak düzenleyerek adına ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ dediğimiz 6306 sayılı yasayı çıkartan devletimiz bu yasa ile artık Afetler olmadan önce ‘Afet Riski’ altındaki alanları dönüştürmek suretiyle öncelikle can emniyetine insanın canının en kutsal ve maldan daha önemli ve öncelikli olduğuna inancıyla hareket etmektedir. Yaşam kalitesi yüksek, tarihi ve kültürel mirasıyla uyumlu doğayı ve çevreyi koruyan ve gözeten bir anlayışla yaşanılabilir mutlu ‘Marka şehirler’ oluşturmak hedef ve düşüncesiyle bu yasa yürürlüğe konulmuştur.” diye konuştu.
İNSANOĞLU KUSURLARIN ANA NEDENİ
Toplantının ikinci konuşmasını Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç gerçekleştirdi. Koç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulması sürecinden sonra kentsel dönüşüm konusunun özellikle Van depremi ile birlikte hızlanan ve gündeme geldiğini söyledi. Koç’un ardından Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban söz aldı. Vali İrfan Balkanlıoğlu açılış bölümünün son konuşmasını yaptı. Allah’ın kainatı, tabiatı, evreni mükemmel yaratıp, her şeyi dengede tuttuğunu belirten Balkanlıoğlu, sadece insanoğlunun bu mükemmeliyete müdahale ederek birçok kusur ve noksanlar ihdas edebildiğini kaydetti.” şeklinde konuştu.
SİVİL MİMARİ SORUNLU
Çevre ve şehirciliği mükemmel olan bir şehre gidildiğinde oradaki dokunun, binaların güzelliğinin bulunduğu yere şekil ve güzellik verdiğini görüleceğini kaydeden Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Ecdadımızın da çok güzel eserleri var. Sultanahmet Meydanını Sultan Ahmet Camii olmadan ve Ayasofya olmadan güzel olarak nitelendirmemiz mümkün değil. Ancak maalesef normal sivil mimaride şahısların oturduğu evlerde bu mükemmeliyetten bahsetmek mümkün değil. Belediye Başkanlarımız birçok sorunu kendi kucaklarında buluyorlar. Dar sokaklar, kötü binalar, çirkin manzaralar bunları yapmak için komplesini yıkıp yeniden inşa etmek lazım. İnsan geniş caddeler birbirinin güneşini, rüzgarını kesmeyen binalar, bakıldığında güzellik veren, insanın gönlüne huzur veren yapılar görmek istiyor.”
PARİS’TE 400 YILLIK PLANLAR HALA YARIYOR
Güzel yapılar yapmak için mevcutların tamamının yıkılıp yeniden dizayn edilmesi gerektiğine değinen Vali İrfan Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Biz de maalesef bir şey olmaz mantığı ile önce şehirler binalar kuruluyor, ondan sonra alt yapı elektrik, su, kanalizasyon gelmesi için bekleniyor. Vatandaş dağın başına götürmüş binayı yapmış, sonra kızıp bağırıyor, nerede bu devlet diye. Ben bu binama nasıl ulaşırım, elektriği, suyu hiç hesapladın mı? Yok. Nasıl olsa devlet getirir. Aynı mantık koskoca şehirlerimizde de var. Paris’i gören arkadaşlar vardır. Bundan 300-400 sene önce yapılan plan bugün bile işe yarıyor.”
ÇAĞDAŞ KENTLER GURURLANDIRACAK
Hükümetin “Kentsel Dönüşüm” adı altında aldığı kararın bazen yanlış aksettirildiğini belirten Vali Balkanlıoğlu; “Binalarımız yıkılacak, maddi kayıplara uğrayacağız, dolayısıyla buna karşı çıkmak lazım gibi kamuoyunda fesat oluşturuyorlar. Halbuki yaşanabilir kent meydanları geniş caddeler, otoparkları ve bahçeleriyle güzel konutlar yapıldığında çok daha fazla değer kazanacaktır. Hem milletimizin can ve mal emniyeti açısından, hem de çağdaş kentler ülkemizin medarı iftarı olacaktır. Ankara’da yabancı diplomatlar geldiği zaman, havaalanından Ankara’ya doğru giderken sağda solda yıkık binalar. Bu olumsuz durum ülkemizin gelişmişliği, zenginliği, kültürü hakkında çok olumsuz yargılara yol açıyordu. Burası ne zaman ki yıkıldı düzeldi şimdi artık bu ayıptan kurtulduk. Yapılan bu çalışmanın herkese ve Afyonkarahisarımız’a hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
Açılış konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H.Vahit Okumuşer’in yaptığı Kentsel Dönüşüm Toplantısında, “Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa Bilgin tarafından Kentsel Dönüşüm Konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Yürütülen Çalışmalar, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı Şehir Plancısı Mahmut Arslan tarafından Afyonkarahisar’da Kentsel Dönüşüm, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Ali Ergün tarafından Kentsel Dönüşümde Riskli Yapıların Tespit Edilmesinin Nedenleri ve Tespit Çalışmalarının Esasları, Lisanslı Firmalar Adına Af-Tek Firmasından Makine Mühendisi Davut Körlek tarafından 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Bina Raporlandırılması İşlem Aşamaları ve İş Bankası tarafından Kentsel Dönüşümün Finansal Boyutu konuları hakkında bilgiler verilmesinin ardından, İlimizde devam eden Kentsel Dönüşüm çalışmaları ele alınarak tüm paydaşların konu ile ilgili bilgi, soru ve önerileri değerlendirildi.
TOPLANTIYA GENİŞ KATILIM
Moderatörlüğünü Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer’in yapacağı Kentsel Dönüşüm Uygulamaları başlıklı sunum gerçekleştirildi. Oturumda; Kentsel Dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa Bilgin ilk sunumu yaptı. Belediye Şehir Plancısı Mahmut Arslan “Afyonkarahisar’da Kentsel Dönüşüm” hakkında konuştu. Kentsel dönüşümde riskli yapıların tespit edilmesinin nedenleri ve tespit çalışmalarının esaslarını AKÜ’den Doç. Dr. Ali Ergün anlattı. Lisanslı Firmalar Adına Af-Tek Firmasından Makine Mühendisi Davut Körler, “6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Bina Raporlandırılması İşlem Aşamaları” başlıklı konu üzerine konuştu. Toplantıya; Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç, Belediye Başkanları, mahalle muhtarları, çeşitli inşaat firmalarının temsilcileri, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili kurum müdürlüklerinin temsilcileri, sektördeki tüm paydaşlar ve vatandaşlar katıldılar. (Kocatepe Haber Merkezi)